13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSportCrin Antonescu: "Nu văd nici un impact pozitiv asupra economiei"

Crin Antonescu: „Nu văd nici un impact pozitiv asupra economiei”

Crin Antonescu a declarat, la emisiunea “După 20 de ani” de la ProTV, că este de acord cu faptul că “este încă neclar ce vrea să facă guvernarea”, dar Guvernul a avut puţine şanse de a-şi pune “amprenta” pe bugetul de stat, existând “foarte puţin loc pentru imaginaţie”, arată Mediafax.

PNL vrea cotă de 16%

Atunci când a fost rugat să comenteze afirmaţia unui manager care crede că actuala guvernare nu a influenţat pozitiv economia, Antonescu a precizat că “este încă neclar ce vrea să facă guvernarea. Dezvoltarea-i necesară pentru această ţară, indiferent că suntem de dreapta, de stânga, liberali sau socialişti. Cred că şi cei din sistemul bugetar sunt interesaţi ca domeniul privat să meargă bine, pentru că în fond salarizarea lor, finanţarea instituţiilor publice, bugetare la care lucrează depinde de bugetul de stat alimentat până la urmă de acest sector”. El a menţionat că în mod sigur există “opţiuni majore”, în sensul acesta fiind insistenţele PNL pentru păstrarea cotei unice la 16% în negocierile cu PSD.

Antonescu a avut o opinie fermă legată de acordul cu Fondul Monetar Internaţional. Liderul liberal a precizat că PNL nu şi-a dorit niciodată un acord cu FMI.

”Un acord cu FMI este, în cel mai bun caz, să luăm varianta optimistă, un tratament extrem de dur, ca un fel de regim – vorbim aşa în termeni foarte populari –, ca un fel de regim extrem de sever, care e necesar ca să nu se agraveze starea de sănătate şi Doamne fereşte să nu aibă chiar consecinţe fatale, dar care nu e deloc plăcut. Eu nu cred, în orice caz PNL n-a făcut-o, că cineva trebuie să-şi dorească, să-şi pună obiectiv să ajungă să aibă un acord cu FMI”. Antonescu a precizat că România trebuie să se încadreze în ţinta deficitului bugetar, astfel încât “să putem avea în ceea ce priveşte FMI o altă bază de discuţie, care să lase mai multă libertate Guvernului României de a opta pentru un set sau altul de politici economice”, a spus liberalul.

Nu e de dorit un acord cu FMI

Liderul PNL a precizat că principala problemă pe care o are România este dezvoltarea, unde FMI “nu ne poate rezolva, nici nu-şi propune, nici nu pretinde, nici nu e treaba lui”. Anul trecut, premierul Victor Ponta declara că România ar trebui să continue relaţia de colaborare cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi să menţină şi în 2013 un acord de tip preventiv cu instituţia financiară, pentru ca în luna ianuarie, premierul să anunţe că a solicitat FMI extinderea actualului acord pe care îl are România cu încă doua luni pentru a se putea finaliza unele reformele structurale din economie.

Crin Antonescu a declarat şi că în ceea ce priveşte coplata, ca şi alte măsuri promovate de ministrul Eugen Nicolăescu, discuţia este “deocamdată deschisă” şi rămâne de văzut dacă Guvernul îşi va asuma sau nu măsurile din Sănătate. Întrebat dacă personal este de acord cu măsura introducerii unui sistem de coplată în spitale, Antonescu a menţionat că aşteaptă încă “toate argumentele dintr-o parte şi din alta”. “Avem această reformă a Sănătăţii cu mize foarte mari şi cu riscuri foarte mari pe care o cântărim, încercăm să o cântărim cât mai în detaliu”, a mai susţinut liderul PNL.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă