16.9 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăSportCSM, reacție după votul în cazul lui Șova: Actul de justiție, BLOCAT...

CSM, reacție după votul în cazul lui Șova: Actul de justiție, BLOCAT sau ÎNGREUNAT în recentele situații din Parlament

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) arată, în poziția oficială adoptată joi, că recentele situaţii din Parlament au blocat sau îngreunat actul de justiţie, în condiţiile în care imunitatea parlamentarilor şi a membrilor sau foştilor membri ai Guvernului nu trebuie să ducă la imposibilitatea desfăşurării procedurilor judiciare.

”Consiliul subliniază că toţi cetăţenii, indiferent de funcţia ocupată, sunt egali în faţa legii şi susţine că principiul separaţiei puterilor în stat trebuie respectat, în primul rând, de reprezentanţii celor trei puteri – legislativă, executivă şi judecătorească. În acest context, imunitatea parlamentarilor şi a membrilor ori foştilor membri ai Guvernului nu trebuie să conducă la imposibilitatea desfăşurării procedurilor judiciare şi a înfăptuirii actului de justiţie, acestea fiind de competenţa exclusivă a organelor judiciare”, arată CSM.

Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii reaminteşte opinia exprimată de Comisia de la Veneţia, conform căreia ”respectarea independenţei autorităţilor judiciare este o condiţie indispensabilă pentru o democraţie stabilă, bazată pe supremaţia legii”.

Și vicepreședintele CSM, Bogdan Gabor, a declarat că imunitatea parlamentară a justiției nu trebuie să afecteze demersul justiției.

”Imunitatea parlamentarilor și a membrilor ori foștilor membri ai guvenrului nu trebuie să ducă la înfăptuirea actului de justiție”, a declarat Bogdan Gabor. 

Citește și: Reacția CCR în cazul lui Șova

Declarațiile magistratului vin după ce, miercuri, Senatul a votat împotriva încuviințării cererii de arestare formulată de DNA în cazul senatorului PSD Dan Șova.

Citește și: Prietenul lui Ponta, mai presus de Constituție

Cele mai citite

Cum afectează comasarea alegerilor mii de tineri din România

Mai multe ONG-uri fac apel la premierul țării, Marcel Ciolacu căruia îi cer printr-o scrisoare deschisă să reducă, la 45 de zile înainte...

Modificări ale liniilor STB 93 și 168

Linia de troleibuze 93 va fi prelungită începând de mâine până în cartierul Constantin Brâncuşi, iar pe acest traseu vor circula numai troleibuze noi...

Von der Leyen salută rezistența ucraineană, la Kiev

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat astăzi "rezistenţa extraordinară a poporului ucrainean", la sosirea sa la Kiev, la fix doi ani...
Ultima oră
Pe aceeași temă