21.7 C
București
luni, 22 iulie 2024

Culise

Stoparea migratiei politice, picata prin absenteism!

Alesii locali nu isi vor pierde mandatul daca migreaza de la un partid la altul. Plenul Senatului a respins ieri Legea pentru modificarea Statutului alesilor locali care prevede ca primarii si consilierii care schimba partidul in timpul mandatului vor pierde automat si functia obtinuta dupa alegeri. Legea fiind organica, ar fi avut nevoie de minimum 69 de voturi pentru a fi adoptata. Senatorii Coalitiei nu s-au putut strange insa in formula completa iar actul normativ a picat cu 58 de voturi pentru, 21 impotriva si 12 abtineri, in conditiile in care opozitia a dat un vot negativ. La momentul votului, Coalitia nu avea in sala decat 55 de oameni.
Legea a fost mai intai adoptata de Camera Superioara in luna februarie, insa presedintele Basescu a „inapoiat-o” Parlamentului pentru reexaminare, dupa ce mai multe organizatii ale societatii civile au contestat actul normativ. Juristii de la Cotroceni sustin ca „unele dintre prevederile de completare si modificare nu constituie o legiferare completa, clara si precisa, previzibila si predictibila, iar altele contravin dispozitiilor constitutionale”.


Presedintele, contrazis de CC

Curtea Constitutionala (CC) a respins sesizarea presedintelui Basescu cu privire la neconstitutionalitatea Legii privind respingerea OUG nr. 99/2005, care modifica Legea de organizare si desfasurare a referendumului. Intr-un comunicat de presa sec, CC spune ca „in urma deliberarii s-a constatat” ca legea este constitutionala. „Decizia Curtii este definitiva si general obligatorie” – suna, martial, concluzia judecatorilor. Ordonanta de modificare a Legii referendumului urmarea extinderea ariei de „probleme de interes national” pentru care presedintele statului putea chema poporul la referendum. Erau vizate probleme cum ar fi „reforma justitiei si combaterea coruptiei”, precum si „unele masuri privind strategia de dezvoltare sociala”.

Antonescu: deputatii chiulesc din cauza… nevoilor fiziologice

Liderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Crin Antonescu, el insusi posesor a nenumarate absente, a apreciat ieri ca sunt foarte multe situatii in care un parlamentar nu poate sta nemiscat 4-5 ore. „Daca un parlamentar s-a intalnit 10 minute cu cineva si in plen au avut loc sase voturi, el este considerat absent?”, s-a intrebat liderul liberal. Crin Antonescu a spus ca este de acord ca prezenta deputatilor la lucrari sa fie monitorizata electronic si nu pe liste de prezenta.

Dan Iosif, pe mana comisiei de disciplina

Intrebat ce masuri pot fi luate impotriva unor parlamentari care se exprima suburban si jignesc presa si propriii colegi, cum a fost cazul unei recente iesiri a deputatului PSD Dan Iosif, presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu a raspuns ca pentru alesii „care incalca normele morale si legale, exista Comisia juridica”. Fara a-l nominaliza pe Iosif, dar sugerand ca se refera la acesta, Olteanu a spus ca a fost contactat de mai multi ziaristi in legatura cu „inregistrarea unei asemenea interventii a unui parlamentar”. Presedintele Camerei a precizat ca asteapta inregistrarea, urmand a sesiza Comisia juridica, cu solicitarea ca aceasta sa dispuna masurile prevazute de Regulamentul Camerei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă