29.2 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSportCristian Preda: Cei care au iniţiat legea privind picaţii la BAC ar...

Cristian Preda: Cei care au iniţiat legea privind picaţii la BAC ar trebui să demisioneze

Eurodeputatul PDL Cristian Preda spune pe blog că parlamentarii care au „legalizat” accesul la Universitate a elevilor care au picat Bacalaureatul ar trebui să demisioneze pentru dispreţul lor faţă de „spiritul public”, relatează NewsIn.

„Ideea de a legaliza accesul la Universitate al elevior picaţi la BAC e scandaloasă din cel puţin trei motive”, scrie Preda, profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice.

„În primul rând, propunerea distruge ideea de merit. Dacă şi cel care pică şi cel care trece un examen au acces la acelaşi nivel de studiu, acumularea de cunoştinţe e inutilă. La limită, urmând această filosofie, diplomele universitare ar trebui să fie eliberate odată cu certificatul de naştere…”, spune ironic pedelistul.

„În al doilea rând, e vorba despre folosirea Parlamentului în scopuri strict private. Cel puţin unul dintre iniţiatorii legii are un interes direct în alimentarea Universităţilor numite cu loaze dispuse să plătească. Dar – prin asociere – toţi iniţiatorii legii au nesocotit interesul public. Parlamentarii sunt aleşi pentru a sluji interesul public, nu pentru a face cadouri intereselor private”, adaugă el, care spune că iniţiatorii controversatei legi ar trebui să îşi prezinte de urgenţă demisia din orice poziţie publică. „Dispreţul lor faţă de spiritul public nu va fi egalat prea curând”, acuză eurodeputatul.

„În al treilea rând, proiectul pesedist al ascunderii eşecului de la BAC e o scandaloasă utilizare în scop politic a unei nemulţumiri, care e, de fapt, nejustificată. E evident că niciunul dintre cei picaţi la BAC nu e fericit. Unii vor fi preferat poate să îşi fure singuri căciula copiind, pentru a bifa atingerea unui prag prin fraudă. Nemulţumirea lor nu are temei. Lecţia corectitudinii ar trebui să fie, de altfel, prima învăţată în şcoală. Cine foloseşte nemulţumirea unor asemenea personaje o face pentru capital politic. E, de fapt, furt, nu capital”, mai argumentează Preda.

„Acest nefericit episod vădeşte faptul că reforma educaţiei nu poate reuşi fără solidaritatea celor care mizează pe corectitudine. Oameni corecţi există şi în universităţi, şi în lumea politică. Ei ar trebui să se alieze împotriva trişorilor legali”, conchide eurodeputatul.

Premierul Emil Boc le-a cerut duminică lui Crin Antonescu şi Victor Ponta să retragă din Parlament iniţiativa legislativă a PSD prin care tinerii care nu au luat Bacalaureatul se pot înscrie la facultate în an pregătitor.

„Ce dovadă mai bună de populism puteţi avea decât ultima propunere a PSD ca cei care nu au luat Bacalaureatul să fie înscrişi la facultate şi să poată continua studiile. Este ultima formă sau apogeul populismului de care PSD dă dovadă. Oamenii ăştia nu s-au lecuit deloc, nu au înţeles că cu populismul nu se mai poate guverna (…). Nu am auzit nimeni din rândul PNL să comenteze această iniţiativă, sunt parteneri de alianţă dacă nu greşesc, dar nu l-am auzit pe domnul Antonescu care este atât de vocal uneori să comenteze această iniţiativă, nu l-am auzit pe domnul rector Andrei Marga să comenteze această iniţiativă şi să spună dacă i-ar conveni la Universitatea Babeş – Bolyai din Cluj să înmatriculeze studenţi care nu au trecut Bacalaureatul. Deci e încă o dovadă că oamenii ăştia dacă ar ajunge la guvernare, i-ar interesa doar un singur lucru: populismul, voturile de moment fără să le pese ce s-ar întâmpla cu ţara pe termen mediu şi lung . Fac apel încă o dată la Victor Ponta şi Crin Antonescu să retragă această iniţiativă legislativă pentru a nu crea speranţe iluzorii la tineri”, a susţinut premierul Emil Boc la şedinţa PDL de constituire a Comisiei de Muncă şi Protecţie Socială.

Parlamentarii PSD, printre care Ecaterina Andronescu, Titus Corlăţean şi Lia Olguţa Vasilescu au depus un proiect de lege care le permite elevilor care nu au absolvit examenul de Bacalaureat să urmeze un an pregătitor, finanţat parţial de stat, într-o universitate. Conform iniţiatorilor, elevii care nu au luat bacalaureatul, dar au media de absolvire peste şapte ar putea să studieze un an pregătitor la universităţi. Pe parcursul acestuia, statul este obligat să-i susţină financiar pe cei aflaţi într-o astfel de situaţie, „cel puţin la nivelul ajutorului de şomaj”, prevede proiectul. Anul pregătitor va fi organizat de universităţi în aşa fel încât să ţină cont de programa de licenţă a facultăţii în cauză, dar şi de cea de bacalaureat. Dacă între timp iau bacalaureatul, elevii care au urmat un asemenea „an pregătitor” vor putea să şi-l echivaleze „total sau parţial” anului întâi universitar şi să continuie studiile la facultatea respectivă.

Cele mai citite

BERD: Economia României va crește cu doar 1,4% în 2024, afectată de scăderea cererii externe și încetinirea sectorului IT

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a revizuit în scădere prognozele privind evoluția economiei României pentru 2024, indicând o creștere de doar 1,4%,...

Fondurile de pensii Pilon II, printre cei mai mari investitori la Bursa de Valori București

Fondurile de pensii private Pilon II, care includ nume precum NN Pensii, Allianz-Ţiriac Pensii Private și BCR Pensii, au devenit unii dintre cei mai...

Interzicerea motoarelor cu combustie internă din 2035 ar putea provoca o criză gravă în industria auto europeană

Ministrul italian al industriei avertizează asupra riscurilor interzicerii motoarelor cu combustie internă din 2035, cerând revizuirea planurilor din cadrul "Green Deal", relatează Financial Times. Adolfo...
Ultima oră
Pe aceeași temă