» Inghesuiala mare la solutii salvatoare pentru CNSAS din partea partidelor. Toate insa au un numitor comun: ascultand orbeste decizia Curtii Constitutionale, politicienii sunt tentati sa elimine din viitoarele reglementari ale activitatii Colegiului Dosarelor prevederile potrivit carora CNSAS emite decizii de colaborare cu fosta Securitate ale puternicilor zilei.
» Premierul a promis ca se va adopta rapid o hotarare de guvern pentru a asigura continuitatea CNSAS, urmand ca in termen de 45 de zile sa fie emisa o ordonanta de urgenta ce va fi pusa in discutia liderilor politici.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri, in fata membrilor CNSAS, ca va elabora mai intai o hotarare de guvern pentru ca institutia sa isi poata continua activitatea, urmand sa elaboreze o ordonanta de urgenta, in acord cu decizia Curtii Constitutionale. "Eu voi incerca in perioada urmatoare sa gasesc o formula juridica, probabil o hotarare de guvern, si urmeaza apoi o ordonanta, care va tine cont de decizia Curtii Constitutionale si care va da Justitiei partea de judecare a calitatii sau necalitatii de informator al fostei Securitati", a spus Tariceanu. Despre mutarea verdictului de politie politica in curtea instantelor a vorbit zilele trecute si fostul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, actual consilier al premierului: "Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii ar trebui sa faca probatoriul, sa adune dovezi de colaborare cu Securitatea, apoi cazul sa fie trimis in instanta, care sa dea verdictul de colaborare sau necolaborare". Colegiul nu va trece in subordinea Guvernului. La randul sau, presedintele CNSAS, Ladislau Csendes, a anuntat ca CNSAS va contesta decizia CCR prin recurs sau cerere de revizuire, iar membrii Colegiului isi vor continua activitatea, in perioada urmatoare, fara a mai da verdicte de politie politica. Mircea Dinescu, membru al Colegiului, a precizat de asemenea ca "deocamdata vom continua activitatea fara deciziile de politie politica". Mai mult, Dinescu a adaugat ca arhivele vor ramane in cadrul CNSAS, fiind vorba de doua milioane de dosare. "In clipa asta avem doua milioane de dosare. stim ca s-a mai ciugulit din ele, dar vom reusi sa refacem dinozaurul, dintr-o copita si o ureche", a precizat Dinescu. El a dat ca exemplu cazul Rodicai Stanoiu, fost ministru al Justitiei, al carei dosar a fost refacut din dosarele celor turnati de aceasta. Pe aceeasi lungime de unda se afla si PD-L. "CNSAS trebuie sa fie nu doar singurul depozitar al dosarelor fostei Securitati, ci si unica institutie care inainteaza documentatia pentru ca instantele sa se pronunte pe cazurile de colaborare cu Securitatea", a spus Emil Boc. El a precizat ca nu exista cale legala de revocare din functie a judecatorilor Curtii Constitutionale, asa cum solicita 23 de asociatii ale societatii civile. Pesedistul serban Nicolae, fost consilier al lui Ion Iliescu, abia asteapta si el inceperea dezbaterilor pentru a-si impune proiectul, sustinut de PC si PRM, proiect ce coincide cu decizia CCR: verdictele se muta in instanta.
O varianta interesanta de salvare a CNSAS si a scopului sau de a deconspira fosta Securitate a fost inaintata ieri chiar de unii membri ai Colegiului. Acestia i-au propus premierului ca in ordonanta de urgenta a Guvernului sa fie prevazuta publicarea tuturor dosarelor de Securitate, nu numai a colaboratorilor si informatorilor, dar si a ofiterilor si cadrelor fostei Securitati. Exista doua solutii: fie noul act va prevedea accesul presei la dosarele celor verificati, fie continutul dosarelor va fi publicat in intregime pe site-ul institutiei, urmand ca toti cetatenii interesati sa aiba acces la dovezile din arhive.
REACTII
Mircea Dinescu a declarat ca decizia CCR este lovita de nulitate. "Unul dintre membrii Curtii Constitutionale care a cazut la un moment dat cu nasul in pahar, nu stiu ce a fost acolo, a plecat din sala si nu a stat la dezbatere, iar in final i s-a regasit semnatura acolo, deci in mod normal nu e valabil acel act", a precizat Dinescu. Ulterior, Ticu Dumitrescu a precizat ca este vorba de Petre Ninosu.
Cazimir Ionescu a afirmat ca are un mare semn de intrebare in legatura cu deciziile luate de CCR. "Cum este posibil ca in urma cu sase luni Curtea, pe aceeasi speta, sa spuna ca totul este in regula si dupa sase luni sa spuna ca totul e neconstitutional", a spus Ionescu.
CC se ocupa maine de Norica
Curtea Constitutionala discuta maine sesizarea Guvernului referitoare la solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala, dintre presedintele Romaniei si primul ministru, declansat ca urmare a refuzului sefului statului de a o numi pe Norica Nicolai ministru al Justitiei. Tot maine, Curtea Constitutionala va dezbate si sesizarea presedintelui Traian Basescu privind conflictul de natura constitutionala dintre Guvern si Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, ce ar fi fost declansat de neavizarea de catre CSAT a ordonantei privind statutul cadrelor militare. Teodor Melescanu a declarat, ieri, ca pana pe 3 martie, data la care ia sfarsit interimatul sau, trebuie sa se gaseasca o solutie pentru sefia Ministerului Justitiei. "Interimatul meu dureaza pana la 3 martie, daca mergem pe o socoteala calendaristica, sau o perioada mai lunga daca socotim pe zile lucratoare. Legal vorbind, este clar ca pana pe 3 martie trebuie sa fie desemnat un nou ministru al Justitiei", a declarat Melescanu.