17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSportCSM despre revizuirea Constituţiei: Încalcă independenţa justiţiei

CSM despre revizuirea Constituţiei: Încalcă independenţa justiţiei

Consiliul Superior al Magistraturii a trimis la Curtea Constituţională un punct de vedere legat de proiectul legii de revizuire a Constituţiei, în care a precizat că limitele de revizuire a legii fundamentale sunt afectate întrucât prin unele dispoziţii se încalcă independenţa justiţiei, relatează Mediafax.

În documentul trimis la Curtea Constituţională, CSM precizează că excluderea din competenţa jurisdicţională a instanţelor a anumitor tipuri de cauze pe considerente politice, restructurarea din temelii a CSM sunt măsuri ce pot afecta stabilitatea sistemului şi realizarea rolului său.

„În acest context, chiar ne gândim dacă CSM nu ar trebui să dobândească dreptul de iniţiativă legislativă în domeniu, ori dreptul de a numi o parte din judecătorii CCR, din moment de acest organism politico-juridic trebuie să reprezinte în mod echilibrat toate cele trei puteri publice ale statului”, potrivit Consiliului.

După aflarea soluţiei Curţii Constituţionale, CSM va iniţia, dacă va fi cazul, sesizarea Comisiei de la Veneţia, un organism al Consiliului Europei cu rol consultativ specializat în chestiuni constituţionale şi de protecţie a statului de drept.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis Curţii Constituţionale, în 9 iunie, proiectul legii de revizuire a Constituţiei, împreună cu avizul Consiliului Legislativ, pentru verificarea respectării dispoziţiilor constituţionale.

Proiectul legii de revizuire a Constituţiei va fi discutat joi la Curtea Constituţională.

Cele mai citite

iOS 18 s-a lansat. Interconectare mai bună între iPhone şi Android

Apple a lansat iOS 18 și iPadOS 18, aducând o serie de noi funcționalități pentru iPhone și iPad. iOS 18 s-a lansat Una dintre cele...

250 de containere pentru cazarea sinistraților din județele Galați și Vaslui

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat luni, la Digi 24, că în județele Galați și Vaslui, afectate de inundații,...

Plouă într-o maternitate nouă care a fost inaugurată recent. Investiția s-a ridicat la 20 milioane de euro

La doar o lună după inaugurarea Maternității Bega din Timișoara, unitatea, în care s-au investit 20 de milioane de euro, se confruntă cu infiltrări...
Ultima oră
Pe aceeași temă