16.7 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăSportCorlăţean: România este discriminată la aderarea la Schengen

Corlăţean: România este discriminată la aderarea la Schengen

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, consideră că României i se cer criterii abuzive şi discriminatorii pentru aderarea la Schengen.

“Nu acceptăm procese care sunt necredibile, abuzive şi discriminatorii. Abuzive pentru că nu există fundament juridic legal european pentru a adăuga alte aşa-zise criterii la cele care sunt standard şi discriminatorii, pentru că acest tip de argumente n-au fost folosite faţă de alte state”, a declarat, la Digi24, Titus Corlăţean.

Citeşte şi: Ambasadorul Italiei: România ar fi trebuit să fie deja membră Schengen

Totodată, ministrul de Externe a arătat că România mizează pe o decizie favorabilă la Consiliul JAI, mai ales că pe agenda provizorie este înscris deja proiectul de decizie cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

“”Mergem pe premisa ca, în baza Consiliul JAI, din martie să putem lua o decizie (…). Dacă unii vor rămâne blocaţi în decizia lor internă de a conexa totuşi (aderarea la Schengen – n.r.) cu MCV, asta e, decembrie va trece şi va trebui să reluăm aceste discuţii ulterior, dar o spun foarte clar va fi mai dificil pentru că, după decembrie urmează o perioadă de pre-campanie şi campanie electorală pentru Parlamentul European, urmează alegeri municipale şi locale în Franţa. Dacă nu e decembrie s-ar putea să fie mai complicat. Decembrie ar fi un termen rezonabil de bun pentru luat o decizie”, a declarat Titus Corlăţean.

Citeşte şi: Olanda aşteaptă raportul MCV din 2014 ca să decidă în privinţa aderării României la Schengen

Pe de altă parte, în 8 octombrie, Ambasada Olandei în România a precizat că Haga va aştepta raportul MCV din 2014 pentru a lua o decizie privind aderarea României la Schengen, subiect care ar fi trebuit să fie dezbătut la Consiliul JAI din decembrie 2013, conform Mediafax.

Raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România va fi publicat la “începutul anului 2014”, a anunţat, în 8 octombrie, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray.

Iniţial, Comisia Europeană anunţase că raportul va fi publicat în decembrie 2013.

Aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen a fost inclusă pe agenda Consiliului JAI din decembrie 2013.

Cele mai citite

Alegerile prezidenţiale ruse au început cu un vot anticipat în Extremul Orient rus. Scrutinul, în perioada 15-17 martie, primul de trei zile din istoria...

Un vot anticipat a început duminică, în alegerile prezidenţiale, în unele regiuni din Rusia, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă Tass, relatează CNN. Votul...

Top 10 urări în Luna Iubirii, ancorate în realitatea cotidiană

Ilustrație: Marian Avramescu În Luna Iubirii, ACADEMIA CAȚAVENCU vă prezintă cele mai inspirate declarații de dragoste pentru persoana îndrăgită, ancorate în realitatea cotidiană. Te iubesc...

Liderii Coaliției lucrează la listele de la europarlamentare. Se caută independeți pentru Bruxelles și București

Liderii coaliției PSD-PNL negociază dur pentru listele europarlamentare, dar și funcția de primar general al Capitalei și cele care vor fi după alageri. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă