10.5 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăSportCum plănuiește primarul Aradului să atragă investitorii

Cum plănuiește primarul Aradului să atragă investitorii

Primăria Arad va construi locuințe pentru angajații companiilor care investesc în oraș, să investească în infrastructură și să le acorde reduceri de la plata impozitelor locale, a declarat primarul orașului, relatează Mediafax

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a anunțat, joi, într-o conferință de presă, că municipalitatea lucrează la un plan de atragere a investițiilor, care presupune lansarea unor pachete de facilități acordate mediului economic. 

Potrivit edilului, oferta orașului către investitori face parte din planul înființării polului economic Arad-Timișoara, orașul de pe Bega având deja stabilite pachete de facilități pentru companii.

”Împreună cu Banca Mondială, am gândit ca un pol Arad-Timișoara să fie realizat în 10-20 de ani, un pol care să aibă peste 600.000 de locuitori. În această zonă a Europei, de la Budapesta la București, lipsește un mare pol de dezvoltare”, a spus Falcă.

Citește și: Primarul Aradului, amendat cu 5000 de lei. Falcă susține că a fost reclamat de PSD

El a declarat că Primăria Arad pregătește un pachet cu facilități pentru mediul economic, care înseamnă infrastructură, spații de locuit și reduceri la plata impozitelor locale. 

”În perspectiva înființării polului de dezvoltare, cele două orașe trebuie să-și prezinte oferta. Timișoara are deja un pachet trecut în documentația lor, Aradul se pregătește acum pentru această ofertă”, a precizat edilul.

Planul de atragere a investitorilor ar urma să fie supus aprobării consilierilor locali la finalul lunii iunie, după ce se va afla în dezbatere publică.

Falcă a afirmat că, în principiu, oferta va cuprinde pachete diferite în funcție de valoarea investițiilor, respectiv pentru investiții de până la un milion de euro, de până la cinci milioane de euro sau peste această sumă.

Una dintre facilitățile importante ce va fi acordată companiilor este asigurarea de locuințe pentru 30 până la 50 la sută dintre angajați.

”Aceste locuințe vor fi construite de municipalitate, cu fonduri locale, special pentru angajații companiilor”, a spus Falcă.

Edilul a declarat că se poate începe construirea de locuințe încă din acest an, imediat ce Consiliul Local aprobă strategia de atragere a investițiilor.

Primarul nu a precizat câte locuințe se pot construi, afirmând că informațiile vor fi oferite la finalizarea strategiei, peste două luni.

Oferta de locuințe, spune primarul, vine în contextul în care forța de muncă este atrasă greu din alte zone ale țării, din cauza salariilor insuficient de atractive pentru a acoperi și plata chiriei în Arad.

Falcă a adăugat că Primăria a început demersurile pentru înființarea asociației zonei metropolitane Arad, iar după ce și Timișoara își va delimita zona metropolitană se va crea polul economic, care va unifica proiecte și strategii ale celor două administrații.

Citește și: Analiză Reuters: Lupta împotriva corupţiei din România frânează investiţiile

Primarul a spus că a prezentat toate aceste informații la Londra, zilele trecute, cu ocazia ridicării distincției ”Destinație excelentă de afaceri”, obținută de orașul Arad de la Adunarea Europeană pentru Afaceri (EBA) din Oxford.

”Am prezentat la Londra această oportunitate de afaceri, iar mai departe urmează să mergem în marile capitale și la marile camere de comerț”, a spus Falcă.

Edilul a adăugat că, dacă în 2004 orașul avea 31.000 de locuri de muncă, astăzi are 68.000, fiind pe locul cinci la nivel național la exporturi, cu peste două miliarde de euro, de cinci ori mai mult decât înainte de 1989 și de zece ori mai mult decât în urmă cu 11 ani.

Cele mai citite

Teodosie, cu barbă, dar totuși ciuntit ca mitropolit

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a ieșit de la ședința Sfântului Sinod al bărboșilor, încă prezentând păr...

Filmul unei generații

De azi, va circula pe marile ecrane filmul dedicat generației de fotbal care ne-a scos pe stradă în vremurile cenușii ale patriei, generația...

Date ANOFM. Care era numărul șomerilor din România la sfârșitul lunii ianuarie

Rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost, în ianuarie 2024, de 2,98%, mai mică decât cea din luna ianuarie a anului 2023 cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă