O data cu inceperea presedintiei suedeze a Uniunii Europene, Centrul Roman de Politici Europene atrage atentia ca Romania trebuie sa duca o politica foarte bine conturata pentru a-si apara interesele, fie ca e vorba de realatia cu Republica Moldova, fie ca e vorba de politica energetica.
Romania are oportunitatea de a europeniza relatia sa complicata cu Republica Moldova in ceea ce priveste punerea in aplicare a Parteneriatul Estic, se arata in raportul intitulat "Razpunzand provocarii de a avea o voce in UE – Romania si presedintia suedeza a Uniunii", realizat de Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) si finantat de Fundatia Soros. "In ciuda reactiei nervoase a guvernului de la Chisinau, pozitia Romaniei fata de Moldova oscileaza intre resemnare si indiferenta", se arata in raportul care recomanda ca Romania sa abordeze Chisinaul din pozitia sa de membru al UE, si nu de stat marginal care are o problema national-identitara cu un vecin al Uniunii. CRPE mai remarca faptul ca multi parteneri comunitari trateaza conflictul intre Bucuresti si Chisinau ca "o chestiune bizara" intre cele doua tari egal de imature.
Referitor la dosarul schimbarilor climatice, raportul arata ca agenda ambitioasa a Suediei ar putea aduce costuri suplimentare Romaniei. "Romania va trebui sa-si reduca intensitatea energetica si sa creasca cantitatea de energie din resurse regenerabile", se atrage atentia in raportul CRPE. Analistii sustin ca provocarile pentru sectorul energetic romanesc vor fi mai mari si mai costisitoare daca noua presedintie suedeza isi va pune in aplicare masurile impotriva incalzirii globale pe care le sustine public. In privinta directivelor de aplicare a Pactului European pentru Azil si Migratie, raportul spune ca Romania are interese pe termen lung, avand in vedere ca aprecierile sociologice arata ca in cativa ani vom deveni o tara de destinatie. "Romania este in situatia ciudata de a negocia standarde de primire a azilantilor din Africa sau Afganistan, in timp ce raman inca in vigoare restrictii pe piata muncii pentru muncitorii romani intr-o serie de state membre", arata CRPE.
Realizarea sub presedintia suedeza a Strategiei pentru Marea Baltica va reprezenta un precedent pentru Strategia pentru Dunare programata pentru 2010, cele doua regiuni avand un profil asemanator, majoritate de state riverane membre ale UE, dar si vecini externi, este o alta concluzie a raportului.