2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSportCrin Antonescu, ATAC DUR la adresa preşedintelui ANI: CINE şi DE CE...

Crin Antonescu, ATAC DUR la adresa preşedintelui ANI: CINE şi DE CE l-a numit în funcţie? CE îl recomandă pentru acest post? Horia Georgescu NU COMENTEAZĂ

UPDATE: Contactat de România Liberă, şeful ANI, Horia Georgescu, nu a vrut să comenteze declaraţiile lui Crin Antonescu.

_ _ _ _

Preşedintele PNL Crin Antonescu s-a lansat, duminică seară, într-un nou atac dur la adresa Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) şi a preşedintelui ANI, Horia Georgescu.

Invitat la Antena 3, Crin Antonescu s-a întrebat cine l-a numit pe Horia Georgescu în funcţia de şef al ANI, ce îl recomandă ca să ocupe un asemenea post şi cum a reuşit să se menţină în funcţie.

„Rolul instituţiei este foarte important. Se face foarte mare caz şi pe bună dreptate. Numai că am ajuns în situaţia de a confunda acest domn şi aceşti oameni cu instituţia în sine. Eu cred că aici lucrurile trebuie luate de la început şi ar trebui să vedem cine i-a numit pe aceşti domni acolo când instituţia s-a înfiinţat şi de ce. Da? Cine? De ce? Care, ce era în spatele activităţii profesionale, profilului, mă rog, public, moral al acestui domn ca să-l recomande pentru asemenea postură. După aceea cum a fost menţinut, care a fost răspunsul pe care l-a dat sau nu l-a dat, de câte ori au existat aceste acuzaţii sau suspiciuni din ce în ce mai accentuate de partizanat politic, lucrurile culminând cu această ispravă, cu prima zi a campaniei electorale care, chipurile, denunţă domnia sa patru miniştri incompatibili şi după aceea oamenii prezintă lucrurile.

Eu cred că astfel de oameni au foarte multe relaţii, îşi construiesc relaţii în toate partidele şi că, de fapt, asta înseamnă sistemul. Noi am trăit foarte multă vreme cu spaima că oameni bătrâni, oameni vechi, oameni care veneau din sistemul comunist, din sistemul securist de la mama lui continuă să-şi pună amprenta, continuă să ne împiedice să evoluăm, continuă să ne facă necazuri. Constatăm că vine generaţia următoare, generaţia copiilor, generaţia acestor domni care sunt foarte prieteni între ei, pe toate partidele, pe toate direcţiile, pe toate instituţiile şi care reprezintă, nu-i aşa, democraţia, statul de drept sau cine ştie ce altceva. Lucrurile astea trebuie tranşate foarte clar, foarte limpede.

Dumneavoastră faceţi un lucru extraordinar, punând astfel de probleme şi cred că de aici încolo ar trebui răspunsuri de la dânşii, ar trebui răspunsuri de la Ministerul Justiţiei, ar trebui răspunsuri în legătură cu aceste lucruri de la primul-ministru şi ar trebui răspunsuri sau poziţii publice şi de la oameni care, din partea unor instituţii internaţionale, pe bună dreptate ne spun ‘Nu vă atingeţi de ANI, ANI este foarte importantă, ANI trebuie să-şi facă datoria, ANI trebuie lăsată în pace, nu faceţi presiuni politice. Perfect, dar să ne spună ce cred despre asta. Ce cred despre prezenţa unui asemenea domn şi cât este, dacă este obligat statul român să ţină asemenea oameni în funcţii doar pentru că i-a pus ştiu şi eu cine i-a pus?„, a declarat Crin Antonescu.

Aceste declaraţii ale co-preşedintelui USL vin în urma mai multor atacuri pe care USL le-a făcut la adresa insitutuţiilor statului. Unele, chiar recente, îi aparţin premierului Victor Ponta, care a spus că dacă românii ştiau că în urma aderării la UE ne alegem doar cu DNA şi cu ANI, poate că nu mai voiau în Uniune.

„Dacă ni se spunea, în 2007, domnule, nu o să aveţi nici drumuri, nici spitale, nici agricultură ca în Vest, dar o să vă facem ANI şi DNA, poate că ne gândeam de mai multe ori”, a declarat Ponta în acest weekend.

Citeşte şi EXCLUSIV. „Reforma” Monei Pivniceru: tunurile pe CSM şi ANI!

Amintim că, în ianuarie 2012, Crin Antonescu anunţa că Agenţia Naţională de Integritate a început să-i cerceteze averea, deşi pe el nu l-a înştiinţat, lucru care i se parea anormal, şi a acuzat instituţia că „cheltuieşte sume uriaşe de bani că să facă jocuri politice”.

„Fără să mă înştiinţeze în vreun fel, ANI caută să vadă averea mea, care mă rog nu e deloc mare, şi a ajuns la nişte absurdităţi, de un ridicol de nemăsurat. (…) N-are nimeni nimic împotrivă controlului. Ce plăcere mai mare să fie decât să fii controlat? Foarte bine. Dar controlul ăsta, pe de o parte, trebuie făcut în limitele legii, da? Deci anunţi omul, pentru că e vorba de un control transparent.

Unu – eu nu am fonduri nu ştiu unde prin străinătate să mi le caute cu FBI-ul. Doi – să nu fii un mare dobitoc şi să ajungi la lucruri care te descalifică. De pildă cum ar fi acela să cercetezi persoane care nu au existat niciodată, nu au trăit niciodată, confundând nişte numere de buletin date de pe la poliţie. De exemplu asta. Asta nu mai e atât de plăcut, cum ar fi controlul”, a spunea atunci Crin Antonescu.

„Controlul îl înţeleg. Dar în momentul în care vezi că o instituţie cu trei filfizoni cheltuieşte sume uriaşe de bani că să facă jocuri politice… Adică, nu îmi place Mircea Diaconu, hai la Mircea Diaconu – pentru că marea problemă a acestei ţări era că soţia lui Mircea Diaconu, o actriţă de-o viaţă, a fost angajată într-un teatru din Bucureşti. ‘Nu îmi place Ponta, mă duc la Ponta. Da’ Ponta cu cine e aliat? Cu Antonescu, hai şi pe acolo’, cu nişte absurdităţi, astea costă bani.

În vreme ce în România se fac lucruri inacceptabile despre care presă vorbeşte în fiecare seară, în vreme ce fruntaşi politici din România încalcă legi cu neruşinare, nu pot justifica bunuri, numai alea la vedere. Despre asta vorbim atunci când vine vorba despre ANI şi despre alte instituţii”, a adăugat co-preşedintele USL.

Cele mai citite

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

Președintele Iohannis, discurs în Bundestag: Uitarea trecutului conduce la repetarea greșelilor

Iohannis a amintit că 2024 marchează 80 de ani de la Debarcarea din Normandia și 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului, momente...

Cel mai mare operator nuclear din lume, pregătit să revoluționeze piața energetică românească

EDF Trading intră pe piața de energie din România, înainte de liberalizarea din 2025 Divizia de trading a gigantului francez de stat Électricité de France,...
Ultima oră
Pe aceeași temă