20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportConsultari de criza la Cotroceni, runda a doua

Consultari de criza la Cotroceni, runda a doua

Presedintele Traian Basescu a avut ieri noi consultari cu partidele politice in vederea desemnarii unui nou premier. Dupa ce Parlamentul a demis Guvernul Boc si a respins echipa Croitoru, presedintele insista sa numeasca un nou premier PDL.

Cu toate ca Traian Basescu a declarat ieri ca vrea sa desemneze un premier de la PDL, partidul sau nu a mers la Cotroceni cu o propunere precisa. Radu Berceanu a declarat inainte de intalnire ca PDL merge la Cotroceni fara o lista de propuneri si ca asteapta decizia presedintelui. Pe de alta parte, ministrul interimar de Interne, Vasile Blaga, spre care se indreptau cu o zi inainte gandurile multor reprezentanti PDL, a declarat raspicat ca nu si-a dorit niciodata sa fie premier si ca nu comenteaza situatii ipotetice. "Nu vreau sa discut astfel de situatii in care nu sunt, nu am fost pus si nu sunt pus", a spus el.

De partea cealalta, liderul PNL, Crin Antonescu, a spus ca merge la Cotroceni ca sa-l convinga pe Traian Basescu ca, daca il accepta pe Klaus Iohannis ca premier, da Romaniei o sansa sa iasa din criza. Antonescu spune ca nu va renunta la Klaus Iohannis pana cand presedintele nu va da "macar un argumnet plauzibil pentru care Klaus Iohannis nu este bun". "si eu pot spune ca nu-mi plac presedintele, consilierii acestuia, ca nu-mi plac persoanele din anturajul sau. Asta ce inseamna, ca nu-l recunosc ca presedinte? E absurd", a comentat el. Crin Antonescu a repetat, pe de alta parte, ca in cazul in care va deveni presedinte va sustine in continuare solutia Iohannis.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a mers si el la Cotroceni declarand ca, asa cum echipa Croitoru a fost "cronica unui esec anuntat", si aceasta a doua runda de consultari de la Cotroceni este o "sceneta in care Basescu ne va propune un premier de la PDL, un partid care este in minoritate in Parlament". Intr-o declaratie separata, Ion Iliescu a fost si mai transant: "Traian Basescu il va propune probabil pe Blaga sau pe oricine altcineva. Va argumneta ca Blaga a trecut prin comisii. Va fi o asemenea incercare, dar va fi respinsa de Parlament". Fostul presedinte spune ca nu se poate iesi din impasul constitutional decat daca se trezeste electoratul. "Traian Basescu a intretinut o stare de scandal. Nu si-a respectat aliatii. Este purtator de scandal in societate (…). Nu respecta nici Constitutia, nici spiritul democratiei, nici oamenii cu care are de-a face, nici institutiile", sustine Ion Iliescu.

 

La consultarile de la Palatul Cotroceni a participat pentru prima data si grupul parlamentarilor independenti, condus de fostul PSD-ist Gabriel Oprea, un apropiat al presedintelui, decorat recent. El a spus la iesirea de la discutii ca cei 20 de parlamentari nu au nici o propunere de premier, dar ca sunt pregatiti sa sustina un premier competent si un guvern viabil. Gabriel Oprea a vorbit despre adevaratii "barbati politici, barbatii de stat" care lasa deoparte orgoliile si pun deasupra ambitiilor  proprii interesul national. Grupul minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara, a anuntat ca il sustine in continuare pe Klaul Iohannis. Varujan Pambuccian l-a anuntat pe Traian Basescu ca minoritatile au si o alta propunere in persoana deputatului Aurel Vainer, dar ca este cam tarziu sa incerce sa o impuna.

 

In scrisoarea de invitatie adresata partidelor, Presedintia a invocat art.103 din Constitutie care spune ca "Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament, ori daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament". De interpretarea data de majoritatea de 65% din Parlament, pe de o parte, si de Traian Basescu si PDL, pe de alta parte, depinde rezolvarea sau nu a crizei politice in cel mai scurt timp. PSD, PNL si UDMR sustin ca presedintele trebuie sa organizeze consultari ca sa afle de la parlamentari ce fel de Guvern are cele mai mari sanse sa obtina votul de investitura in Parlament.

 

PDL sustine in schimb ca verbul " a desemna" inseamna ca presedintele decide singur cine este premierul, iar premierul desemnat trebuie sa se straduiasca sa convinga Parlamentul ca merita sa fie premier. Problema este ca izolarea politica a PDL a facut ca Lucian Croitoru sa plece infrant din Parlament, scenariu care risca sa se repete daca viitorul premier desemnat de presedinte nu se va baza pe ceva mai multe voturi decat cele 172 ale PDL, la care se adauga cei 20 din grupul de independenti, proaspat alcatuit din fosti parlamentari PSD si PNL.

Elena Vijulie
Elena Vijuliehttp://elena-vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă