19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportComitet guvernamental pentru modificarea legislaţiei de restituire a proprietăţilor

Comitet guvernamental pentru modificarea legislaţiei de restituire a proprietăţilor

Premierul Emil Boc a dispus constituirea unui comitet, format în principal din miniştrii implicaţi, care să propună modificări la legislaţia de restituire a proprietăţilor, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut recent României să schimbe legile din domeniu în maximum 18 luni.

„Comitetul are ca atribuţii principale identificarea soluţiilor optime care să conducă la eficientizarea procesului de restituire a proprietăţilor şi elaborarea unor proiecte de acte normative care să conţină propunerile în domeniu”, se arată în decizia semnată de şeful Guvernului pentru constituirea comitetului. După cum transmite Mediafax, înfiinţarea noii structuri este argumentată de premier prin procedura-pilot declanşată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu privire la cauzele româneşti privind imobilele naţionalizate.

Comitetul va fi format din miniştrii Justiţiei, Finanţelor, Administraţiei şi Internelor, Agriculturii, Mediului, Afacerilor Externe, precum şi din preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor şi consilierul de stat Cynthia-Carmen Curt din aparatul propriu de lucru al premierului. „Activitatea Comitetului, ce trebuie să ţină seama de recomandările Curţii Europene a Drepturilor Omului din Hotărârea din 12 octombrie 2010 în Cauza Maria Atanasiu şi alţii împotriva României, are ca scop final punerea în executare a acestei hotărâri, în ceea ce priveşte măsurile generale dispuse de Curte”, se arată în decizia semnată de premier.

Comitetul va elabora proiectele de acte normative pentru modificarea legislaţiei în termen de 30 zile de la identificarea soluţiilor de eficientizare a procesului de restituire a proprietăţilor. Statul român este obligat ca în maxim 18 luni să schimbe legislaţia privind despăgubirile acordate în cazul imobilelor naţionalizate, după ce judecătorii CEDO au stabilit că modul în care sunt în prezent despăgubiţi foştii proprietari nu este eficient, cauzele similare de la Curte fiind suspendate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă