21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportConsilier prezidenţial: Dacă decizia Curţii este ca Ponta să meargă la Bruxelles,...

Consilier prezidenţial: Dacă decizia Curţii este ca Ponta să meargă la Bruxelles, Traian Băsescu trebuie să o respecte

Consilierul prezidenţial pe probleme juridice, Ştefan Deaconu, a fost întrebat, astăzi, dacă preşedintele Băsescu se va supune unei decizii a Curţii care ar spune că premierul Victor Ponta este cel care trebuie să meargă la Bruxelles, el răspunzând că, „dacă asta e decizia, trebuie respectată”, informează Mediafax.

Deaconu, care a fost prezent la Curtea Constituţională, a arătat că a susţinut în faţa judecătorilor Curţii punctul de vedere transmis atunci când s-a făcut solicitarea de a soluţiona acest conflict juridic de natură constituţională.

„După părerea noastră, până acum nu s-a schimbat nimic în ceea ce priveşte legislaţia. Avem aceeaşi Constituţie, avem aceleaşi legi în baza cărora preşedintele României a participat la Consiliul European. Prin urmare, nu vedem de ce dintr-o dată şeful delegaţiei României la Consilul European să fie primul-ministru şi nu preşedintele, mai ales că, din punct de vedre constituţional, Uniunea Europeană este o uniune de state. La Consiliul European participă reprezentanţii statelor, iar aşa cum prevede Constituţia României în momentul de faţă, preşedintele României reprezintă statul român„, a spus Deaconu.

El a precizat că sesizarea transmisă Curţii de către Administraţia Prezidenţială are ataşate mai multe documente, inclusiv schimbul de scrisori care a existat între Administraţia Prezidenţială şi Guvern.

Deaconu a mai precizat, răspunzând unei întrebări, că declaraţia Parlamenului privind reprezentarea României la Bruxelles este o declaraţie politică, care nu produce niciun fel de efect juridic, nici faţă de preşedintele României, dar nici faţă de primul-ministru.

Premierul Victor Ponta a fost prezent, miercuri dimineaţă, la Curtea Constituţională. Întrevederea dintre premierul Victor Ponta şi judecătorii Curţii Constituţionale a durat aproximativ o oră şi jumătate.

La întrevederea cu judecătorii Curţii a fost prezent şi Ştefan Deaconu, consilier prezidenţial pe probleme juridice, care a prezentat poziţia Administraţiei Prezidenţiale asupra reprezentării României la Bruxelles.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă