2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSportCum va arăta PDL după 15 mai

Cum va arăta PDL după 15 mai

Cinci candidaţi erau înscrişi, până la închiderea ediţiei, pentru cele patru funcţii de prim-vicepreşedinţi. Pe lângă Gheorghe Flutur şi Sorin Frunzăverde, nume vehiculate de mai mult timp, în cursă s-a înscris şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, actual secretar executiv al PDL. Preşedintele CJ Timiş, Constantin Ostaficiuc, va încerca şi el să prindă un post de adjunct al viitorului şef al PDL.

În cursă s-a înscris şi ministrul de Externe Teodor Baconschi. Deşi a refuzat să spună public ce funcţie ar viza la Convenţia Naţională din 14-15 mai, surse democrat-liberale l-au trecut rapid la categoria „prim-vice”, din perspectiva susţinerii pe care i-o acordă Elena Udrea şi a declaraţiei acesteia că susţine „un coleg din societatea civilă”.

Trei pe locul de secretar general

Pentru postul ocupat acum de Vasile Blaga se vor lupta Cezar Preda (liderul PDL Buzău), Ioan Oltean (liderul PDL Bistriţa-Năsăud) şi Sulfina Barbu (liderul Organizaţiei de Femei). Miercuri, Barbu spunea că i-ar fi „destul de greu” să-şi depună candidatura la o funcţie de conducere deoarece coordonează Organizaţia de Femei a PDL. Ieri s-a decis însă: va renunţa la şefia femeilor democrat-liberale.

La rândul său, Cezar Preda a anunţat că-şi va menţine candidatura la funcţia de secretar general doar dacă Vasile Blaga, pe care el îl susţine, va câştiga şefia PDL. „Mă voi retrage şi voi ajuta PDL din poziţia de preşedinte al organizaţiei Buzău, unde trebuie să câştig alegerile. Las echipa care câştigă să-şi asume responsabilitatea”, a declarat Preda ieri. Cu doar o zi înainte, el i-a acuzat pe colegii din echipa lui Emil Boc de „nesimţire” şi că fac afaceri, sub adăpostul umbrelei guvernamentale, „cu mămica, cu tăticul, cu soţia, cu amanta”.

Jocul de-a menţinerea sau retragerea candidaturii în funcţie de cine câştigă preşedinţia PDL este posibil deoarece la Convenţia din 14-15 mai alegerile au loc în cascadă, începând cu cele de la vârf.

Macovei şi Voinescu se vor vicepreşedinţi

Dacă nu au reuşit să strângă suficiente semnături de la colegi pentru ca ideile de reformare a PDL să se constituie într-o moţiune de sine stătătoare, Monica Macovei şi Sever Voinescu vor încerca să modernizeze partidul din posturi de vicepreşedinţi în echipa lui Emil Boc. Justiţie corectă şi egală pentru toţi, integritatea clasei politice şi combaterea corupţiei, depolitizarea administraţiei, reducerea poverii fiscale şi a birocraţiei sunt câteva dintre obiectivele pe care fostul ministru al Justiţiei spune că le va susţine în PDL.

Europarlamentarul are însă toate şansele să lupte pentru aceste obiective alături de nume precum Elena Udrea, Anca Boagiu, Gheorghe „Pinalti” Ştefan sau Radu Berceanu, în condiţiile în care aceştia s-au înscris şi ei în cursa pentru una din cele 15 funcţii de vicepreşedinte.

Tot în „batalionul” vicepreşedinţilor speră să se (mai) regăsească după 15 mai Raluca Turcan, George Scripcaru (primarul Braşovului), Mircea Hava (liderul PDL Alba) şi Gabriel Berca (liderul PDL Bacău).

Mai multe candidaturi

Pentru a fi sigură că rămân măcar cu o funcţie, unii democrat-liberali s-au înscris la mai multe „categorii”. De pildă, Theodor Paleologu, contracandidat al lui Emil Boc şi Vasile Blaga la şefia PDL, vizează şi funcţiile de vicepreşedinte şi de secretar executiv. Tot ca formulă de rezervă şi-au depus candidaturi duble Mihai Stănişoară (vice şi secretar executiv), Alin Popoviciu şi Costică Canacheu (secretar executiv şi secretar adjunct). Chiar şi Ioan Oltean şi-a trecut, preventiv, numele pe lista candidaţilor la funcţiile de vicepreşedinţi. 

Cele mai citite

Facturile lui Marcel Ciolacu zboară spre necunoscut: suspiciuni majore privind autenticitatea

Facturile sunt emise de Nordis Travel SRL, însă detalii importante precum numărul, data exactă a facturilor și informațiile despre zboruri lipsesc sau au fost...

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...

Efectul Schengen: Prețurile locuințelor din zonele de graniță explodează

Intrarea României în spațiul Schengen cu frontierele terestre, de la 1 ianuarie, aduce schimbări și pe piața imobiliară, în special în zonele de graniță....
Ultima oră
Pe aceeași temă