16.7 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSportInspecția Judiciară: Băsescu a încălcat independența justiției

Inspecția Judiciară: Băsescu a încălcat independența justiției

Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a constatat că fostul preşedinte Traian Băsescu a încălcat independenţa justiţiei prin afirmaţiile pe care le-a făcut cu privire la sechestrul asupra terenurilor de la Nana, potrivit B1 TV.  

Astfel, raportul Inspecţiei Judiciare va fi înaintat plenului CSM, care îl va analiza marți. Plenul la lua o decizie de admitere sau de respingere a raportului.

Citește și: Băsescu: Familiile de la Nana suportă consecințele unor acțiuni politice îndreptate împotriva mea

Conducerea Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a cerut CSM-ului să apere magistrații, iar Consiliul a sesizat Inspecția Judiciară. PICCJ a subliniat că este regretabil că un fost preşedinte pune la îndoială independența și imparțialitatea procurorilor, lucru care ar putea afecta credibilitatea justiţiei.

“Măsurile procesuale dispuse de procurori într-un dosar penal sunt analizate și validate doar de către judecători. Conducerea Ministerului Public apreciază ca fiind regretabil faptul că un fost președinte al României pune la îndoială independența și imparțialitatea procurorilor, acest lucru fiind de natură să afecteze prestigiul și credibilitatea justiției”, a arătat PICCJ. 

Conducerea Ministerului Public a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, în calitate de garant al independenței Justiției, să își îndeplinească obligația legală de a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.

Citește și: CSM sesizează Inspecția Judiciară, în urma declarațiilor lui Traian Băsescu

Fostul preşedinte Traian Băsescu a scris, în 7 martie, pe Facebook, că îi pare rău pentru cele 127 familii din comuna Nana care au sechestru pe terenurile agricole restituite în perioada 1996-2010, arătând că aceste familii suportă consecinţele unor acţiuni politice îndreptate împotriva sa.

El a ţinut să precizeze că “nu exclude posibilitatea ca în procesul de restituire să fi existat ilegalităţi”, adăugând că “asta va constata justiţia, iar cei care au încălcat legea vor răspunde”.

“Sper ca astfel de investigaţii să se facă în toată ţara, începând spre exemplu cu judeţele Vrancea şi Timiş. Ioana Băsescu a cumpărat de la o firmă italiană cele 290,4 hectare de la Nana în octombrie 2013 în baza înscrisurilor legale de la cartea funciară, cu deplină bună credinţă. Oare de ce timp de trei ani cât timp firma italiană a deţinut proprietatea terenurilor nu s-a făcut nici o investigaţie?”, a mai scris Băsescu, pe rețeaua de socializare.

Citește și: Băsescu poate rămâne fără moșia de la Nana? Parchetul a pus sechestru. Acuzațiile: retrocedări prin abuz în serviciu

Secția de Urmărire Penală si Criminalistică din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a pus sechestru asigurator pe un teren de 735 de hectare de la Nana, județul Călărași, pe care se află și terenul de circa 290 de hectare  cumpărat de Ioana Băsescu, fiica fostului președinte. Ioana Băsescu a contestat sechestrul care a fost respinsă de instanța din Călărași.

Cele mai citite

Elena Lasconi are sprijinul USR la alegerile din Argeș. “Un vot pentru PNL este un vot pentru PSD”, susține Cătălin Drulă

Elena Lasconi, Ionuț Moșteanu și Emanuel Soare sunt câțiva dintre candidații USR la alegerile locale din data de 9 iunie 2024. Numele acestora a fost...

Rezultatele Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40 din 21 aprilie 2024. Numerele câștigătoare și premiile puse în joc

Duminică, 21 aprilie 2024, Loteria Română a organizat noi trageri pentru fiecare din jocurile Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40. Rezultate LOTO duminică 21 aprilie...

Răsturnare de situație în opțiunile pentru Primăria Capitalei. Nicușor Dan a ajuns primul în intențiile de vot, înaintea lui Piedone

Nicușor Dan a ajuns primul în intențiile de vot pentru funcția de primar general al Capitalei iar principalul său contracandidat, Cristian Popescu Piedone, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă