Pentru cele cinci locuri în CSM destinate procurorilor candidează 15 procurori.
Fostul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Codruț Olaru, procurorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Paul Dumitru, care a făcut dosare grele cu parlamentari (Relu Fenechiu, condamnat, Dan Păsat, Marius Ovidiu Isăilă și alții), procurorul Romulus Varga ( instrumentează dosarul Hexi Pharma), și procurorul Alina Albu vor candida pentru un loc în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) rezervat procurorilor Parchetului General.
Codruţ Olaru, fost procuror şef al DIICOT şi fost adjunct al lui Tiberiu Niţu, în prezent procuror militar în cadrul Parchetului General, este unul dintre cei care candidează pentru singurul loc în CSM rezervat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. El a candidat şi pentru funcţia de procuror general al României.
În 17 mai, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de rechemare în activitate a lui Codruţ Olaru, general de brigadă cu o stea, în rezervă, în Ministerul Apărării Naţionale. Simultan cu această trecere în activitate a lui Olaru, în vârstă de doar 43 de ani, a avut loc şi numirea sa în funcţia de procuror militar la secţia parchetelor militare. Activarea ca general a lui Olaru a scos la iveală o parte mai puţin cunoscută, şi deopotrivă, controversată a carierei sale: două grade militare obţinute în câteva luni, în 2011, la propunerea lui Gabriel Oprea, unul retras câteva luni mai târziu, în 2012, de Corneliu Dobriţoiu, şi redat, în 2013, de Mircea Duşa.
Pentru același loc în CSM mai candidează și Paul Dumitriu, procuror DNA, care i-a trimis în judecată pe parlamentarii Relu Fenechiu ( dosarul "Transformatorul", condamnat definitiv la 5 ani închisoare; este și acum în penitenciar), Dan Păsat (condamnat definitiv la 3 ani închisoare cu executare), Marius Ovidiu Isăilă, condamnat în primă instanță la 4 ani închisoare cu executare.
De asemenea, pentru locul rezervat în CSM Parchetului ICCJ candidează şi procurorul Romulus Varga, care instrumentează dosarul Hexi Pharma şi care a făcut ancheta în cauza privind decesul lui Ionuţ Anghel, copilul care a murit după ce a fost muşcat de câini. Tot pentru locul rezervat Parchetului General candidează și procurorul Alina Albu de la DIICOT, care a instrumentat dosarul clanului "Clămparu".
Pentru locul de procuror rezervat Parchetelor de pe lângă Curțile de Apel candidează Elena Hach ( PCA Brașov, detașată la Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor) și Cristian Ban, detașat la conducerea PCA București. Elena Hach a devenit cunoscută în 2013, când era vicepreședintă AMR, pentru că a cerut revocarea din funcția de membru CSM a procurorului Oana Schmidt Hăineală, deși nu existau motive de revocare. Elena Hach a fost unul dintre candidații Monei Pivniceru, fost ministru al Justiției, pentru funcția de procuror general al României (după Tiberiu Nițu).
Cristian Ban este un procuror discret. A instrumentat dosare de evaziune fiscală și spălări de bani. Coordonează activitatea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, care în ultimul an a declanșat anchete în dosare cu fraude de milioane de euro.
Din partea parchetelor de pe lângă tribunale candidează cinci procurori, iar pentru locul rezervat parchetelor de pe lângă judecătorii – patru procurori .