7.7 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSportCum va evolua PSD după revenirea lui Năstase?

Cum va evolua PSD după revenirea lui Năstase?

Unii social-democraţi, în frunte cu Victor Ponta, l-ar vrea pe fostul premier într-o poziţie de top în partid. Alţii, însă, sunt mai puţin încântaţi, dacă nu de-a dreptul ostili revenirii lui Năstase.

N-a trecut nici o lună de când Liviu Dragnea declara că îi este dor de Adrian Năstase. Ieri, la eliberarea lui Năstase, Dragnea a fost unul dintre cei care s-au remarcat prin tăcere. Dragnea este, formal, numărul 2 al partidului, dar, informal, este mai puternic decât Victor Ponta, iar revenirea lui Năstase în partid n-ar face decât să întărească poziţia tânărului prim-ministru şi s-o slăbească pe a lui.

Dragnea controlează baronii PSD, iar baronii sunt cei care l-au executat pe Năstase în celebra „noapte a cuţitelor lungi” de la hotelul Confort din Otopeni, acum şapte ani, în martie 2006, când a început declinul politic al lui Năstase. L-am întrebat ieri pe unul dintre autorii acelei lovituri, Marian Oprişan, proaspăt devenit preşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene, un organism inventat şi patronat de Dragnea, ce părere are despre revenirea lui Năstase în partid. Oprişan s-a mulţumit să declare că se bucură foarte mult că Năstase a fost eliberat, dar a refuzat să se pronunţe asupra întoarcerii acestuia în PSD, motivând că „e treaba conducerii partidului”. Un alt adversar al lui Năstase, Miron Mitrea, a refuzat, la rândul său, să răspundă întrebărilor noastre. Singurul care s-a pronunţat public a fost Marian Vanghelie, care, ca toată suflarea pesedistă, a salutat decizia de eliberare, dar s-a grăbit să adauge că „Năstase a plătit mai mult decât merita”, nu că nu merita, şi că acesta „are nevoie de linişte” şi „n-are nevoie de funcţie”. De fapt, această recomandare ipocrită de a petrece un timp cât mai îndelungat alături de familie i-a fost adresată ieri lui Năstase de mai mulţi lideri PSD.

Zgonea: „Una-i una, alta-i alta”

Nici noii lideri din categoria „lupilor tineri” ai PSD, precum preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, nu par să fie foarte entuziasmaţi de întoarcerea lui Năstase la vârful PSD. Zgonea a atras atenţia că Năstase şi-a pierdut calitatea de membru PSD conform legii, că el va trebui să facă o cerere de reînscriere în partid.

„În acest moment nu se pune problema ca Năstase să ocupe vreo funcţie în partid”, a declarat preşedintele Camerei pentru „România liberă“ admiţând că în chestiunea Năstase „PSD se află într-o poziţe delicată”. „Nu putem să încălcăm legea. Adrian Năstase este un om de mare valoare, care s-a aflat în acest partid de la înfiinţare, dar regulile legale şi constituţionale trebuie să le respectăm şi noi, ca PSD, şi toţi colegii noştri. Dar funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional este o funcţie pe care Năstase nu o poate ocupa. Una-i una, alta-i alta”, a conchis Zgonea.

Interesele premierului

Victor Ponta şi-a îndemnat colegii să păstreze vacantă funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional PSD pentru Năstase, dar a admis, la rândul lui, că „PSD nu poate face derogări de la lege”. „Toate aceste lucruri eu personal vreau să le discut cu Adrian Năstase. Primul lucru – îmi doresc ca azi să fie liber, alături de familie, apoi discut cu domnia sa şi numai apoi vă spun ce decizie politică luăm. O decizie politică nu poate fi luată împotriva prevederilor legale sau ale prevederilor unei hotărâri judecătoreşti”, a avertizat însă Ponta, care ar dori să beneficieze politic de pe urma lui Năstase, dar nu doreşte să dea impresia că este condus de acesta sau că este prea apropiat de el. Dacă în ţară lui Năstase i s-a creat imaginea de „victimă politică a regimului Băsescu” şi de „martir” al „revoluţiei” antiprezidenţiale, Ponta ştie că dacă doreşte să redobândească încrederea europenilor, nu poate să o facă la braţ cu Adrian Năstase.

Pe de altă parte, Năstase a criticat deschis câteva din acţiunile lui Ponta, inclusiv pactul de coabitare cu Traian Băsescu, şi a avut mai multe luări de poziţie antieuropene care îl apropie mai mult de gruparea Antonescu-Voiculescu decât de actualul PSD.

Teama „trădătorilor”

Astă-vară, după episodul tentativei de sinucidere, Năstase a retras în ultimul moment de la publicare un document pe care l-a numit „Testament”, despre care s-a spus că ar fi conţinut dezvăluiri devastatoare despre colegii săi din PSD care l-au trădat. Năstase s-a referit de mai multe ori în postările sale din închisoare la „trădări” şi „înţelegeri secrete”, dar nu a dat niciodată detalii. Oricât de inamic declarat al preşedintelui se declară, Năstase pare să fie de acord cu Traian Băsescu asupra faptului că a ajuns la închisoare pentru că a fost trădat de oameni din interiorul PSD. Teama de răzbunarea lui Năstase va fi un alt motiv pentru care mulţi nu doresc revenirea acestuia în PSD, ci preferă să-l ştie „lângă familie”.

Rămâne dosarul Zambaccian

Aventura în justiţie a lui Adrian Năstase nu s-a încheiat. Pe rol a rămas recursul în dosarul Zambaccian, în care fostul premier a fost condamnat iniţial la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj.
Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi soţia sa, Dana, însă pentru participaţie improprie la folosirea de acte false la autoritatea vamală.   

Cele mai citite

SUA neagă orice implicare în asasinarea generalului rus Igor Kirillov

Statele Unite au afirmat marţi că nu sunt implicate în atacul în care a fost ucis un înalt responsabil militar rus la Moscova, operaţiune...

Armata rusă înregistrează un avans semnificativ pe frontul de est din Ucraina

Armata rusă a reușit o cucerire teritorială remarcabilă în luna noiembrie, avansând pe frontul de est din Ucraina și preluând controlul asupra a două...

Guvernul prelungește plafonarea prețurilor RCA: o soluție temporară, pentru o piață dezechilibrată

În primele nouă luni din 2024, valoarea primelor RCA a atins 6,8 miliarde de lei, cu o creștere de 8,2%, față de anul precedent Guvernul...
Ultima oră
Pe aceeași temă