1.6 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSportCine va conduce lupta antidiscriminare în România. Pe cine vor ONG-iștii și...

Cine va conduce lupta antidiscriminare în România. Pe cine vor ONG-iștii și pe cine susțin partidele

Colegiul Director al instituției care se ocupă de monitorizarea și sancționarea cazurilor de discriminare în România, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, va avea șase noi membri. În cursă, s-au înscris deja actualul șef al CNCD, susținut de UDMR, și președintele executiv al PSD Sector 5, care contează pe sprijinul politic al minorităților naționale. Anul acesta, și societatea civilă propune patru activiști pentru drepturile omului, pentru care speră să obțină susținerea politicienilor.

Până sâmbătă dimineață, pe site-ul Camerei Deputaților au apărut două nume: Ferenc Asztalosz Csaba, actual director al CNCD, și Ilie Mario Rafael, președinte executiv al PSD Sector 5. Coaliția antidiscriminare propune,însă, nume din rândul activiștilor pentru drepturile omului: Oana Băluță, profesoară universitară și expertă în egalitatea de gen, Cerasela Bănică, expertă în drepturile romilor, Cristinel Buzatu, colaborator al Agenției pentru Drepturile Omului a UE, și Crina Morteanu, expertă în egalitatea de gen și promovarea drepturilor minorităților.

Cine sunt candidații

Ilie Mario Rafael este susținut de Grupul Minorităților Naționale. Actual președinte executiv al PSD Sector 5, el a lucrat și la Partida Romilor, unde a implementat mai multe proiecte cu fonduri europene. (CV atașat articolului)

Csaba Ferenc Asztalos conduce Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării din 2005. În cursa pentru un loc în Colegiul Director este susținut de UDMR, unde a fost consilier între 1999 și 2002. (CV atașat articolului)

Oana Băluță este conferențiar universitar la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadru Universității București și expertă în egalitatea de gen. A fondat și condus organizația pentru drepturile femeilor FILIA. (CV atașat articolului)

Cristinel Buzatu, absolvent al Facultății de Drept din Iași și al unui master în drepturile omului, colaborează cu Agenția pentru Drepturile Omului a Uniunii Europene. (CV atașat articolului)

Crina Morteanu este doctor în Științe Politice și este vicepreședintă a Centrului de Studii Juridice și Drepturile Omului, precum și membră a Consiliului Director al Agenției Împreună. (CV atașat articolului)

Cerasela Bănică are o experienţă de cel puţin 12 ani în advocacy, drepturile copiilor şi femeilor, creare de politici publice şi incluziunea socială a romilor. Începând cu anul 2014, este coordonatoare de programe în cadrul Agenţiei Împreună.

Citește și: Hadareni, fiasco de 1.000.000 dolari

Românialibera.ro va completa biografiile candidaților pe măsură ce va avea informații noi.

Care este miza alegerii Consiliului Director

Coaliția Antidiscriminare din România, formată din 24 de organizații non-guvernamentale, atrage atenția că numirea membrilor Consiliului Director s-a politizat și cere sprijinul partidelor politice pentru susținerea unor activiști pentru drepturile omului.

ONG-urile susțin că cele patru nume propuse din rândul societății civile au ”un interes realîn domeniul combaterii discriminării” și au avut rezultate reale în prevenirea și combaterea discriminării.

Candidaturile pentru Colegiul Director se pot depune până în 9 martie. Candidații vor fi apoi audiați în comisiile de specialitate, în ședință comună a celor două Camere, conform unui anunț postat pe site-ul Camerei.

Consiliul Director al CNCD este format din nouă membri cu rang de secretar de stat, propuși și numiți, în ședință comună, de Camera Deputaților și Senat. Un membru al Colegiului Director are un mandat de cinci ani.

Colegiul Director se ocupă de soluționarea cazurilor de discriminare: investighează plângerile și aplică sancțiuni. Actuala componență a Colegiului Director este: Csaba Asztalos, președinte, Claudia Sorina Stanciu, vicepreședinte, și Theodora Bertzi, Istavan Haller, Maria Lazăr, Cristian Jura, Anamaria Panfilie și Vasile Alexandru.

Rezultatele CNCD în 2013

Cel mai recent raport al CNCD, publicat în 2014, arată că, în anul precedent, s-au înregistrat cele mai multe petiții (858) și cele mai multe amenzi (110).

Printre cele mai cunoscute cazuri analizate de CNCD se numără: colindul antisemit difuzat de TVR 3, declarația ministrului Culturii, Daniel Barbu, care a spus că se alocă prea multe fonduri pentru bolnavii de HIV/SIDA, bani care ar fi putut fi folosiți pentru programe culturale, propunerea consilierului din Albă Iulia, Rareș Buglea, care voia sterilizarea contra cost a femeilor rome, protestul împotriva minorităților sexuale dusă de două organizații creștine – Alianța Familiilor și Asociația ProVita, la Muzeul Țăranului Român.

Citește și: RAPORT: Număr record de petiţii şi de amenzi la CNCD în 2014

Cele mai citite

Călin Georgescu, primele declarații după victoria din primul tur al alegerilor prezidențiale – VIDEO

Călin Georgescu, candidatul independent la alegerile prezidențiale din 2024 care a intrat în turul doi de pe primul loc, a respins acuzațiile de extremism,...

Sterilizarea pisicilor de rasă comună, propusă să devină obligatorie printr-un proiect de lege

Un nou proiect legislativ propus de actuala putere prevede obligativitatea sterilizării pisicilor de rasă comună, atât cu stăpân, cât și fără, similar reglementărilor în...

Nicolae Ciucă și-a dat demisia din fruntea PNL

Nicolae Ciucă: Am învățat lecția pe care ne-a transmis-o electoratul și vom respecta decizia românilor Candidatul PNL în alegerile prezidenţiale, Nicolae Ciucă, şi-a anunţat, luni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă