20.2 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSportCum poate fi interpretat atacul lui Geoană la Antonescu

Cum poate fi interpretat atacul lui Geoană la Antonescu

În timp ce, în Parlament, PSD îşi construieşte cu răbdare o majoritate fără PNL, tot mai mulţi social-democraţi ies la rampă pentru a repeta acelaşi mesaj: Crin Antonescu nu va susţinut în alegerile prezidenţiale. Public, sunt invocate părerile divergente pe care şeful PNL şi alţi liberali le au tot mai des faţă de partenerii din USL. La rândul lor, liberalii caută pretextul care să le permită o ieşire onorabilă din alianţa cu PSD.

Cele mai recente critici la adresa preşedintelui PNL au venit de la senatorul PSD Mircea Geoană. În opinia fostului prezidenţiabil al PSD, Antonescu ar fi pierdut o treime din publicul PSD în doar câteva luni, ceea ce îi îndreptăţeşte pe social-democraţi să se gândească dacă mai poate fi „principalul candidat“. „Mi se pare că domnul Antonescu este mai degrabă interesat de o culegere a voturilor de pe zona de dreapta. În clipa în care publicul nostru nu urmează, şi publicul PSD nu este unul pe care-l încolonezi şi-l duci la vot, e o iluzie să crezi că un partid disciplinat şi organizat cum este PSD să nu aibă candidat în premieră în ultimii 25 de ani“, a declarat Geoană într-o emisiune la Pro Tv. Senatorul PSD a subliniat că, în condiţiile în care Constituţia nu va fi revizuită, iar şeful statului va avea în continuare un rol important, cu atât mai mult se pune problema dacă se poate cere electoratului PSD, care totalizează 30-40% dintre români, să voteze un candidat care nu provine din PSD. Asemenea altor social-democraţi, Geoană a reluat ideea potrivit căreia desemnarea prezidenţiabilului USL se va face după efectuarea unor sondaje. Or, dacă ne uităm la sondajele realizate până acum, se ştie deja că premierul Victor Ponta este mai bine plasat decât Crin Antonescu.

Pe când un congres al PSD pentru desemnarea prezidenţiabilului?

În ultima vreme, a început să se vehiculeze tot mai insistent, neoficial desigur, ideea că social-democraţii vor organiza un congres în perioada următoare pentru a tranşa problema prezidenţiabilului. Întrebat despre această posibilitate, Crin Antonescu a răspuns, iritat, că nu crede în organizarea unui „congres conspiraţionist“, dar a punctat că atunci „când e vorba de ditamai partidul“ nu poţi să mai spui că este „parşivel“ (aşa cum a catalogat el, în septembrie, comportamentul premierului Victor Ponta pe tema Roşia Montană), ci de-a dreptul „parşiv“.

Cât despre declaraţiile lui Mircea Geoană, Antonescu s-a mulţumit să spună, de la Focşani, că „ridicolul şi penibilul trebuie să aibă o limită“. Anterior, liderul PNL s-a arătat extrem de deranjat şi de afirmaţiile potrivit cărora el şi alţii liberali ar fi, prin luările de poziţie din ultima vreme, cei mai aprigi opozanţi ai premierului. Această idee a fost transmisă, mai voalat, chiar de prim-ministrul Ponta şi, mai explicit, de consilierul premierului, Dan Sultănescu. Acesta din urmă, i-a acuzat pe liberali şi că au acaparat agenda publică cu diferite subiecte (Roşia Montană şi, apoi, cota unică) astfel încât să nu fie mediatizată vizita în SUA a premierului. De la Cluj-Napoca, unde a participat la inaugurarea unei noi piste de avioane, Antonescu a catalogat afirmaţiile drept „ridicole“ şi a subliniat că liberalii nu vor accepta să se comporte în relaţia cu PSD ca o „gardă de onoare care ridică piciorul la exact câţi centimetri trebuie“.

Avertisment pentru miniştrii liberali

Dincolo de declaraţiile publice, atât liberalii, cât şi social-democraţii testează strategii de diminuare a impactului negativ pe care l-ar genera ruperea USL. Pe de o parte, de luni bune încoace, liberalii forţează prin numeroasele luări de poziţie împotriva premierului şi a Executivului, o excludere a lor de la guvernare. Iar dacă această strategie nu a dat încă roade, a fost lansat pe piaţă subiectul cotei unice. Nu este vorba că PSD nu ar dori să crească cota unică sau să o elimine cu totul pentru a introduce un impozit diferenţiat. Este vorba de modul în care a fost lansat subiectul în discuţie: în absenţa premierului, mai întâi pe surse, apoi s-au grăbit liberalii să apere cota unică prin declaraţii publice. De ce? Pentru că intenţiile PSD de a umbla la cota unică le-ar oferi liberalilor pretextul ideal să iasă de la guvernare, susţinând că nu renunţă la principii şi că partenerii lor vor să încalce programul de guvernare asumat.

De partea cealaltă, în tabăra PSD, social-democraţii lucrează pe mai multe planuri. Îşi construiesc cu atenţie o majoritate în Parlament fără liberali şi au grijă să se înmulţească opiniile publice împotriva liderului PNL ca prezidenţiabil. Ba mai mult, de la criticarea acestuia şi sublinierea repetată că a pierdut în sondaje, se trece la ideea că liberalii oricum nu-şi prea fac treaba la guvernare. Vicepremierul Liviu Dragnea a fost printre primii care au spus că ministrul Daniel Chiţoiu ar trebui nu să spună că nu e de acord cu majorarea cotei unice, ci să se ocupe de o mai bună colectare a veniturilor, astfel încât să nu fie nevoie de majorarea cotei unice. Chiar şi premierul Victor Ponta a subliniat că vor fi luate măsuri dacă ANAF nu-şi îmbunătăţeşte gradul de colectare a banilor la buget. Or, ANAF este condus de liberalul Gelu Ştefan Diaconu, iar instituţia se află în „ograda“ lui Daniel Chiţoiu.

Cele mai citite

Cartea lui Ciucă ar fi fost scrisă cu inteligența sa artificială, pe care i-au creionat-o liberalii

Ilustrație: Marian Avramescu Foarte mulți se întreabă cum a izbutit președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, să-și scrie cartea într-un timp...

Sebastian Burduja: Menținerea schemei de compensare-plafonare este o idee corectă

Menţinerea schemei de compensare-plafonare este o idee corectă în contextul în care instabilitatea regională este încă semnificativă, dar e corect să ne preocupăm încă...

Primar din Buzău cercetat penal pentru folosirea resurselor primăriei

Mai mulți locuitori ai comunei Cozieni, județul Buzău, au făcut publice acuzații grave împotriva actualului primar al localității, susținând că acesta comite infracțiuni...
Ultima oră
Pe aceeași temă