15.1 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăSportComisia a admis reexaminarea legii finanţării partidelor. Care sunt schimbările

Comisia a admis reexaminarea legii finanţării partidelor. Care sunt schimbările

Comisia de cod electoral a adoptat, marţi, cererea preşedintelui de reexaminare a legii finanţării partidelor, stabilind că împrumuturile făcute partidelor vor trebui restituite în maxim 3 ani, se vor face prin virament bancar şi cele care nu sunt restituite în termen sunt considerate donaţii, relatează Mediafax

Astfel, comisia a introdus, în proiect, şi principiul independenţei partidelor politice şi a candidaţilor faţă de finanţatori.

Citește și: Klaus Iohannis: Nu promulg legi care încalcă principii constituționale

Cererea de reexaminare solicita o precizare mai clară în legătură cu împrumuturile pe care le pot face partidele politice, iar comisia a decis modificarea legii astfel încât termenul de restituire a împrumuturilor nu poate fi mai mare de 3 ani, împrumuturile în bani şi restituirea se pot face numai prin virament bancar, iar împrumuturile în bani care nu sunt restituite în termen de 3 ani, se constituie în donaţii, cu respectarea prevederilor referitoare la acestea.

Preşedintele comisiei, Mihai Voicu a spus că, astfel, se rezolvă problema că împrumuturile ar putea să se constituie în donaţii mascate sub forma de împrumut, arătând că, dacă împrumutul nu a fost restituit în 3 ani, se transformă în donaţie, cu respectarea plafonului stabilit, ceea ce depăşeşte plafonul fiind confiscat.

O altă modificare decisă în Comisia de cod electoral este în legătură cu donaţiile cu sarcină cu privire la imobile cu destinaţia de sedii, introducându-se un termen de doi ani, pentru a îndeplini sarcina cumpărării unui imobil dintr-o donaţie făcută în acest scop şi neîndeplinrea termenului atrage după sine anulare exceptării de la plafonare.

Comisia a mai decis introducerea publicării în Monitorul Oficial şi a împrumuturilor, nu numai a donaţiilor.

Citește și: Ce partide au încălcat, la alegerile prezidențiale, legea finanțării partidelor

În privinţa subvenţiilor acordate de la bugetul de stat pentru partide, se va păstra principiul, dar se va preciza că subvenţiile făcute partidelor de la bugetul de stat au statut de special.

Voicu a spus că Senatul va adopta miercuri cererea de reexaminare

Preşedintele Comisiei de cod electoral, Mihai Voicu a precizat, după şedinţă, că AEP a făcut un calcul privind impactul financiar al aplicării legii, suma putând ajunge la aproape 30 milioane de euro pentru un scrutin electoral.

AEP a făcut un calcul privind impactul financiar al aplicării legii finanţării partidelor, important este că şi Ministerul de Finanţe a făcut un calcul şi s-a concretizat cu un punct de vedere favorabil al Guvernului asupra legii. Calculul este făcut pe scenarii, pentru că nimeni nu poate ştii de pe acum câte partide vor avea finanţare. Din câte îmi amintesc, un buget pe un scenariu rezonabil pentru un număr mai mare de partide care ar putea trece acest prag ar fi de 30 milioane de euro pentru un scrutin. Aceasta este cifra care, în opinia mea, nu va fi atinsă”, a detaliat Voicu.

Cele mai citite

România educată este prost evaluată. Ce presupune schimbarea

În urma analizei rezultatelor simulării Evaluării Naţionale şi a feedback-ului din comunitatea educaţională, Federaţia Coaliţia pentru Educaţie a solicitat, într-o declarație de presă,...

Parlamentul European aprobă pedepse de până la zece ani de închisoare pentru infracțiuni de mediu

Parlamentul European a aprobat înăsprirea pedepselor pentru infracțiuni de mediu, care pot ajunge, de acum înainte, până la zece ani de închisoare. Eurodeputații au aprobat...

Piedone reconfirmă candidatura la Primăria Capitalei: “Nu mă ascund după perdea!”

Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5, și-a reconfirmat candidatura la Primăria Capitalei din partea Partidului Umanist Social Liberal (PUSL), marți seara, în direct. Anunţul...
Ultima oră
Pe aceeași temă