19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportCum se adopta bugetul in tara fara Guvern

Cum se adopta bugetul in tara fara Guvern

Fostii ministri de Finante Ionut Popescu (PDL) si Varujan Vosganian (PNL) sustin ca varianta adoptarii bugetului prin initiativa parlamentara ar putea fi fezabila, dar este "stranie" si "nefireasca". Pana la decizia definitiva, toate cele trei mari partide s-au apucat sa scrie cate un buget.

"Solutiile juridice" propuse de Mircea Geoana si Emil Boc pentru adoptarea bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale ar putea salva Romania de la eventuala "sanctiune" a  FMI: neacordarea urmatoarei transe din imprumut. Cei doi au vorbit despre preluarea de catre parlamentarii proprii a proiectelor de buget repective. In acelasi timp, adoptarea bugetului prin initiativa legislativa ar putea trimite Romania intr-un nou blocaj constitutional legat de separatia puterilor in stat. Cel putin asa sustine Ionut Popescu (PDL), fost ministru de Finante: "Formal, poti sa-l dai unor parlamentari (n. red. – proiectul de buget), dar ar fi foarte straniu. Problema pe care o vad eu aici este legata, daca vreti, de separatia puterilor in stat. Parlamentul da legi, dar Guvernul are puterea executiva, el decide cum se aloca si cum se cheltuiesc banii, si nu parlamentarii".

 

La randul lui, Varujan Vosganian (PNL), fost ministru al Finantelor,  considera ca este "nefiresc" ca proiectul de buget sa fie intocmit de parlamentari. Asta, in ciuda faptului ca partidul din care face parte a anuntat ieri ca a inceput sa creioneze un buget propriu. "Noi, de fapt, vrem sa formulam un punct de vedere, o viziune a partidului despre politicile fiscale ale tarii, care sa contribuie la proiectul final al bugetului. Ar fi atipic sa depui un buget prin initiativa legislativa inainte sa ai un guvern stabil. Ce faci apoi, ii pui in brate noului premier un buget pe care sa-l puna in executie? E nefiresc", a declarat Vosganian pentru Romania libera.

Nici din punct de vedere tehnic nu ar fi simplu pentru parlamentari sa schiteze un proiect de buget separat de cel al Guvernului, pentru ca ei nu detin toate datele de la Ministerul de Finante si de la ceilalti ordonatori de credite. "Nu e suficient numai efortul nostru, al parlamentarilor. E nevoie si de un interlocutor guvernamental care sa ne puna la dispozitie cifrele si datele", mai spune Vosganian. Totusi, datele de la Finante sunt publice, iar senatorii si deputatii care s-ar angaja intr-un astfel de demers pot avea acces la ele pe cai oficiale, ne-a declarat Petru Calian (PDL), membru in Comisia de buget a Camerei Deputatilor.

Cabinetul interimar a elaborat un proiect de buget pe 2010, pentru ca viitorul Guvern sa gaseasca lucrurile "pregatite". "Trebuie sa ai o baza de discutie pe un proiect fundamentat de Guvernul Emil Boc, proiect care poate fi modificat in Parlament", a declarat Gheorghe Flutur, vicepresedinte al PDL, la finalul sedintei BPN de luni. Potrivit acestuia, parlamentarii opozitiei nu pot initia Legea bugetului, pentru ca este neconstitutional. Pe de alta parte, Flutur a mai spus ca PDL este deschis la consultari cu celelalte partide parlamentare, pentru a nu amana adoptarea bugetului pentru anul urmator. si deputatii liberali au venit cu o propunere asemanatoare: discutii la nivelul grupurilor parlamentare, care sa se finalizeze pana pe 30 noiembrie cu o declaratie politica in care sa se "fixeze" nivelurile macroeconomice de baza ale proiectului de buget pe 2010.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă