16 mape profesionale ale unor miniștri și magistrați ar fi fost sustrase de la Ministerul Justiției, în perioada 2006-2007, afirmă Cristian Diaconescu, fost deținător al portofoliului, care susține că s-a numărat printre victime. ”România liberă” a încercat să verifice câteva cazuri punctuale.
”În perioada 2006-2007, se spune, mapele profesionale a 16 persoane demnitari, inclusiv eu, au fost sustrase din Ministerul Justiţiei şi aruncate în spaţiul public în ideea de a genera, spun eu, un anume fel de constrângere. (…) Aş fi foarte interesat să ştiu unde sunt mapele noastre profesionale, pe unde zburdă ele în spaţiul românesc”, a afirmat fostul ministru al Justiției, Cristian Diaconescu, la audierile din Comisia parlamentară de anchetă privind arhiva SIPA.
”Este vorba de Victor Babiuc, este vorba de Victor Ciorbea, este vorba de Valeriu Stoica, este vorba de mine şi de Gâlcă, în general magistraţi şi foşti miniştri. Sigur, vreo doi miniştri lipsesc”, a precizat fostul ministru.
El a spus că, în trecut, Corneliu Turianu a fost singurul magistrat care a acuzat acte de şantaj la adresa sa, în urma sustragerii mapei sale profesionale.
Ce s-a întâmplat cu dosarele respective? Au fost sau nu folosite în politică? În perioada la care a făcut referire Diaconescu, Ministerul Justiției a fost condus de Monica Macovei (2004-2007) și Tudor Chiuariu (2007).
Diaconescu, șantajat la Congresul PSD
Primul caz este cel al lui Cristian Diaconescu însuși. Cu puţin înaintea Congresului PSD din februarie 2010, Floriana Jucan a fluturat la televizor un dosar cu 36 de pagini referitor la Cristian Diaconescu. Acesta se retrage din cursa pe ntru președinția PSD și anunță că îl va sprijini pe Mircea Geoană, afirmând că are semnale că persoane din PSD ar fi dispus să i se monitorizeze viața, pentru a încerca ulterior să-i influenţeze acestuia atitudinea la congres.
Potrivit celor publicate în aceea perioadă de presă, raportul ar fi conținut date despre o relație extra-conjugală, o vizită la locuința unui mogul și o vizită la sediul SRI. Ulterior, însă, Diaconescu a susținut, într-un interviu, că nu acesta a fost motivul retragerii sale, el făcând acest gest la rugămintea lui Geoană şi a susţinătorilor săi. E posibil ca Diaconescu să fi fost presat cu alte documente? Nu avem, deocamdată, răspunsul.
Ecuația Congresului PSD este, însă, mult mai complicată, fiind implicat și fostul deputat Sebastian Ghiță, apropiat de Florian Coldea, pe atunci numărul doi din SRI. De organizarea congresului PSD s-a ocupat chiar Sebastian Ghiță. În legătură cu acest subiect, Sorin Ovidiu Vîntu a făcut publice mai multe stenograme în care Ghiță povestea: „Ne-am adus și noi de-ai noștri din Ploiești, 30 și nu știu câţi, le-am dat niște veste de-alea, le-am zis: «Bă, voi sunteți de la pază, păziţi toate ușile, nu intră nimeni decât cine vrem noi!».
După aia, am falsificat toate ecusoanele de pază, le-au adus unii de-ai noștri, ecusoanele de invitaţi și ecusoane de delegaţi. După aia, am făcut ștampile ca lumea, să fie pe toate buletinele, să nu facă Vanghelie cu ăia șmecherii, după care ne-am dus seara, m-am dus pe acolo, făceau ăia ai mei, montau camere, plasme de alea, da’ le zic: «Ia, deasupra urnelor, montaţi niște camere de alea, în colţuri, o cameră mică nu se vede».“ La finalul congresului, Victor Ponta a fost ales președinte al PSD cu 856 de voturi, față de doar 781 ale lui Geoană.
Mapa lui Stoica, dispărută fără urmă
În 2008, cotidianul Evenimentul zilei a dezvăluit că dosarul care conţine activitatea de judecător dinainte de 1989 a lui Valeriu Stoica a dispărut din arhiva Ministerului Justiţiei. În acel moment, Stoica era vicepreședinte PDL. El a activat ca judecător timp de 11 ani, în perioada regimului Ceauşescu, la Judecătoria Sectorului 5 şi la Tribunalul Bucureşti. După 1989, Stoica a avut o lungă carieră politică, fiind, printre altele, ministru al Justiției (1997-2000) și președinte al PNL (2001-2002) și ministru. În 2007, a plecat din PNL alături de Theodor Stolojan, formând PLD, partid care, ulterior, a fuzionat cu PD, formând PDL. Din 2011, a făcut un pas înapoi, renunțând la toate funcțiile politice și concentrându-se pe avocatură.
Scandalul Turianu
În 2015, Corneliu Turianu, fost membru CNSAS, îl acuza pe Alexandru Muraru, că ar fi sustras, în anul 2007, 17 dosare ale unor magistraţi. Fratele acestuia, Andrei Muraru (frate geamăn), le-ar fi comentat într-o emisiune a televiziunii publice, în numele fostului ministru al Justiţiei, PNL-istul Tudor Chiuariu. Scopul, susţinea Turianu, era compromiterea sa pentru a demisiona din Colegiul CNSAS în favoarea numirii pe aceeaşi funcţie a lui Andrei Muraru.
În 2007, președintele Traian Băsescu a refuzat să o numească ministru al Justiției pe Norica Nicolai, invocând mapa profesională a acesteia, care a fi dovedit existența unor abuzuri