5.2 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăSportConsilier prezidenţial: Dacă decizia Curţii este ca Ponta să meargă la Bruxelles,...

Consilier prezidenţial: Dacă decizia Curţii este ca Ponta să meargă la Bruxelles, Traian Băsescu trebuie să o respecte

Consilierul prezidenţial pe probleme juridice, Ştefan Deaconu, a fost întrebat, astăzi, dacă preşedintele Băsescu se va supune unei decizii a Curţii care ar spune că premierul Victor Ponta este cel care trebuie să meargă la Bruxelles, el răspunzând că, “dacă asta e decizia, trebuie respectată”, informează Mediafax.

Deaconu, care a fost prezent la Curtea Constituţională, a arătat că a susţinut în faţa judecătorilor Curţii punctul de vedere transmis atunci când s-a făcut solicitarea de a soluţiona acest conflict juridic de natură constituţională.

“După părerea noastră, până acum nu s-a schimbat nimic în ceea ce priveşte legislaţia. Avem aceeaşi Constituţie, avem aceleaşi legi în baza cărora preşedintele României a participat la Consiliul European. Prin urmare, nu vedem de ce dintr-o dată şeful delegaţiei României la Consilul European să fie primul-ministru şi nu preşedintele, mai ales că, din punct de vedre constituţional, Uniunea Europeană este o uniune de state. La Consiliul European participă reprezentanţii statelor, iar aşa cum prevede Constituţia României în momentul de faţă, preşedintele României reprezintă statul român“, a spus Deaconu.

El a precizat că sesizarea transmisă Curţii de către Administraţia Prezidenţială are ataşate mai multe documente, inclusiv schimbul de scrisori care a existat între Administraţia Prezidenţială şi Guvern.

Deaconu a mai precizat, răspunzând unei întrebări, că declaraţia Parlamenului privind reprezentarea României la Bruxelles este o declaraţie politică, care nu produce niciun fel de efect juridic, nici faţă de preşedintele României, dar nici faţă de primul-ministru.

Premierul Victor Ponta a fost prezent, miercuri dimineaţă, la Curtea Constituţională. Întrevederea dintre premierul Victor Ponta şi judecătorii Curţii Constituţionale a durat aproximativ o oră şi jumătate.

La întrevederea cu judecătorii Curţii a fost prezent şi Ştefan Deaconu, consilier prezidenţial pe probleme juridice, care a prezentat poziţia Administraţiei Prezidenţiale asupra reprezentării României la Bruxelles.

Cele mai citite

Moaștele Sfântului Dimitrie Basarabov sunt în pelerinaj la Ploiești

Comisia Municipală pentru Transport și Siguranța Circulației din cadrul Primăriei Ploiești a avizat favorabil pelerinajul cu Sfintele Moaște ale Sfântului Dimitrie Basarabov, în municipiul...

Un nou acord UE continuă măsurile de reducere voluntară a consumului de gaze naturale încă un an

Miniștrii Energiei au ajuns la un acord politic pe marginea propunerii Comisiei Europene pentru o Recomandare a Consiliului de continuare a măsurilor de reducere...

Kamala Harris și-a exprimat „îngrijorarea profundă” către Benny Gantz cu privire la criza umanitară din Fâşia Gaza

Vicepreşedinta Statelor Unite Kamala Harris şi-a exprimat "îngrijorarea profundă" cu privire la criza umanitară din Fâşia Gaza în timpul unei întâlniri, luni, cu Benny...
Ultima oră
Pe aceeași temă