7 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăSportCriza politică din România a BLOCAT aderarea la Schengen. Vezi ce ţări...

Criza politică din România a BLOCAT aderarea la Schengen. Vezi ce ţări au cerut ANULAREA reuniunii care urma să decică aderarea

Îndoielile cu privire la voinţa Guvernului român de a respecta statul de drept, manifestate în special de Germania, Olanda şi Belgia, au constrâns preşedinţia cipriotă a UE să anuleze o reuniune consacrată aderării la Schengen, a declarat marţi o sursă diplomatică de la Bruxelles, relatează AFP, potrivit Mediafax.

 

“Aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen era singurul punct pe ordinea de zi a reuniunii miniştrilor de Interne de miercuri de la Bruxelle, dar trei ţări – Germania, Olanda şi Belgia – au anunţat că se opun acestei aderări din cauza situaţiei politice din România”, a explicat un diplomat.

“Agenda a devenit inconsistentă şi dintr-o dată nimic nu mai justifica reuniunea miniştrilor”, a subliniat unul dintre omologi. Reuniunea miniştrilor Justiţiei prevăzută pentru ziua următoare a fost, de asemenea, anulată.

Citeşte şi

Olanda va reanaliza posibilitatea aderării României şi Bulgariei la Schengen în 2013

Barroso a reiterat sprijinul său pentru aderarea României la Schengen

Preşedinţia cipriotă a anunţat săptămâna trecută anularea celor două reuniuni, dar nu a comunicat acest lucru presei.

Discuţia privind aderarea României şi Bulgariei a fost prevăzută pentru următoarea reuniune a miniştrilor de Interne din cadrul UE din octombrie, dar “subiectul nu este încă definitivat şi nu va fi luată nicio decizie până anul următor”, a mărturisit un diplomat sub acoperirea anonimatului.

Susţinerea acestei aderări în cadrul Comisiei Europene este din ce în ce mai discretă şi nimeni nu mai pledează de acum pentru accelerarea luării de decizii, a subliniat el.

Aderarea Bulgariei este legată de cea a României, iar Sofia este, în consecinţă, victima criticilor emise de membrii Schengen la adresa Bucureştiului.

Cele mai citite
00:01:01

Un oficial al JO Paris 2024 spune că nu este nevoie de aer condiționat în satul atleților

Un oficial al JO Paris 2024 i-a asigurat săptămâna aceasta pe concurenți că apartamentele din satul atleților sunt adaptate la temperaturile verii, pe fondul...
00:01:01

Un oficial al JO Paris 2024 spune că nu este nevoie de aer condiționat în satul atleților

Un oficial al JO Paris 2024 i-a asigurat săptămâna aceasta pe concurenți că apartamentele din satul atleților sunt adaptate la temperaturile verii, pe fondul...

Israelul a lovit ţinte din apropierea Damascului

Israelul a efectuat miercuri lovituri asupra unor ţinte din apropierea Damascului, a afirmat Ministerul sirian al Apărării, cel mai recent atac împotriva capitalei Siriei...
Ultima oră
Pe aceeași temă