2.8 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSportCum a inceput si cum s-a sfarsit Congresul PSD: "Mihaela, dragostea mea,...

Cum a inceput si cum s-a sfarsit Congresul PSD: „Mihaela, dragostea mea, am pierdut”

Cei peste 3.000 de participanti la Congresul PSD de sambata, finalizat cu deja binecunoscuta victorie a lui Victor Ponta, au inceput sa se inghesuie in neincapatorul pavilion 14 de la Romexpo de la ora 10 dimineata.

 

In fata intrarii asteptau deja pancartele pe care scria "Victor Ponta presedinte" si pozele cu Miron Mitrea…dar si trei autointitulate vrajitoare, Vanesa, Margareta si Ioana. Acestea au declarat jurnalistilor ca facusera descantece pentru a scapa partidul de flacara violet, tehnica psihoterapeuta despre care Viorel Hrebenciuc a declarat ca i-ar fi purtat noroc lui Traian Basescu in timpul dezbaterii electorale decisive cu Mircea Geoana, din decembrie anul trecut.

Un alt fapt inedit: participantilor la Congres li se imparteau foi cu antetul Partidul National Taranesc Crestin Democrat, prin care aripa taranista condusa de Radu Sarbu si Gheorghe Ciuhandu face un apel catre PSD pentru "reconciliere nationala".

Ponta – agil, Geoana – placid, Iliescu – relaxat

Inca din fata intrarii in sala de congres, Victor Ponta a inceput sa stranga maini si sa ofere imbratisari calduroase tuturor delegatilor cu care se intersecta. I-a abordat chiar si pe reprezentatii PSD Ilfov, perceputi ca pro-Geoana, indemnandu-i sa voteze "tineretul".

Geoana a ajuns printre ultimii social-democrati, limitandu-se la cateva saluturi mai degraba retinute. Insa inaintea sa sosise fondatorul partidului, Ion Iliescu, primit cu zambete si raspunzand in acelasi fel.

Circ cu Pandele si Vanghelie

Congresul a inceput poticnit, intrucat cei de la prezidiu nu reuseau sa se puna de acord asupra propunerilor de introducere a functiilor de prim-vicepresedinte si presedinte executiv. A fost nevoie ca atat Adrian Nastase, cat si Miron Mitrea sa le atraga atentia colegilor ca in Comitetul Executiv tinut in preziua Congresului stabilisera deja ca nu va fi nevoie de aceste functii.

Asadar, dupa cum a reamintit secretarul general Liviu Dragnea, urmau sa se ia in considerare functia de presedinte, cea de secretar general, cele15 functii de vicepresedinti si cele 751 din cadrul Consiliului National.

Primarul orasului Voluntari, Florin Pandele, doar invitat la Congres, n-a pierdut momentul si a tasnit in fata prezidiului, gesticuland agitat impotriva lui Marian Vanghelie, pe care l-a invinut de suspendarea sa din organizatia Ilfov.

"In partidul asta, daca ai o alta parere decat Marian Vanghelie si Mircea Geoana esti suspendat", s-a plans Pandele, cerandu-i dreptate lui Ion Iliescu.

Vanghelie nu s-a lasat prea mult asteptat si a dat buzna la pupitru, in huiduielile insistente ale sustinatorilor lui Pandele, aparuti chiar in buza prezidiului. Harmalaia creata de cele doua tabere impiedica desfasurarea Congresului, dar numai dupa interventia lui Ion Iliescu atmosfera s-a mai linistit.

Iliescu i-a dat dreptate lui Pandele si a deschis calea catre votul salii in cazul pretentiei primarului de Voluntari de a candida pentru o functie de vicepresedinte. Cei din sala s-au opus, iar protestul agresiv al lui Pandele a luat sfarist odata cu aparitia in fata salii a catorva bodyguarzi.

Diaconescu: "PSD a ajuns de rasul lumii"

Conflictul Pandele-Vanghelie l-a facut pe Cristian Diaconescu sa ia cuvantul si, cu un glas ragusit, neobisnuit de nervos, sa ceara colegilor sai "demnitate si respect". El a avertizat asupra riscului ca partidul sa intre in disolutie. "Dupa ce s-a intamplat astazi chiar am inceput sa ma sperii. PSD a ajuns de rasul lumii", a conchis Diaconescu
Fostul ministru de externe nu a avut insa parte de respect de la un capat la altul al interventiei sale pentru ca primarul Constantei, Radu Mazare, aparut de neunde in spatele lui Mircea Geoana la prezidiu, a insfacat un microfon si a cerut sa vorbeasca si el.

Era deja trecut de ora 12, iar in sala delegatii se fereau sa spuna clar cu cine vor sa voteze pentru presedintia partidului. Senatorul Radu-Catalin Mardare, unul dintre cei 47 de reprezentanti ai filialei Bacau, pronostica un tur doi. Viorel Arcas, din partea organizatiei Sibiu, prezenta cu 25 de membri la Congres, recunostea ca directia sa si a colegilor sai era pro Geoana, asta pana in momentul in care Ponta si-a anuntat candidatura.

Mazare si Mitrea trec de partea lui Ponta

A sosit in sfarsit momentul solicitat cu ardoare de Radu Mazare. Imbracat din cap pana in picioare in haine cu nuante militaresti de verde, Mazare a anuntat sec ca il sprijina pe Victor Ponta, "care are sange".

Preluand imediat microfonul, Victor Ponta a spus ca sangele sau nu da in clocot si nu i-a criticat nici pe Geoana, nici pe Vanghelie. A facut o reverenta catre Ion Iliescu, asa cum aveau sa faca ulterior si Mitrea si Nastase, apoi a trecut la promisiuni, principalul legamant fiind acela ca nu va confunda niciodata partidului cu "un SRL unde prietenii sa fie actionari".

Semnele sustinerii de care s-a bucurat Victor Ponta la Congres nu s-au lasat asteptate, acesta fiind aplaudat indelung, in timp ce din boxe rasuna Oda Bucuriei. Cativa fani ai lui Ponta au si exclamat, sigur pe ei: "Geoana se retrage!" sau "De-acum putem sa mergem acasa!"

Au ramas insa, iar imediat au primit rasplata: Miron Mitrea si-a anuntat si el sprijinul pentru Victor Ponta.

Geoana: "Va iubesc, votati-ma"

In sala, senatorul Titus Corlatean si deputatul Robert Negoita se declarau deja pentru schimbarea conducerii, aceleasi semnale venind si dinspre organizatiile de Valcea si Bacau. Insa filialele Neamt si Satu Mare, spre exemplu, se aratau in continuare cu Mircea Geoana.

Presedintele in exercitiu a luat cuvantul si, cu un avant electoral, a remarcat ca "democratia de partid are cateodata si defecte". El le-a promis delegatilor rasturnarea Guvernului Boc si a avertizat impotriva atacturilor venite dinspre PDL, propunand continuitatea ca solutie pentru depasirea acestei perioade.

"Va iubesc, va pretuiesc, dati-mi votul, Dumnezeu sa va ajute", a incheiat Geoana, cu exaltare in glas, dar bruiat puternic de sustinatorii lui Ponta.

Iliescu: "N-am nevoie de titluri, am brandul meu"

Putin dupa ora 16 a urcat la pupitru Ion Iliescu, cel care cu cateva zile inainte se retrasese din toate functiile detinute in partid, ca semn de protest. Motivele si le-a expus din nou, gesticuland ferm, scuturand pumnul din cand in cand si accentuand unele cuvinte in stilul sau caracteristic. A infierat, printre altele, "manelizarea partidului"si "dorinta unora de a parveni".

Apoi, aplaudat deja la scena deschisa, a abordat un ton jovial, dar certator in acelasi timp, amintindu-le colegilor sai de "lectia nedreapta primita in 2005", atunci cand a fost impiedicat sa revina la sefia partidului, dar afirmand ca are "brandul" sau si ca, prin urmare, nu-i trebuie functii in partid.

A sfarsit discursul zambind larg, aplaudat in picioare de toata sala, singurul social-democrat care s-a bucurat de aceasta atentie.

Ponta, presedintele de la 3 dimineata

La ora 18 a inceput procesul de votare. Delegatiile s-au indreptat, in ordine alfabetica, spre locul de votare, acolo unde Victor Ponta, la fel de energic ca la inceputul zilei, isi astepta si prietenii, si adversarii pentru strangeri de mana sau mangaieri pe umar.

Mircea Geoana a preferat in continuare o atitudine mai rezervata, fotografiindu-se cu cei care i-o cereau, dar fiind mai atent la mesajele pe care le primea pe telefonul mobil sau la observatiile jurnalistilor.

Votarea s-a terminat putin dupa ora 24, moment in care sala era ravasita, cu scaune imprastiate peste un covor de peturi, ambalaje si brosuri. Grupurile Ponta si Geoana si-au polarizat sustinatorii. Cei mai multi dintre acestia erau buimaciti, obositi si storsi emotional, pe fetele lor citindu-se doar nerabdarea.

Primele ore ale zilei de duminca au adus o frenezie a actualizarii voturilor. Anunturile circulau telegrafic. "Geoana are 100 in fata. Sa nu se intample ca la prezidentiale", spera un sustinator al presedintelui in exercitiu. Dupa ora unu insa, Ponta prelua conducerea. Daciana Sarbu, sotia sa, aproape ca-si rodea unghiile, insa auzind de un avantaj de 480 la 440, Nicolae Banicioiu, alt sustinator al lui Victor Ponta, exclama: "Gata, Geoana e pa". Totusi, lupta a fost stransa, strile vorbind ba despre egalitate, ba despre un usor avantaj pentru Ponta. Insa, la 2:36, tabara lui Ponta a izbucnit in urale: favoritul lor atinsese pragul de 811 voturi, ceea ce ii conferea 50 la suta, plus unu din voturi. Fair-play, Ponta nu a pierdut timpul si s-a dus sa-l consoleze pe Mircea Geoana. Care n-a fost iertat insa de unul dintre delegati, care a punctat, hatru: "Mihaela, dragostea mea, am pierdut".

Claudiu Berbece
Claudiu Berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Yoon Suk Yeol, președintele suspendat al Coreei de Sud, refuză să se lase arestat de anchetatorii anticorupție

Președintele suspendat al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, rămâne sfidător în reședința sa recent fortificată, în timp ce anchetatorii încearcă să prelungească mandatul...

Cinci răniți în urma unui grav accident feroviar la Coroisânmărtin în județul Mureș

Un grav accident feroviar a avut loc, luni seară, în localitatea Coroisânmărtin, județul Mureș, unde un autoturism a fost lovit de un tren pe...

Crin Antonescu crede că procurorii ar fi trebuit să renunțe la concedii când „țara noastră a fost atacată”

Crin Antonescu i-a criticat, luni seară, pe procurorii care s-au ocupat de anchetele privind primul tur al alegerilor prezidențiale care a fost anulat. El...
Ultima oră
Pe aceeași temă