Senatorul Cristiana Anghel a cerut Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi Serviciului Român de Informaţii (SRI) să îl identifice pe ciobanul care i-a rupt hârtiile la protestul de săptămâna trecută şi a precizat că l-ar putea acuza de ultraj, potrivit Mediafax.
„Am făcut (solicitare-n.r.) şi la Ministerul de Interne, şi la SRI, să-l identifice pe cel care mi-a rupt hârtiile, pentru că nimeni nu s-a gândit că este ultraj. Atunci când eşti în curtea Senatului, în momentul în care vii şi ceri să se modifice legea, eu vin cu documentul respectiv, sunt în exerciţiul funcţiunii, nimeni nu s-a gândit că acesta este ultraj. Eu m-am gândit. Este pedepsit de Codul penal. Vreau să ştiu şi eu cine este. Cineva mi-a spus că este membru al unui anumit partid, chiar şeful unei filiale”, a spus senatorul.
Mai mult, Cristiana Anghel a precizat că nu s-a hotărât încă dacă va face şi plângere penală împotriva acestuia, însă vrea mai întâi să afle identitatea bărbatului.
Totodată, ea a afirmat că a avut probleme în a solicita aceste date de la SRI, astfel că i s-a transmis că orice solicitare trebuie să treacă mai întâi prin Comisia specială pentru exercitarea controlului asupra SRI. Senatoarea s-a declarat contrariată de această procedură, având în vedere că directorul SRI este învestit prin votul parlamentarilor.
Mai mult, Cristiana Anghel a solicitat şi date de la Camera Deputaţilor, cu privire la reprezentanţii crescătorilor de oi care au fost chemaţi în Parlament de către preşedintele Comisiei pentru agricultură, Nini Săpunaru. Senatorul ALDE susţine că printre cei invitaţi la Comisie se aflau şi oameni care nu aveau legătură cu legea vânătorii faţă de care protestau ciobanii.
„La Camera Deputaţilor, am cerut o copie de la procesul verbal de la Comisia de agricultură, am cerut înregistrarea video, am cerut lista reprezentanţilor manifestentaţilor. (…) Era reprezentant domnul acela cu tricou alb, cu clopul acela foarte elegant. De fapt şi de drept, am aflat că e şi proprietar de ziar în Vrancea. Nu ştiu dacă şi de oi. (…) Nenea acela care era lângă domnul Nini Săpunaru şi în rândul manifestanţilor a fost şi la Comisie, a fost şi la întâlnirea cu domnul Tăriceanu, a fost şi în curte. (…) Vreau să văd şi eu câte oi are dumnealui. Am înţeles că-l durea capul de oi. Care oi?”, a precizat senatorul.
Cristiana Anghel a dat de înţeles că deputatul PNL Nini Săpunaru ar fi implicat în acest scandal, chemând în Parlament şi protestatari care nu erau crescători de oi.
„Dacă aflu că domnul Nini Săpunaru şi-a băgat cumva coada în treaba asta va avea mari probleme. Nu mă voi lăsa”, a spus aceasta.
Săptămâna trecută, în timpul protestelor ciobanilor din faţa Parlamentului, senatoarea Cristiana Anghel a mers în mijlocul protestatarilor, cu mai multe hârtii care, susţine ea, ar fi o propunere a legii contestate de ciobani, iar în timpul discuţiilor i-a spus unui cioban care a rupt foile: ”Eşti prost?”.
Citeşte şi: FOTO: Ce scrie presa internațională despre protestul oierilor români
Cristiana Anghel a încercat să le arate protestatarilor câteva foi despre care a susţinut că sunt o propunere de abrogare a legii contestate de ei, însă crescătorii de oi i-au spus că nu de hârtii au nevoie.
La un moment dat, unul dintre protestatari a rupt foile şi altul a început să strige, spunându-i senatoarei: ”Nu e lege asta, nu e lege”, iar Cristiana Anghel a replicat: ”Esti prost?”.
”Suntem proşti toţi, doamnă, toţi”, a spus ciobanul, în timp ce altul i-a spuns senatoarei: ”Doamna dragă, de ce ne jigniţi?”, Cristiana Anghel răspunzând: ”Pentru ca a rupt hârtia”.
Peste 2.500 de crescători de oi au protestat marţi la Palatul Parlamentului, pe parcursul manifestaţiei înregistrându-se incidente după ce o parte din aceştia au forţat poarta şi au reuşit să intre în curte.
Crescătorii de oi se împotrivesc noilor reglementări intrate în vigoare în Legea vânătorii şi a fondului cinegetic, care interzice înfiinţarea, întreţinerea sau recoltarea culturilor agricole, fără asigurarea protecţiei faunei de interes cinegetic şi limitează numărul de câini pe care crescătorul de animale îl poate deţine. Aceştia cer abrogarea noilor norme.
Protestul a fost organizat de mai multe asociaţii de crescători de animale din România, în special de către Agrostar şi Asociaţia crescătorilor şi exportatorilor de bovine, ovine, porcine din România. Potrivit organizatorilor, la manifestaţie ar fi urmat să participe 3.000 de persoane.
Reprezentanţi ai protestatarilor au fost invitaţi la Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor, care s-a întrunit pentru a discuta despre nemulţumirile acestora, respectiv noile modificări ale Legii vânătorii, după care să propună o serie de modificări către Ministerul Mediului.