-2.1 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSportContraatacul PSD în bătălia pentru Senat

Contraatacul PSD în bătălia pentru Senat

PNL apelează la nemulțumiții din coaliție, dar și la UDMR pentru a-l debarca pe Călin Popescu Tăriceanu. PSD își amenință cu sancțiuni propriii senatori și vine cu o contraofertă pentru UDMR, în timp ce UNPR joacă la două capete.

PNL va demara, în scurt timp, procedura de revocare a lui Călin Popescu Tăriceanu din funcția de președinte al Senatului. Liberalii vor să îl instaleze în fruntea instituției pe Vasile Blaga. Demersurile PNL au generat o contraofensivă a social-democraților, care vor să se asigure că nu vor avea „trădători” în propriile rânduri. În paralel, ambele partide încearcă să obțină sprijinul UDMR și al UNPR.

Mobilizarea PSD a devenit o prioritate a lui Victor Ponta, conștient că o schimbare a lui Tăriceanu ar fi un prim-pas pentru debarcarea sa de la Palatul Victoria. Prim-vicepreședintele PNL, Teodor Atanasiu, a anunțat, ieri, că liberalii au strâns „spre 80 de semnături” pentru debarcarea lui Tăriceanu.

Pentru schimbarea actualului șef al Senatului ar fi necesare 85 de voturi, adică majoritatea din totalul de 168 de senatori. Procedura condiționează depunerea unei cereri de strângere a 56 de semnături (o treime din numărul senatorilor – n.r.), dar liderii PNL au anunțat că o vor depune doar dacă au minimum 85 de semnături. Atanasiu s-a ferit să dea detalii despre semnatari, afirmând că provin din PNL și din grupul independenților. El s-a arătat convins că demersul PNL va reuși.

”Numărul pe care noi îl avem, parlamentarii cu care am discutat, indiferent de domnul Geoană, Vanghelie şi alţi domni este suficient pentru a avea succes în această operaţiune”, a comentat Atanasiu.

Calculele PNL

”Nu am stabilit când vom depune solicitarea, când o să considerăm că este momentul optim atunci o să o depunem, vom lua decizia la momentul oportun, depinde de prezenţa pe care o avem în următoarele zile la Parlament, săptămâna asta este şi Consiliul Europei, sunt mulţi parlamentari plecaţi din ţară şi participă acolo, săptămâna asta este imposibil”, a spus Teodor Atanasiu după întâlnirea de astăzi a conducerii PNL.

 Liberalii au 60 de senatori, după ce Varujan Vosganian și-a dat demisia din partid și are toate motivele să îi fie recunoscător lui Călin Popescu Tăriceanu, principalul său avocat din Senat. PNL l-ar putea reprimi pe Titus Pașca, exclus din PLR. Independenții sunt opt, dintre care cinci în gruparea lui Mircea Geoană. Cu alte cuvinte 69 de voturi. Dacă declarațiile lui Atanasiu cu privire la cei aproape 80 de sprijinitori sunt adevărate, este posibil ca liberalii să mizeze și pe susținerea celor opt senatori UDMR. Chiar și în acest caz, PNL ar avea 77 de voturi și ar mai avea nevoie de încă opt.

Acestea pot proveni fie din atragerea  unor parlamentari nemulțumiți din PSD, fie din negocieri cu UNPR, formațiune care are 14 senatori. Problema este că nici social-democrații nu au stat cu mâinile în sân, încercând să contracareze ofensiva PNL. Astfel, conducerea PSD a pregătit o strategie de a le cere propriilor parlamentari să părăsească sala la momentul votului pentru debarcarea lui Tăriceanu. Cei care nu se supun acestei decizii de partid ar urma să nu mai fie puși pe listele de parlamentari la alegerile din 2016.

Strategia lui Ponta

O asemenea mișcare este menită să împiedice gruparea Vanghelie-Geoană să obțină sprijin în favoarea schimbării din interiorul PSD, la adăpostul votului secret. Cei doi le-au promis liberalilor că au și alți susținători în partid în afară de cei care li s-au alăturat oficial, dar res­pectivii nu vor să riște, încă, excluderea din PSD. Lipsiți de anonimatul pe care îl presupune votul secret, nemulțumiții din PSD vor ieși, cel mai probabil, din sală.

Discuțiile cu UNPR  se anunță complicate atât pentru PSD, cât și pentru PNL. Conștienți că au cuvântul principal în schimbarea majorității, oamenii lui Gabriel Oprea ar vrea să își maximizeze profitul. Ei au propriul candidat la Curtea Constituțională, senatorul Florina Jipa, și ar dori sprijin pentru aceasta fie de la PSD fie de la PNL. Votul pentru înlocuitorul lui Toni Greblă la CCR este programat pentru mâine. Însă, atât PNL cât și PSD au proprii candidați. Pentru liberali este dificil să sprijine un candidat controversat, fost membru PRM și PP-DD.

În aceste condiții, PNL ar oferi, mai degrabă, cooptarea UNPR în viitorul Executiv. Social-democrații mizează pe faptul că, în lipsa unei oferte mai bune de la PNL, UNPR va rămâne, deocamdată, alături de PSD, care îi asigură, oricum, posturi în Executiv. Potrivit unor surse parlamentare, PSD ar avea o ofertă și pentru UDMR. Social-democrații, care au o majoritate largă în Camera Deputaților,  ar urma să tergiverseze cererea de urmărire penală a lui Lazslo Borbely, iar în schimb UDMR ar urma să nu sprijine schimbarea lui Tăriceanu.

Liberalii au oficializat, încă de la începutul sesiunii parlamentare, intenția de schimba majoritatea parlamentară la Senat, pentru că în acest for diferența este mai mică în comparație cu Camera Deputaților. Pasul următor ar fi schimbarea majorității la Camera Deputaților și înlocuirea lui Valeriu Zgonea (PSD) cu Alina Gorghiu (PNL). După obținerea majorității parlamentare, PNL va depune o moțiune de cenzură pentru debarcarea Guvernului Victor Ponta. Propunerea PNL pentru postul de premier este fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu. 

Vot la vedere

Copreședinții PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, au declarat, ieri, la finalul ședinței de grup din Senat, că votul parlamentarilor PNL pentru ridicarea unor imunități, solicitată de procurori, va fi favorabil și ”la vedere”, sub rezerva unor sancțiuni din partea conducerii partidului. Vasile Blaga și Alina Gorghiu au participat la ședința de grup a senatorilor PNL, unde s-a discutat legat de respingerea solicitării DIICOT de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă