13 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăSportConsiliul Europei vrea să controleze FIFA și UEFA, implicate în scandaluri financiare

Consiliul Europei vrea să controleze FIFA și UEFA, implicate în scandaluri financiare

“Prea puţini bani dăunează fotbalului, prea mulţi bani ucid fotbalul. Trebuie evitat ca fotbalul să se autodistrugă”, a avertizat deputata luxemburgheză Anne Brasseur în raportul său.

Rezoluţia care preconizează punerea în practică a acestei instanţe independente a fost adoptată cu 131 de voturi pentru, cinci împotrivă şi zece abţineri, a anunţat APCE.

“Un astfel de organism va fi responsabil cu evaluarea guvernanţei FIFA, UEFA şi a altor instanţe conducătoare ale fotbalului, inclusiv aspecte precum integritatea alegerilor structurilor lor de conducere”, se arată în rezoluţie.

“Trebuie să terminăm cu tendinţa de a ascunde, ignora, minimaliza, bagateliza derapajele”, a susţinut Anne Brasseur. “Părţile implicate trebuie să coopereze pentru a pune capăt excesului financiar în care fotbalul se pierde”.

“Trebuie o schimbare în profunzime a culturii guvernanţei la toate nivelurile, pentru ca aceasta să fie solid axată pe respectul drepturilor Omului, să primeze dreptul, democraţia internă şi participarea, transparenţa şi responsabilitatea, adeziunea fără rezervă la valorile etice cele mai înalte, solidaritatea şi dorinţa de bine comun”, a mai subliniat deputata APCE.

Anne Brasseur a recomandat FIFA şi UEFA să “stabilească o masă de lucru” comună pentru a discuta despre fairplay-ul financiar, proprietatea jucătorilor, statutul agenţilor şi intermediarilor, precum şi alte chestiuni”.

APCE numără 318 parlamentari proveniţi din Parlamentele naţionale din cele 47 de ţări membre ale Consiliului Europei, organizaţie înfiinţată în mai 1949.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
00:00:51

Videoclipul surprinde o tornadă rară și dramatică din Indonezia

Videoclipul filmat miercuri (21 februarie) a arătat o tornadă, pe o scară neînregistrată anterior în țară, aruncând resturi în aer, în provincia Java de...

Suspendare de 30 de zile pentru magazinele din aeroportul Otopeni

Serviciile comerciale tip duty-paid şi conexe din Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti sunt suspendate pentru aproximativ 30 de zile, ca urmare a încetării contractului...

Ploiești: Cupa Irina Deleanu la Gimnastică Ritmică a ajuns la a 23-a ediție

Sala Sporturilor Olimpia găzduieşte, de joi până duminică, cea de-a 23-a ediţie a Cupei Irina Deleanu la Gimnastică Ritmică, întrecere pe care Federaţia Română...
Ultima oră
Pe aceeași temă