19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportCorrida cu oligarhi in arena din Castellon

Corrida cu oligarhi in arena din Castellon

Traian Basescu si-a dus campania mai departe. Peste 12.000 de romani la Castellon si 2000 de romani la Madrid au manifestat sambata pentru presedintele suspendat, aflat intr-un tur de forta de mai putin de o zi, intr-o piateta madrilena sau in arena de corrida.

Traian Basescu te privea direct in fata din zecile de afise lipite in Plaza Vasquez de Mella. Madrilenii adunati ciorchine la ferestre i-au privit curiosi pe cei 2000 de romani adunati in piateta. Pe scena, atmosfera a fost intretinuta de trupa "Romania". In culise, formatia "Codru de Romania" si Ionut Fulea isi acordau viorile si contrabasul. Electricianul Jantea Mandache, 56 de ani, a venit la Madrid pentru a participa la manifestatie. "Nu se intampla bine. Il fura hotii", ne spune clatinand din cap. In multime fluturau drapelele tricolore. Parintii si-au urcat copiii pe umeri pentru a vedea mai bine scena. Presedintele suspendat Traian Basescu a sosit in piata flancat de fostii ministri ai Justitiei si Integrarii Europene, Monica Macovei si Anca Boagiu. Pe scena s-a aflat si fotbalistul Gica Craioveanu, candidat pentru alegerile municipale din Spania din partea popularilor. Fortele de ordine spaniole au fost in alerta maxima. Multimea scanda frenetic: "Basescu, nu ceda!", "Basescu votat, Parlamentul dizolvat", "sarlatanii!", "Mogulii!", "Hotii!" asteptand discursul. Basescu a preluat microfonul spunand ca in tara nu este o confruntare intre persoane, "ci una teribila pe care o vor transa romanii pe 19 mai, cand vor alege intre o Romanie condusa de asa-numita oligarhie a tranzitiei si o Romanie condusa de oameni gen Anca Boagiu, Monica Macovei, Vasile Blaga si, ultimul pe lista, eu". Sute de voci au scandat "Jos Tariceanu!". Basescu a raspuns multimii: "Cred ca, si daca nu strigam la Madrid acest lucru, el tot cade, pentru ca poporul roman nu a iertat niciodata tradatorii. Ceea ce a facut domnia sa se incadreaza in aceasta categorie". El a adaugat ca tradarea premierului este fata de electorat "pentru a-si proteja functia si interesele prietenilor sai". Basescu a glisat discursul atingand coarda sensibila a romanilor aflati departe de tara amintind de tineretea petrecuta pe mari. "Doisprezece ani am batut marile ca familiei mele sa-i fie mai bine", a spus Basescu adaugand ca "nimic nu e mai dur, mai aspru decat dorul de casa". El a adaugat ca intelege faptul ca romanii au plecat din tara pentru ca politicienii nu au putut sa le asigure conditii. Basescu a punctat si faptul ca atat politicienii, cat si media iau peste picior romanii care muncesc in Spania numindu-i "capsunari", in timp ce lui i se spune "marinarul". Un "Huooo!!!" a rasunat in piateta. Basescu a continuat afirmand ca acest mod de a-i numi este "plin de dispret", iar cei care vorbesc astfel nu stiu ce inseamna un om curajos plecat sa lupte pentru ca familiei lui sa-i fie mai bine. Traian Basescu a luat in brate un bebelus imbracat in hainute portocalii, ridicandu-l in aplauzele multimii: "E un roman nascut in Spania care ne face mandri."
A urmat o ora cu avionul si inca o ora in convoiul de masini cu tinta Castellon. Presedintele suspendat a descins noaptea in Plaza del Torros in arena unde se desfasoara luptele cu tauri. La intrare, agentii SPP sunt depasiti de situatie. Un barbat se apleaca sa-i sarute mana lui Basescu. Acesta o retrage in secunda urmatoare. "Jos mafiotii! Sunt de sapte ani in Spania, nu va lasati" striga o femeie. Sute de blitzuri il imortalizeaza pe Basescu. Delegatia isi croieste drum in multime pana la scena. Tribunele si arena sunt ticsite de peste 12.000 de oameni care scandeaza amintind de atmosfera mitingurilor din anii ‘90. Steaguri tricolore, pancarde: "Alo, 322, Vrem presedintele inapoi", "Basescu presedinte. Nu uitati 1989" umplu arena de corrida. Basescu incearca sa acopere vocea multimii: "Noi, impreuna, trebuie sa avem forta la 19 mai sa transam ce Romanie vrem: daca vrem Romania lui Patriciu, a lui Iliescu, a lui Geoana, a lui Voiculescu sau daca vrem Romania romanilor! Avem nevoie de o Constitutie modernizata. Avem nevoie de vot uninominal, pentru ca parlamentarii sa nu mai fie lacheii presedintilor de partid. (…) Oligarhii trebuie trimisi acolo unde le este locul". In arena rasuna melodia "Asa-i romanul". Basescu arunca in public un buchet de trandafiri primiti in dar si imparte bucati din painea traditionala. "Sa va sunati familiile din tara si sa le spuneti sa mearga la referendum!", indeamna Basescu. Macovei si Boagiu sunt coplesite de atentia celor din jur, incurajari si fotografii.

Fonduri
Presedintele suspendat Traian Basescu a declarat ieri ca va plati din contul sau de campanie cheltuielile de transport cu avionul in vizita in Spania. "Nu plateste statul, desi as avea dreptul la transport. Se va plati din contul meu. Voi face publice sumele si cheltuielile. Nu las nici PD-ul sa plateasca, pentru ca mi-au intrat bani in cont. Sa vina factura si fac publice sumele", a spus Basescu.

Ceata
Aeronava cu care s-a deplasat Traian Basescu in Spania ar fi trebuit sa aterizeze duminica dimineata in Constanta. Basescu era asteptat in cursul dupa-amiezii la un miting de sustinere a sa. Echipajul a primit avertizarea ca in zona este ceata. Din cauza conditiilor meteo nefavorabile, aeronava a aterizat la Bucuresti.

Contra miting
Contramanifestatia anuntata de PSD in orasul spaniol Castellon a strans, sambata seara, aproximativ 150 de romani in sediul Camerei de Comert. Manifestatia, la care a participat si Marian Vanghelie, avea ca scop sprijinirea unor candidati ai Partidului Socialist din Spania, si a reusit sa adune in jur de 150 de oameni intr-o sala de 600 de locuri. La Camera de Comert din Castellon au venit si suporteri ai lui Traian Basescu, cu pancarte pe care scria "Haideti in Plaza de Torros, ca vine Basescu". In randul romanilor din Castellon a domnit agitatia din cauza informatiilor contradictorii privind locul de desfasurare a mitingului pro-Basescu. Multi romani au fost indusi in eroare de mesaje care ii trimiteau la locul de desfasurare a manifestatiei organizate de Vanghelie, desi mitingul pro-Basescu a avut loc in Plaza de Torros. Intalnirea lui Basescu cu romanii in Madrid urma sa aiba loc in Plaza Major, dar din cauza legislatiei spaniole intrunirea a fost mutata, in ultima clipa, in piateta Vasques de Mella, o serie de romani nereusind sa ajunga la timp.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă