21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportCum a început, cu un an înainte, campania electorală

Cum a început, cu un an înainte, campania electorală

„De la 1 ianuarie 2012 cresc pensiile. Acest lucru a fost deja negociat cu FMI”, a declarat ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, într-o emisiune tv. După ce a explicat că majorarea pensiilor se datorează, de fapt, Legii pensiilor şi, mai exact, prevederii ca punctul de pensie să fie indexat cu rata inflaţiei şi cu 50% din creşterea anuală a salariului mediu brut, ministrul a trecut la salariile bugetarilor: „Vor primi înapoi, în două tranşe, ce li s-a luat în 2009″. Nu în ultimul rând, Ialomiţianu a avut grijă să sublinieze că „în România nu vor mai fi măsuri de austeritate”, deoarece „suntem pe creştere economică şi aşa vom rămâne”.

Acelaşi mesaj liniştitor a fost transmis şi luni, din Modrogan, după şedinţa conducerii PDL. „Aşa cum se prezintă în acest moment situaţia economică, nu mai este nevoie de măsuri suplimentare de austeritate şi putem gândi serios la relansarea economică”, a declarat purtătorul de cuvânt al democrat-liberalilor, deputatul Sever Voinescu.

Iar pentru că orice campanie electorală se face şi cu bani, dincolo de vorbe, nu mai departe de începutul lunii iulie Guvernul Boc a avut grijă să mai scoată nişte bani din „puşculiţă” şi să-i direcţioneze spre zeci de cămine culturale, case parohiale şi mortuare, terenuri de sport, drumuri, etc. Suma de 124,19 milioane lei a fost virată spre bugetele locale din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

UNPR promite „coşul pensionarului” şi vânează primari în funcţie

Deşi au vorbit şi ei despre creşterea pensiilor şi salariilor, reprezentanţii Uniunii pentru Progresul României nu au prea mari şanse, în faţa PDL, să-şi atragă puncte electorale cu astfel de teme. Au marşat, prin urmare, pe ideea „coşului pensionarului” şi au promis ca, pe la sfârşitul lunii august, Executivul să adopte o hotărâre în acest sens. Ar fi vorba, mai exact, de acordarea unui ajutor pensionarilor pentru a cumpăra produse de bază (ulei, zahăr, orez, făină, etc.) la preţuri „mult mai mici decât cele de pe raft”.

În paralel, conducerea UNPR se axează pe atragerea de primari în funcţie pentru completarea „lotului” de candidaţi pentru alegerile locale din 2012. Cea mai recentă „achiziţie” a partidului condus de ministrul Apărării, Gabriel Oprea, este Antonie Solomon, primarul suspendat al Craiovei şi liderul organizaţiei municipale a PDL. „Am convingerea că alegerile de anul viitor vor fi câştigate tot de coaliţia aflată astăzi la guvernare”, a declarat, imediat după înregimentarea în UNPR, edilul acuzat de luare de mită în formă continuată, uz de fals şi fals intelectual.

Anterior lui Solomon, UNPR a mai atras şase primari din judeţul Olt, zece edili din judeţul Dolj, pe primarii din Corbeanca şi Buftea (foşti membri PSD şi, respectiv, PNL), dar şi pe primarul din Deva, ex-liberalul Mircia Muntean.

Opoziţia vede noi crize

Dacă de la Palatul Victoria şi din Modrogan, criza a trecut, iar românii au toate premisele pentru a beneficia în 2012 de o creştere economică de 3,5-4%, după cum a declarat premierul Emil Boc, situaţia este văzută total diferit din Bulevardele Kiseleff şi Aviatorilor. Mai exact, liderii PSD şi PNL continuă să vorbească de necesitatea înfiinţării unui comitet anticriză. „Este clar că situaţia economică din lume, din Statele Unite şi din Europa nu prezintă semne bune nici pentru România. (…) Noi, USL, suntem dispuşi şi pregătiţi pentru un dialog serios pentru a găsi cele mai bune soluţii economice şi financiare”, declara luni Victor Ponta.

Apoi, invocând dorinţa de a fi evitată o criză a alimentelor, opoziţia solicită Guvernului Boc, de la microfoanele presei, reducerea TVA la produsele agroalimentare, dar şi măsuri de sprijinire a producătorilor interni. 

Şi mai avem peste zece luni până la alegerile locale…

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă