20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportCoabitarea, încercată de numirea lui Silaghi

Coabitarea, încercată de numirea lui Silaghi

Decizia lui Băsescu a fost calificată de Ponta drept ”neserioasă”. După ce l-a acuzat pe preşedinte că ”vrea să îi facă dosar penal”, Ponta a declarat că îi va trimite astăzi preşedintelui propunerea de numire, ceea ce ar duce la un conflict între preşedinte şi premier care ar pune serios la încercare pactul de coabitare semnat de cei doi.

Traian Băsescu afirmase vineri că vrea să discute cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, despre numirea lui Ovidiu Silaghi în funcţia de ministru al Transporturilor, fapt surprinzător în condiţiile în care relaţiile dintre cei doi nu sunt cordiale, Crin Antonescu nu este cunoscut că ar fi acceptat vreodată vreo propunere a lui Traian Băsescu, iar cel puţin, în principiu, discuţiile despre numirile în Guvern ar trebui să se poarte între premier, care propune, şi preşedinte, care numeşte. Ponta nu s-a arătat însă deranjat de această iniţiativă a preşedintelui şi ieri dimineaţă, la ora la care Băsescu şi Antonescu se întâlneau la Cotroceni, Ponta declara că această întâlnire ”este foarte utilă şi ar putea conduce la o decizie în privinţa noului ministru al Transporturilor”. Dar nu a condus.

Crin Antonescu şi-a menţinut, în pofida a ceea ce i-a spus Traian Băsescu, propunerea privindu-l pe Ovidiu Silaghi, iar preşedintele a ales să amâne decizia şi să prelungească interimatul lui Ponta la Transporturi până la cele 45 de zile cât prevede Legea de organizare şi funcţionare a Guvernului. ”Decizia preşedintelui este, luând act de propunerea noastră, să lase să curgă interimatul domnului prim-ministru Ponta în fruntea Ministerului Transporturilor vreme de 45 de zile, în ideea că va finaliza contactul de privatizare al CFR Marfă. Ăsta este un lucru pe care mi l-a comunicat – nu e nici un secret din asta – şi că la sfârşitul acestei perioade de interimat va decide asupra propunerii pe care noi am făcut-o, luând act că ne-o menţinem”, a spuns Antonescu, care a precizat că argumentul lui Băsescu a fost că ”procesul respectiv de privatizare a fost dus până acum de fostul ministru Relu Fenechiu şi de primul-ministru şi, ca atare, fiind o acţiune pe care ei au gândit-o, să o ducă la capăt”.

Dintr-un motiv nemărturisit, Ponta s-a arătat însă nemulţumit de această decizie pe care a calificat-o drept ”un joc politic extrem de neserios al preşedintelui”. Întrebat dacă înţelege care este strategia preşedintelui Băsescu pentru menţinerea lui în postul de ministru interimar, Ponta a susţinut că poate acesta are ideea de a-i face un dosar penal pentru perioada în care va conduce, ca interimar, Ministerul Transporturilor, adăugând însă că şeful statului i-a mai făcut dosare şi că nu este o problemă. Ponta a mai afirmat şi că ”sunt destul de îngrijorat pentru că, în ultimul timp, văd o serie de manifestări extrem de neserioase” ale preşedintelui, referindu-se la afirmaţiile preşedintelui legate de existenţa unor operaţiuni neautorizate în cazul Hayssam, la declaraţiile acestuia referitoare la vizita membrilor Guvernului în China şi la afirmaţiile legate de ”ochii oblici” ai cetăţenilor din Republica Moldova. El a legat ”semnele de neseriozitate” ale preşedintelui şi de faptul că ”Elena Udrea şi unii dintre consilierii prezidenţiali se pronunţă în cazul Hayssam fără să fi avut atribuţii legale sau vreo implicare în aducerea în ţară a acestuia”. Aceste acuzaţii reprezintă o ameninţare voalată că pactul de coabitare dintre cei doi nu funcţionează şi că Ponta îl învinuieşte pe Băsescu.

Ponta a susţinut că nu are nici o logică să mai conducă interimar Ministerul Transporturilor şi a susţinut că în această dimineaţă va trimite la Cotroceni propunerea de numire a lui Silaghi.”Vor trece cele 45 de zile şi dacă îl va respinge pe Silaghi, conform deciziei Curţii Constituţionale, trebuie să spună şi de ce”, a afirmat Ponta, ceea ce reprezintă o provocare direct adresată preşedintelui. Decizia CCR la care se referă Ponta datează din februarie 2008, stabileşte că ”preşedintele poate refuza o singură dată, motivat, propunerea prim-ministrului” şi a fost dată în legătură cu refuzul lui Traian Băsescu de a o numi pe Norica Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei. Ponta semnalează astfel că este pregătit de o confruntare cu Băsescu în cazul Silaghi, deşi, acesta din urmă este departe de a fi fără pată. Deşi are o decizie definitivă a Curţii de Apel Oradea care îi dă dreptate împotriva ANI, există încă un proces între el şi ANI. Pe de altă parte, numele lui Silaghi apare în celebra stenogramă ”Curentul şi Motorul”, ceea ce arată că este vulnerabil ca ministru al Transporturilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă