Mai multe asociaţii de crescători de animale din România au organizat, marţi, un protest, în faţa Parlamentului, pentru a se opune modificărilor la Legea vânătorii, care prevede limitarea numărului de câini pe care îl pot deţine oierii, dar şi faţă de alte norme de aplicare a legii. Miercuri, Guvernul a anunțat că a suspendat aplicarea articolelor care au stârnit protestele oierilor.
Citește și: Cum s-a văzul protestul oierilor în presa internaţională
UPDATE miercuri, 11.20: Guvernul a decis miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, să suspende aplicarea articolelor din Legea Vânătorii privind numărul de câini la stână până la 25 aprilie 2016, iar, între timp, să fie găsită o soluţie de modificare a legii care a stârnit protestele ciobanilor, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, citat de Mediafax.
De asemenea, Dan Suciu a precizat că premierul a trimis celor doi preşedinţi ai Camerei Deputaţilor şi Senatului o scrisoare prin care le solicită să vină cu soluţii privind modificarea Legii vânătorii, adăugând că există un „interes comun” de a rezolva această problemă.
UPDATE 20.47 : Protestul CIOBANILOR s-a încheiat. Ce AMENZI le-a dat Jandarmeria
UPDATE 15.00: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a transmis, marţi, o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis, în care îi cere să solicite Parlamentului reexaminarea Legii vânătorii.
Potrivit unui comunicat de presă, Liviu Dragnea atrage atenţia asupra modificărilor aduse la Legea vânătorii şi a fondului cinegetic, privind extinderea limitării numărului de câini de la cei care însoțeau turmele, la cei care păzesc stânele.
„Inițiatorii legii au preluat, practic, argumentele vânătorilor, şi anume că prea mulți câini la stâne afectează animalele sălbatice, dar și turismul și vânătoarea. Poate că numărul de câini reglementat prin această lege este unul subdimensionat – dovadă și protestele ciobanilor -, dar cred că este de datoria noastră să analizăm și punctul lor de vedere, iar dacă argumentele sunt solide, să procedăm în consecință. Pentru că este evident că dezbaterea parlamentară a fost una insuficientă, la momentul adoptării acestor reglementări”, susţine Liviu Dragnea.
Liderul PSD susţine că legea este neconstituţională, pentru că interzice păşunatul domestic în perioada 6 decembrie -24 aprilie, pe terenurile pe care le deţin crescătorii de animale, însă permite accesul vânătorilor pe aceste parcele proprietate privată.
„Domnule Preşedinte, consider că soluţia, în acest moment, este la dumneavoastră, aceea de a uza de dreptul de solicitare a reexaminării a acestei legi. Vă garantez că parlamentarii PSD se vor apleca mult mai atent asupra studiului acestei legi şi a impactului său direct faţă de o categorie socio-profesională de cetăţeni”, se arată în comunicat.
UPDATE 14.40: Legea care stabileşte o serie de restricţii, în ceea ce priveşte oieritul, ar putea fi modificată până la finalul anului, potrivit ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, informează HotNews.
Mai mult, el a menţionat că „trebuie avute în vedere situaţiile în care oierii deţin terenuri”, însă nu a precizat dacă va opta pentru o ordonanţă de urgenţă.
„Este păcat că s-a ajuns în această situaţie (…) Vom găsi calea cea mai buna de a împăca crescatorii de ovine cu vânătorii”, a adăugat Irimescu.
UPDATE 14.03: PNL ar putea depune, în luna ianuarie, un proiect de modificare a Legii vânătorii, potrivit Mediafax.
Potrivit liderului deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu, până atunci, un grup de lucru va avea consultări cu societatea civilă şi celelalte grupuri parlamentare.
„Vom constitui în perioada următoare un grup de lucru care să discute cu componentele societăţii, cu alte grupuri parlamentare, astfel încât, în ianuarie, să avem un proiect de lege care să modifice actuala Lege a vânătorii, astfel încât, să putem să corectăm (forma actuală a legii –n.r.) şi să intrăm în normalitate”, a declarat liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu.
Eugen Nicolăescu a afirmat că acest demers se impune, deşi niciun parlamentar PNL nu este iniţiatorul acestei legi, pentru că problema generată de forma actuală a Legii vânătorii este „gravă” şi trebuie rezolvată. El nu a dat însă detalii despre propunerile pe care PNL le are în vedere pentru amendarea legii.
Modificarea legii ar putea fi operată în sesiunea parlamentară din februarie, în condiţiile în care deputaţii şi senatorii intră în vacanţă începând de săptămâna viitoare şi până la 1 februarie.
UPDATE 13.50: Senatoarea Cristiana Anghel a ieşit să vorbească cu protestatarii. Între ciobani şi senatoare a izbucnit o discuţie aprinsă.
UPDATE 13.45: O parte dintre protestatari au forţat poarta şi au reuşit să intre în curtea Palatului Parlamentului, iar o delegaţie va merge la discuţii, la Comisia de agricultură, informează Mediafax.
Totodată, protestatarii au avut ciocniri cu jandarmii, care au încercat să îi oprească să pătrundă în curtea Parlamentului. În busculada creată, în încercarea manifestanților de a intra în curtea Parlamentului, un jandarm a folosit un spray lacrimogen.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Eneche, jandarmul a folosit sprayul pentru a se apăra, fiindu-i rupt un deget în busculada creată. În urma incidentului, jandarmul a fost dus la spital.
Reprezentanţi ai protestatarilor au fost invitatți la Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor, care urmează să să se întrunească pentru a discuta despre nemulțumirile acestora, respectiv noile modificări ale Legii vânătorii, după care să propună o serie de modificări către Ministerul Mediului.
––
Aproximativ 3000 de oieri se împotrivesc noilor reglementări intrate în vigoare în Legea vânătorii şi a fondului cinegetic, care interzice înființarea, întreținerea sau recoltarea culturilor agricole, fără asigurarea protecției faunei de interes cinegetic și limitează numărul de câini pe care crescătorul de animale îl poate deține. Mai mult, ei cer abrogarea noilor norme.
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = „//connect.facebook.net/ro_RO/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
Câteva mii de ciobani au rupt cordonul de jandarmi, au trecut de gardul parlamentului și au intrat în curte. Jandarmii au dat cu gaz lacrimogen. E o hărmălaie asurzitoare – clopote, trompete, sirene de poliție, „hoții, hoții, hoții.”
Posted by Matei M. Bărbulescu on 15 Decembrie 2015
Protestul a fost organizat de mai multe asociaţii de crescători de animale din România, în special de către Agrostar şi Asociația crescătorilor și exportatorilor de bovine, ovine, porcine din România.
Potrivit modificărilor legislative, promulgate recent de preşedintele Klaus Iohannis, ciobanii vor putea deţine la şes un singur câine de pază la stângă, cei de la deal vor avea doi câini, iar cei de la munte trei câini. Legea vine acum şi cu amenzi, de până la 1.500 de lei.