5.8 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăSportCum crede Băsescu că ar putea R. Moldova să încheie negocierile pentru...

Cum crede Băsescu că ar putea R. Moldova să încheie negocierile pentru UE

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că Republica Moldova trebuie să soluţioneze conflictul transnistrean pentru a putea încheia negocierile de aderare la UE, care ar putea fi deschise de Chişinău, în opinia sa, peste cinci-şase ani, informează Mediafax.

“Nu va fi posibil să se finalizeze negocierile de intrare în UE fără soluţionarea conflictului transnistrean. UE a primit lecţia Ciprului. O lecţie aspră, în care o ţară cu probleme teritoriale a intrat în UE, ceea ce a creat foarte multe incoveniente în relaţia UE cu Turcia, relaţia Greciei cu Turcia”, a declarat Băsescu, la întâlnirea cu societatea civilă de la Chişinău.

El a remarcat în acest sens şi exemplul Serbiei, care a fost nevoită să cedeze în cazul Kosovo pentru a putea începe negocierile de aderare cu UE şi care de asemenea trebuie să rezolve complicate relaţie cu Priştina pentru a putea închide capitolele de negociere cu Bruxelles-ul.

Citeşte şi  Băsescu, la Chişinău, despre unire: Cereţi-o şi o vom face

“Soluţia trebuie să fie pregătită din timp. R.Moldova nu trebuie să aştepte să vadă ce s-o întâmpla. Chişinăul va trebui să aibă şi o abordare directă în relaţia cu Moscova, exact pentru a sprijini o decizie în formatul «5 plus doi». În orice caz, România va urma întotdeauna punctul de vedere al Chişinăului. Nu avem idei, nu avem păreri, punctul de vedere al Chişinăului va fi susţinut de România şi în interiorul UE fără a comenta. Este clar că nu va fi uşor şi probabil flexibilizări de poziţii trebuie găsite în ambele direcţii. Nu aş vrea să comentez mai mult, dar conflictul trebuie rezolvat”, a afirmat Băsescu.

El a reiterat însă că în soluţia care va fi identificată, indiferent care va fi aceasta, “R.Moldova trebuie să plece de la premiza că nicio palmă de pământ nu se cedează”.

Preşedintele Băsescu a arătat că parafarea la Summitul de la Vilnius din noiembrie a acordurilor de asociere şi de liber schimb ale Chişinăului cu UE va face “ireversibil” drumul european al ţării vecine.

Citeşte şi Băsescu la Chişinău: ”Moldovenii nu au ochii oblici”

Preşedintele a spus că speră că până la sfârşitul anului să fie încheiate şi negocierile Chişinăului cu UE pentru acordul de liberalizare a vizelor.

El şi-a exprimat şi speranţa că Chişinăului îi vor trebui mai puţin de 10 ani după ratificarea acordului de asociere până la aderarea efectivă la UE, având în vedere că României i-a fost necesar un deceniu.

Preşedintele a mai menţionat că R. Moldova are şi şansa că va primi cele câteva zeci de mii de pagini ale acquis-ului comunitar traduse în limba română de către autorităţile de la Bucureşti, în cadrul procesului de aderare al ţării noastre.

“Aş dori tare mult ca dumneavoastră să fiţi mai pregătiţi decât am fost noi pentru ceea ce înseamnă parcursul de intrare în UE. Este un parcurs dificil, cu multe reforme ale instituţiilor, de multe ori vor părea impuse de Guvern şi aşa vor trebui să fie pentru că este extrem de dificil să aştepţi până când societatea unei ţări înţelege necesitatea reformelor”, le-a mai spus Băsescu reprezentanţilor societăţii civile din R.Moldova.

Cele mai citite

Parlamentul israelian a respins cu o majoritate uriașă orice „recunoaștere unilaterală a unui stat palestinian”

Parlamentul israelian a votat miercuri cu o majoritate covârşitoare o rezoluţie propusă de prim-ministrul Benjamin Netanyahu împotriva oricărei "recunoaşteri unilaterale a unui stat palestinian",...

Regele Charles este văzut prima dată la muncă după diagnosticul de cancer

Regele Charles a fost fotografiat întâlnindu-se cu prim-ministrul Rishi Sunak. Este pentru prima dată când este văzut la muncă, după diagnosticul de cancer, potrivit...
00:00:46

Casele se clatină și sunt pe punctul de a se prăbuși după o ploaie torențială în Bolivia

Ploile abundente din Bolivia au provocat alunecări de teren de-a lungul malurilor unui râu umflat, din La Paz, miercuri (21 februarie), lăsând mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă