5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSportConfruntarea “executivilor” din PSD: delegati "pe spranceana", transferuri strategice

Confruntarea “executivilor” din PSD: delegati „pe spranceana”, transferuri strategice

» In unele filiale, conferintele judetene s-au terminat cu scandal si cu acuzatia ca Mircea Geoana si oamenii sai au trecut pe listele de delegati doar membrii proactuala conducere.

» Pentru mai multa libertate de miscare, Adrian Nastase a ales sa se transfere de la PSD Bucuresti la PSD Prahova.

» Fostul premier va incerca sa convinga astazi si de faptul ca 90% din colegi vor sa se desfasoare congresul la Palatul Parlamentului.

Sedinta comitetului executiv al PSD de astazi va fi una cu scantei, in conditiile in care trebuie sa se decida atat locul unde sa se desfasoare sambata congresul extraordinar, cat si modul in care sa se calculeze numarul de delegati pentru fiecare filiala in parte. Toate cele trei subiecte au starnit discutii aprinse in ultimele zile, iar contestatarii lui Mircea Geoana spera sa-si impuna macar pe ultima suta de metri punctul de vedere. Situatia este cu atat mai incurcata in privinta numarului de delegati, in conditiile in care zilele trecute au avut loc deja, in unele filiale, conferintele judetene de desemnare a delegatilor. Dispute aprinse sunt asteptate si in privinta modificarii statutului PSD, deoarece propunerile centralizate pana acum de secretarul general, Liviu Dragnea, contureaza o singura directie: presedintele PSD si CEx sa preia din atributiile Consiliului National. Cu alte cuvinte, sigura de victorie, tabara Geoana-Dragnea-Vanghelie vrea sa aiba toata puterea in PSD dupa 20 februarie.

Desemnari convenabile pentru congres

Plecand de la numarul de delegati transmis inca de saptamana trecuta de Liviu Dragnea (chiar daca decizia oficiala ar trebui luata astazi, conform statutului, in sedinta CEx), mai multe filiale au tinut deja conferintele judetene. In multe cazuri, s-a lasat cu scandal si acuzatii ca tabara care-l sustine pe Mircea Geoana a ales "pe spranceana" delegatii.

La Arad, de pilda, s-a ajuns pana la demisia lui Dimitrie Musca, unul dintre fostii presedinti ai organizatiei. "Mi-am dat demisia din partid. Totul a fost o mizerie, pornind de la listele cu care s-a venit de afara. Presedintele organizatiei, Marius Lazar, a stabilit ca delegatii din Arad sa-l sustina pe Mircea Geoana si eu n-am fost de acord sa se impuna acest lucru, pentru ca pulsul organizatiei este altul", a explicat Musca. Exemplul acestuia ar putea fi urmat si de fratele sau, stefan Musca, primar al comunei aradene Olari. Totodata, in urma disputelor, de pe lista celor 21 de delegati s-a retras secretarul executiv al PSD Arad, Marian Melinte. Liderul PSD Arad, Marius Lazar, a negat ca ar fi conditionat aparitia pe lista delegatilor de un vot favorabil lui Mircea Geoana.

Scandal a iesit si la Buzau, senatorul Ion Vasile, lider al organizatiei si sustinator al lui Mircea Geoana, fiind acuzat de "atitudine dictatoriala". Acuzatori au fost primarul orasului Buzau, Constantin Boscodeala, cei doi viceprimari ai municipiului, dar si presedintele Consiliului Judetean Buzau, Victor Mocanu, si fiul acestuia, deputatul Adrian Mocanu. "Imi pare rau de ceea ce se intampla, imi pare rau ca cei din sala pot sa devina un aparat de vot al lui Ion Vasile, dar cred ca lucrurile se vor reglementa fie la congres, fie dupa. Dar ceea ce imi pare rau este ca o serie de oameni care nu au nici un vot in spate de la cetateni pot sa hotarasca cine sa mearga sau sa nu mearga la congres si cine sa nu participe la Consiliul National", a declarat Boscodeala.

Si conferinta judeteana a PSD Sibiu (in care s-a votat ca delegatii sa-l sprijine pe Mircea Geoana) a iscat discutii. Potrivit liderului filialei, deputatul Ioan Cindrea, din cei 106 participanti, 87 s-au pronuntat in favoarea lui Geoana, 11 pentru Adrian Nastase, patru pentru Cristian Diaconescu si unul singur pentru Miron Mitrea. Rezultatul a fost contestat insa chiar de Adrian Nastase, pe blogul sau. seful CN al PSD a aratat ca ar fi fost vorba de o "adunare aranjata", deoarece Ioan Cindrea ar fi interzis accesul in sala membrilor care si-au permis sa critice conducerea locala. Nastase a sustinut si ca desemnarea delegatilor s-ar fi facut nestatutar, fiindca nu au fost inclusi in lista unii membri ai Consiliului National alesi la congresul anterior. "Motivul? Nu-l cunosc, dar se pare ca lui Ioan Cindrea i s-a promis functia de vicepresedinte al partidului in «echipa» Mircea Geoana", a mai aratat Nastase pe blogul sau.

Desemnarile au mers "snur", in schimb, la PSD Mehedinti, Olt, Botosani, Satu Mare si Brasov. La Mehedinti si Satu Mare, sustinerea lui Geoana la congres a fost votata in unanimitate, iar la Olt s-a inregistrat un singur vot "contra", al deputatului Florin Iordache, care s-a pronuntat in favoarea lui Adrian Nastase si impotriva ideii de candidaturi in echipa. La Botosani, nu s-a stabilit explicit un mandat pentru delegati, dar discutiile au conturat o majoritate in favoarea lui Mircea Geoana, mai ales ca acesta a participat la conferinta judeteana.
Exista insa si filiale ce au preferat sa mearga pe lozinca "delegatii voteaza potrivit optiunilor personale". Este cazul organizatiilor PSD Covasna, Harghita si Suceava.

Nastase a "fugit" din organizatia lui Vanghelie

Sfarsitul de saptamana a consemnat, pe langa scandaluri, si doua transferuri strategice. Cel mai rasunator este al presedintelui Consiliului National al PSD, Adrian Nastase. Acesta a renuntat sa mai fie membru al PSD Bucuresti, condus de Marian Vanghelie, si s-a inscris in PSD Prahova. "Era anormal sa platesc cotizatia in Bucuresti, in conditiile in care toata activitatea mea politica si de parlamentar se desfasoara in Prahova. Din acest motiv, eu cred ca e un gest firesc, de colegialitate", a incercat Nastase sa-si justifice gestul. Fara a preciza in ce masura are decizia legatura cu Marian Vanghelie, el a admis totusi ca se intelege mai bine, "in plan politic si in plan personal", cu social-democratii din Prahova. In ciuda acestei mutari, conducerea PSD Prahova a sustinut ca cei 40 de delegati ai filialei nu ar fi primit un mandat imperativ de sustinere a vreunui candidat la sefia partidului.

Un transfer strategic s-a realizat insa si in tabara Geoana-Dragnea-Vanghelie: Oana Niculescu Mizil (castigatoare a unui mandat de deputat in sectorul condus de Marian Vanghelie) a fost mutata la PSD Calarasi, filiala coordonata de Marian Sarbu si Liviu Dragnea, dupa destituirea lui Doru Ioan Taracila. Mai mult, Niculescu Mizil a anuntat ca va candida la sefia organizatiei.

"Manevre de culise cu puternic damf de stalinism statut"

Si ieri au curs criticile la adresa lui Mircea Geoana si a modului in care acesta si oamenii sai pregatesc congresul din 20 februarie. Vicepresedintele Cristian Diaconescu a transmis o scrisoare deschisa colegilor, in care atrage atentia ca PSD are nevoie de un congres corect, fara jocuri de culise, pentru a nu deveni "un partid slab, un partid divizat, un partid in care conducerea isi va pierde orice legitimitate in fata membrilor si votantilor". "Nu ma retrag, pentru ca am un program politic de stanga in care cred si pe care doresc sa il aplic impreuna cu colegii mei. Depinde de voi daca veti dori sa mergeti pe carari deja batatorite sau daca veti alege un drum nou", a mai transmis Diaconescu.

Si mai dur s-a aratat, printr-o scrisoare deschisa adresata lui Mircea Geoana, fostul deputat PSD Radu Podgoreanu. "Toate manevrele de culise pe care le faceti in aceste zile au un puternic damf de stalinism statut, care provoaca greata celor care au inca deprinderea de a gandi liber si care nu se vand pentru meschine si artificiale functii politice sau pe banii murdari pe care cu darnicie ii risipiti", i-a scris Podgoreanu lui Geoana.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă