21 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSportCristian Preda: Constituirea USL, moment important; forţa electorală a Uniunii nu este...

Cristian Preda: Constituirea USL, moment important; forţa electorală a Uniunii nu este de neglijat

Forţa electorală a USL nu este de neglijat, constituirea alianţei fiind un moment important, afirmă europarlamentarul PDL Cristian Preda, precizând că această construcţie are şi puncte slabe şi că lui „Voiculescu, Antonescu & Ponta” nu trebuie să li se îngăduie să monopolizeze spaţiul politic, potrivit Mediafax.

„Constituirea USL e un moment important pentru scena politică de la noi. PSD e un partid care, cu excepţia ultimei legislaturi, a avut cei mai mulţi parlamentari. Inclusiv atunci când era în opoziţie – în 1996-2000 sau în 2004-2007 – partidul creat de Ion Iliescu a depăşit prin numărul deputaţilor toate celelalte partide din Parlament. Faptul că acum s-a aliat cu PNL vădeşte dorinţa clară de a obţine o majoritate la urne, pentru a putea sugera – în limitele Constituţiei – un premier”, scrie Preda pe blog.

El afirmă că „se caută un urmaş al lui Adrian Năstase, ultimul pesedist premier” şi se întreabă dacă, de fapt, nu tocmai acesta doreşte să fie din nou în fruntea Guvernului.

„Nu e de neglijat, pe de altă parte, nici faptul că PNL s-a decis să intre într-o coaliţie pre-electorală. Atunci când a făcut-o – adică în 1996 (CDR) şi în 2004 (DA) – PNL a ajuns la guvern. Nu luaţi această afirmaţie ca pe o superstiţie! E pur şi simplu realitatea: ori de câte ori a mers singur în alegeri, PNL s-a trezit în opoziţie (1990, 2000, 2008) sau chiar a ratat intrarea în Parlament (1992)”, mai scrie Preda.

În opinia acestuia, USL are numeroase puncte slabe.

„Primul ar fi cantonarea într-o retorică strict negativă: într-adevăr, unicul proiect definit Ponta-Antonescu-Voiculescu e dislocarea PDL şi a Preşedintelui de la putere, nu definirea unei viziuni alternative. Din această cauză, nu e exclus ca USL să ne sufoce în perioada următoare cu promisiuni. Când nu ai proiecte, trebuie să promiţi! Aş numi, în al doilea rând, între defectele de construcţie ale USL pastişarea monstruoasei coaliţii: impresia că noua alianţă îi cuprinde pe toţi cei care detestă moderaţia va fi greu de şters. USL se revendică de la gesturi extreme (precum aruncarea de la balcon a domnului Sobaru) sau de la gesticulaţii ample precum cele ale microbiştilor nervoşi. Reunirea va spori fluierăturile. În fine, deşi unora s-ar putea să li se pară ceva minor, e – în opinia mea – straniu că PC şi PSD au divorţat în ianuarie pentru a se regăsi în februarie, după ce între timp PC s-a căsătorit cu PNL”, scire Preda.

El adaugă însă că „trebuie să existe şi ceva mister în alianţele astea politice”.

„Forţa electorală a USL nu e însă de neglijat. E fair să salutăm apariţia USL! Dar e urgent să pornim confruntarea cu Voiculescu, Antonescu & Ponta! Nu trebuie să li se îngăduie să monopolizeze spaţiul politic, aşa cum au lăsat nu o dată impresia că şi-ar dori”, se arată în finalul postării lui Preda.

Preşedinţii PSD, PNL şi PC au semnat, sâmbătă, la Parlament, documentele de constituire a Uniunii Social-Liberale.

Cele mai citite

Polul prospețimii: Orașul european care domină la capitolul aer curat

Agenția Europeană a Mediului a făcut o clasificare a orașelor cu cel mai curat aer, dar și a zonelor cu cele mai multe probleme...

Modificări în susținerea examenului de de Definitivat în învățământ

Ministerul Educației a anunțat că proba scrisă pentru examenul de definitivat din anul școlar 2024-2025 va avea loc mai devreme, pe 8 iulie 2025,...

Toamna astronomică deschide porțile spre ora de iarnă

România trece la ora oficială ”de iarnă”, în noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, când ora 4.00 devine ora 3.00 Soarele se va afla pe ecuatorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă