26.5 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăSportCioroianu: Singurul orizont pentru Moldova este Bruxelles-ul

Cioroianu: Singurul orizont pentru Moldova este Bruxelles-ul

Cea mai buna solutie de rezolvare a problemei vizelor pentru basarabeni ar fi aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana, a declarat vineri ministrul afacerilor externe Adrian Cioroianu, la Scoala de vara a Tineretului National Liberal, de la Costinesti, transmite Rompres.

"Solutia cea mai buna ar fi sa ne intalnim impreuna acolo (in UE – n.r.), unde nu mai este nevoie de vize. Singurul orizont pentru Moldova este Bruxelles-ul. Nu priviti prea mult spre Bucuresti, priviti spre Bruxelles", le-a spus Adrian Cioroianu invitatilor de peste Prut. El a abordat subiectul vizelor in urma intrebarilor venite din partea cursantilor din Republica Moldova, care au fost invitati sa participe la cursurile Scolii de vara a TNL. Cioroianu a precizat, insa, ca nu le poate promite moldovenilor schimbari peste noapte in ceea ce priveste situatia vizelor, motivand ca pentru deblocarea crizei este nevoie de acordul autoritatilor de la Chisinau.

"In termeni logici, nu vad alta solutie decat existenta unor alte puncte de acordare a vizelor. Exista mai multe solutii. Una ar fi acordarea de vize pe perioada mai lunga, alta ar fi inlesnirea exclusiv pe teritoriul Romaniei. Sunt sanse sa renuntam la sistemul online pentru ca nu functioneaza, probabil facem o linie verde telefonica. Nu vreau sa va promit o schimbare peste noapte. Avem nevoie si de sprijinul celor care va conduc. Daca ramanem la un singur consulat, putem sa gasim o cladire mai mare, cu 20 de ghisee, dar nu asta e solutia cea mai buna", le-a spus Cioroianu invitatilor de peste Prut.

In ceea ce priveste relatiile externe cu Republica Moldova, Adrian Cioroianu a subliniat ca, in acest moment, Romania este pusa in situatia de a fi foarte atenta cum trateaza granita de est.

"Suntem in pozitia de frontiera a UE, care ne obliga sa avem o atentie crescuta fata de cei care pot sa vina", a afirmat Adrian Cioroianu.

Cu privire la declaratia sefului statului, potrivit careia reactia Bucurestiului la adresa autoritatilor moldovene va fi mult mai dura, ministrul liberal de externe a spus ca nu poate comenta in numele lui Traian Basescu aceste afirmatii.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Prețul aurului crește spre 2.400 de dolari/uncie, apropiindu-se de un record istoric

Prețul unciei de aur a crescut până la aproape 2.400 de dolari iar specialiștii estimează că va crește în continuare, putând stabili un nou...

BAT: Toleranță zero față de comercializarea produselor cu tutun și a țigărilor electronice către minori

BAT în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), demarează luna aceasta campania anuală „Alege Asumat un Comportament Comercial Curat”. Această inițiativă urmărește...

Prețul aurului crește spre 2.400 de dolari/uncie, apropiindu-se de un record istoric

Prețul unciei de aur a crescut până la aproape 2.400 de dolari iar specialiștii estimează că va crește în continuare, putând stabili un nou...
Ultima oră
Pe aceeași temă