13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSportCum arată cursa din PNL pentru Ministerul Economiei

Cum arată cursa din PNL pentru Ministerul Economiei

Conducerea PNL se va reuni, astăzi, pentru a discuta despre nominalizarea pentru Ministerul Economiei, rămas vacant după demisia lui Varujan Vosganian. O primă întâlnire la vârful PNL, desfăşurată duminică, s-a încheiat fără o decizie clară. Printre liberali se discuta că şeful PNL, Crin Antonescu, ar putea veni cu o propunere surpriză, care să dea peste cap variantele discutate în partid.

Deocamdată, în PNL s-au conturat două posibile scenarii. Primul vizează nominalizarea unui tehnocrat, iar o posibilă variantă ar fi Remus Borza, proaspăt demisionar din fruntea Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica.

Un alt nume vehiculat este cel al lui Remus Vulpescu, şef de cabinet la Ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu. Acesta are, însă, probleme de imagine, după ratarea privatizării Oltchim. Varianta a fost alimentată şi de faptul că demisionarul Vosganian a relatat pe blogul personal că Vulpescu i-a ocupat biroul de ministru de la Ministerul Economiei. Vulpescu a susţinut, ieri, că nu i-a propus portofoliul Economiei.

O altă variantă ar fi desemnarea unui membru PNL. În acest caz, una dintre variante este Andrei Gerea, liderul grupului PNL din Cameră. Deputatul Cristian Buican este bine poziţionat în partid. Numele său a mai fost vehiculat la formarea Guvernului Ponta pentru portofoliul Apelor şi Pădurilor, obţinut în cele din urmă de Lucia Varga. Sprijin în partid are şi Marcel Vela, unul dintre vicepreşedinţii PNL şi primar în Caransebeş.

Şi alte filiale au propunerile lor. Preşedintele PNL Alba Iulia, Florin Roman, a declarat că fostul ministru al Apărării Teodor Atanasiu a fost propus de un coleg din BPN pentru nominalizare şi că are mulţi susţinători. Un alt nume vehiculat în partid este cel al deputatului Nini Săpunaru.

Decizia este complicată de faptul că propunerea PNL trebuie acceptată şi de premierul Victor Ponta, iar tensiunile din USL nu au lipsit. În plus, nominalizarea trebuie acceptată de preşedintele Traian Băsescu ceea ce exclude candidaţi care au probleme cu legea, precum Nini Săpunaru sau care nu au o relaţie bună cu preşedintele, precum Atanasiu. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă