Soarta USL se joacă în aceste zile, după ce liderii celor două partide au lansat viziuni diferite despre structura Guvernului, pe fondul tensiunilor din ce în ce mai vizibile dintre PSD şi PNL. Două runde negocieri, desfăşurate luni şi marţi, s-au încheiat fără o înţelegere între cele două părţi. Termenul autofixat pentru găsirea unei soluţii este săptămâna viitoare.
Prima mişcare a fost făcută de liderul PNL Crin Antonescu care l-a propus pe Klaus Iohannis drept vicepremier şi ministru de Interne.
Premierul Victor Ponta a contraatacat. PSD nu îşi permite să îl respingă direct Iohannis, bine cotat în sondajele de opinie. Din acest motiv, Ponta l-a acceptat pe Iohannis pe postul de vicepremier, dar a propus o schemă de restructurare în care rolul acestuia este micşorat. El a propus ca Guvernul să aibă patru vicepremieri şi nu trei ca până acum. Cei patru vicepremieri ar urma să reprezinte PSD, UNPR, PNL şi în premieră PC. Mai mult, Ponta vrea ca deciziile politice să fie luate de acest comitet de vicepremieri, alături de el, înaintea şedinţelor de Guvern. În acest comitet, Victor Ponta ar miza pe votul său şi pe cel al celor trei vicepremieri din USD, alianţa dintre PSD, UNPR şi PC. Practic, aceasta ar însemna schimbarea mecanismelor de decizie, care erau luate în conducerea USL care decide, potrivit protocolului, prin consens.
Liberalii nu sunt de acord cu propunerea premierului. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a explicat că liberalii nu vor accepta ca PC să desemneze un reprezentant în funcţia de vicepremier. “Nu are nicio explicaţie ca PC să ofere şi el un vicepremier aşa cum oferă PNL şi oferă PSD. Asta ar înseamna un soi de inflaţie, o devalorizare a funcţiei vicepremierului în acest Guvern, şi nu se poate ca noul Guvern să debuteze prin intrarea în funcţia de vicepremier de mână a lui Klaus Iohannis cu Daniel Constantin “, a menţionat Antonescu.
Pe de altă parte, o serie de lideri liberali au afirmat, neoficial, că dacă va fi înfiinţat, comitetul guvernamental ar trebui să ia decizii prin consens, la fel cum procedează conducerea USL.
Antonescu a spus că PNL nu se opune altor idei lansate de Victor Ponta, lăsând să se înţeleagă că liberalii acceptă transformarea miniştrilor delegaţi în miniştri plini.
În replică, preşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat, că este regretabil că liderul PNL Crin Antonescu promovează o politică a jignirilor, liderul PC adăugând: „Vom face noi politica bunului simţ, dacă pentru el a fost doar un slogan gol de conţinut”. În spatele uşilor închise, liderii PC au fost chiar mai duri, potrivit unor surse din USL. Ei i-a fi pus pe liberali în faţa a doua alternative, la fel de neplăcute, dacă nu acceptă nominalizarea unui vicepremier PC. Fie PC iese din ACD (alianţa dintre PNL şi PC), ceea ce va duce la ruperea USL, alianţă formată din PSD şi ACD. Fie USL rămâne în vigoare, dar PC va invoca prevedere potrivit căreia postul de preşedinte al Senatului revine ACD. Cu alte cuvinte, PC l-ar putea debarca pe Crin Antonescu din fruntea Senatului cu sprijinul PSD şi UNPR. La rândul său, Ilie Sârbu, liderul senatorilor PSD, l-a avertizat pe Antonescu de faptul că USD are majoritate în Senat şi că-l poate schimba cu un candidat al PC. „Noi avem majoritatea absolută, putem face orice schimbare, să nu mizaţi pe senatori”, a afirmat Ilie Sârbu.
Ce se poate întâmpla mai departe
Dacă liderii USL nu se înţeleg, restructurarea Guvernului nu va mai fi prezentată Parlamentului şi, din punct de vedere juridic, Executivul rămâne cu actuala structură. Cu alte cuvinte, PNL ar trebui să numească un ministru de interne care să nu fie şi vicepremier. Însă, Iohannis a afirmat în permanenţă că partidul l-a desemnat pentru ambele poziţii. Blocarea intrării lui Iohannis în Guvern ar fi un motiv plauzibil pentru PNL să părăsească guvernarea.
Escaladarea tensiunilor din USL vine în contextual formării unei majorităţi alternative. PSD, UNPR şi PC au, împreună cu minorităţile, 293 de voturi, faţă de cele 289 necesare pentru instalarea unui nou Executiv. Tocmai această situaţie obligă cele două părţi să mai negocieze, măcar formal, până săptămâna viitoare. PSD nu are o majoritate largă. În schimb, PNL are doar 151 de parlamentari şi lui Crin Antonescu îi vine din ce în ce mai greu să ţină PSD în şah.
Guvernul, în stand-by
În condiţiile neînţelegerilor din USL, niciuna dintre cele patru nominalizări făcute de PNL nu a fost pusă în practică. Pe lângă Klaus Iohannis, vicepremier şi ministru de Interne, conducerea PNL i-a mai propus, în 7 februarie, pe ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu drept ministru al Finanţelor, pe Cristian Buşoi pentru Sănătate şi pe Teodor Atanasiu pentru ministerul Economiei. Niciunul dintre aceştia nu şi-a ocupat, însă, posturile. Ministerul de Interne este condus, în calitate de interimar, de vicepremierul Gabriel Oprea. Daniel Chiţoiu şi Andrei Gerea au demisionat de la Finanţe şi Economie dar gestionează temporar ministerele fără a participa la şedinţele de Guvern, unde merg secretarii de sta
Calculele lui Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la B1Tv, că USD este o “lovitură pentru PNL”, dar USL nu se va rupe. El a estimat că, dacă nu va trece Constituţia, atunci se va negocia un schimb: PNL va prelua funcţia de premier, iar PSD va avea candidatul la Preşedinţie. Potrivit lui Traian Băsescu: „Victor Ponta e o gâză pentru Voiculescu, atât timp cât moralitatea lui Ponta este «Mă fac partener cu unul care şi-a turnat colegii, rudele».