3.6 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăSportCum comentează Macovei raportul MCV

Cum comentează Macovei raportul MCV

Monica Macovei a susţinut, miercuri, că raportul MCV confirmă faptul că acest mecanism european trebuie să continue până când reformele din justiţie şi anticorupţie sunt ireversibile, informează Mediafax.

Ea a subliniat că un punct slab este reprezentant de faptul că Parlamentul "apără corupţii şi incompatibilii".

"Raportul MCV de astăzi (miercuri – n.r.) confirmă că acest mecanism european trebuie să continue până când reformele din justiţie şi anticorupţie sunt ireversibile. Asta vor şi românii. Raportul Comisiei Europene din cadrul MCV, publicat astăzi, indică puncte slabe în funcționarea justiţiei şi faptul că Parlamentul apără corupţii, incompatibilii şi alţi demnitari anchetaţi penal", a transmis europarlamentarul, Monica Macovei.

Europarlamentarul a subliniat criticile prezentate în raport, respectiv faptul că Parlamentul nu a soluţionat rapid cererile procurorilor de ridicare a imunităţii politicienilor, a întârziat foarte mult încetarea mandatelor pentru parlamentarii incompatibili şi nu a aplicat deciziile Curţii Constituţionale.

O altă critică evidenţiată de Macovei se referă la Avocatul Poporului, care "nu a acţionat în interesul oamenilor şi nu a contestat ordonanţe de urgenţă la Curtea Constituţională, deşi acestea erau evident neconstituţionale".

Monica Macovei remarcă şi faptul că CE a dat "o bilă neagră" CSM atunci când a criticat practica judiciară neunitară din instanţele judecătoreşti din România.

"Aşa cum atrag atenţia încă din 2005, atâta vreme cât practica judiciară nu este unitară, românii nu vor avea încredere în justiţie, pentru că justiţia trebuie să fie predictibilă, şi nu o loterie", a susp europarlamentarul.

"Comisia Europeană atrage atenţia Guvernului României că fenomenul corupţiei generalizate «impune o abordare mai sistematică». Cu alte cuvinte, corupţia generalizată trebuie combătută sistemic, pentru că aceasta creează o realitate paralelă şi strâmbă, ca în oglinzile în care imaginea, respectiv realitatea, este deformată", ma mai precizat Monica Macovei.

Ea a susținut că aceste critici din raportul MCV sunt "reale", românii simţindu-le pe pielea lor în fiecare zi, în timp ce "buzunarele lor sunt golite de politicieni corupţi care îi fură şi îi mint".

"Un politician responsabil nu poate avea decât obiectivul rezolvării acestor probleme grave şi al respectării promisiunilor pe care România le-a făcut în 2007 când a intrat în Uniunea Europeană. De aceea, ridicarea MCV nu poate fi un obiectiv politic în sine, cum a spus, de altfel, astăzi şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, anunţând că monitorizarea europeană va continua", a conchis Monica Macovei.

Cele mai citite

Bursa a atins un nou maxim istoric miercuri

BET, indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti, s-a apreciat miercuri, 21 februarie cu 1,1% la 15.888,48 puncte, un nou maxim istoric, deci...

Cine sunt cei cinci lideri PNL care au votat împotriva listelor comune cu PSD pentru Parlamentul European

Discuții aprinse, miercuri, la PNL, motivul fiind participarea la alegerile pentru Parlamentul European pe liste comune PNL-PSD. Dacă PSD a votat în unanimitate această...
00:00:46

Casele se clatină și sunt pe punctul de a se prăbuși după o ploaie torențială în Bolivia

Ploile abundente din Bolivia au provocat alunecări de teren de-a lungul malurilor unui râu umflat, din La Paz, miercuri (21 februarie), lăsând mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă