11.9 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSportConsilierul prezidențial Leonard Orban, despre asocierea României la grupul de la Vișegrad:...

Consilierul prezidențial Leonard Orban, despre asocierea României la grupul de la Vișegrad: Cum să te asociezi cu un grup care nu împărtășește aceleași idei?

România nu se poate asocia grupului de la Vișegrad în discuțiile privind viitorul Uniunii Europene, întrucât există „viziuni diferite”, în special în ceea ce privește Ungaria și Polonia, consideră consilierul prezidențial Leonard Orban. 

Într-un interviu acordat, duminică, Digi24, consilierul președintelui Iohannis a afirmat că România sprijină „adâncirea integrării”, pentru consolidarea „proiectului european”.

„Pe subiectul ăsta, răspunsul e foarte simplu: pentru că avem viziuni diferite, în special în comparație cu Polonia și Ungaria. Cehia și Slovacia sunt mai apropiate de poziția noastră. Dacă ne uitam la ce contribuție are grupul Vișegrad la acest proces de dezbatere privind viitorul UE, vedem că este o poziție relativ echilibrată, dar față de Polonia și Ungaria avem o viziune diferită. Noi sprijinim adâncirea integrării. Noi credem că Uniunea trebuie să avanseze, nu cred că trebuie transferate înapoi competențe la state membre, ci dimpotrivă, în continuare, când va fi posibil, să fie transferate competențe la nivel european. Numai așa poți asigura o consolidare a proiectului european", a spus Ludovic Orban, întrebat de ce România nu se alătură țărilor de la Vișegrad în privința viitorului UE, după cum au spus unii oameni politici.

El a menționat că există „o coordonare bună" cu cele patru state din grupul de la Vișegrad — Cehia, Polonia, Ungaria și Slovacia — pe subiecte de protecția mediului și în alte dosare, însă nu în ceea ce privește viitorul Uniunii Europene.

„Cum să te asociezi cu un grup care nu împărtășește aceleași idei? Dacă pe alte subiecte, hai să spunem, nu e atât de grav, aici vorbim de un lucru fundamental, vorbim despre viitor, cum vedem viitorul UE", a explicat consilierul prezidențial.

Fostul premier Victor Ponta declara săptămâna trecută că România ar trebui să fie alături de statele din Grupul de la Visegrad în cadrul dezbaterii privind viitorul Uniunii Europene, deoarece acestea se luptă pentru lucruri care sunt și în interesul țării noastre, în timp ce președintele Klaus Iohannis este apropiat de Germania la Bruxelles.

Cele mai citite

Noua Comisie Europeană va fi votată în curând de Parlamentul European

Discuţiile între dreapta, centru şi social-democraţi "avansează" în Parlamentul European în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene, au declarat surse parlamentare pentru...

Perioada de cheltuieli impulsive din timpul pandemiei este acum în urmă. Oamenii, tot mai atenți la finanțe

Jesper Brodin, CEO-ul IKEA, a declarat că perioada de cheltuieli impulsive din timpul pandemiei este acum în urmă, iar oamenii devin tot mai atenți...

O nouă manifestație de protest în Georgia. Se cere anularea scrutinului parlamentar

Mii de manifestanţi au denunţat din nou la Tbilisi, marţi seara, victoria controversată a partidului aflat la putere în alegerile legislative din octombrie în...
Ultima oră
Pe aceeași temă