19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportCine l-a facut pe Traian Basescu presedinte

Cine l-a facut pe Traian Basescu presedinte

Traian Basescu a ramas preferatul ardelenilor, dar fata de turul intai a castigat Harghita si Covasna cu aproape 60 de procente si a pierdut Salajul la 5 procente diferenta fata de Mircea Geoana. Sociologul Alfred Bulai considera ca presedintele in functie este simpatizat de locuitorii din vestul tarii, fiindca acestia au un nivel de trai mai ridicat si deci alt fel de asteptari decat cei din Muntenia si Moldova. Traian Basescu s-a distantat cel mai mult de Mircea Geoana la Arad, cu 28%, la Cluj, cu 25%,  la Sibiu, cu 23%. In schimb, liderul PSD a reusit doar la Vaslui si la Botosani sa-l depaseasca pe presedintele in functie cu mai mult de 20 de procente. Potrivit sondajelor de opinie facute la urne, Mircea Geoana a cules intre 65 si 75 la suta din voturile alegatorilor liberali, dar sociologii nu au stiut sa spuna cati dintre cei care l-au votat pe Crin Antonescu in primul tur au venit duminica la urne.

 

Totusi, sustinerea liderului liberal pentru Mircea Geoana i-a suflat victoria lui Traian Basescu in doar trei judete. In rest, nu a contat. Bacau, Salaj si Bucuresti au devenit rosii in turul al doilea, dupa ce in noiembrie Basescu le castigase. Primarul Zalaului, fost democrat-liberal care a fugit la PNL, si primarul liberal al Bacaului au basculat in favoarea liderului PSD. In Bacau si in Bucuresti, Crin Antonescu se luptase in turul intai de pe pozitii aproape egale cu Basescu, astfel ca voturile sustinatorilor sai au contat pentru Mircea Geoana. Capitala a mers pe mana lui Geoana, Basescu pierzand lupta, in medie, cu trei procente. In afara tarii presedintele Basescu a castigat cu aproape 80 de procente: 115.832 de romani din diaspora l-au votat pe Traian Basescu, ceea ce inseamna 1,09 la suta din totalul celor care au votat duminica. In conditiile in care diferenta dintre Traian Basescu si Mircea Geoana dupa numararea tuturor voturilor este de 0,6 la suta, sociologii sustin ca presedintele in functie castiga datorita diasporei.

Diaspora ii da lui Basescu un nou mandat
Aproape 150 de mii de romani din strainatate au votat duminica in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, dublu fata de cati venisera la urne in primul tur. In conditiile in care diferenta dintre Traian Basescu si Mircea Geoana dupa numararea tuturor voturilor este de 0,6 la suta, sociologii sustin ca presedintele in functie castiga datorita diasporei: 78,87 la suta l-au preferat pe actualul presedinte fata de 21,13 la suta cati au pus stampila pe liderul PSD. 115.832 de romani din afara tarii l-au votat pe Traian Basescu, ceea ce insemana 1,09 la suta din totalul celor care au votat duminica, de aceea presedintele le-a multumit mai ales acestora, fiindca pentru prima data dupa 1989 au votat intr-o masura atat de mare.

 

Sociologul Alfred Bulai pune aceasta mobilizare pe seama faptului ca de data aceasta au fost infiintate mai multe sectii de vot in afara granitelor decat de obicei si crede ca partidele vor miza mai mult pe diaspora la alegerile viitoare, fiindca, potrivit aprecierilor specialistilor, peste doua milioane de romani traiesc in afara granitelor.  Profesorul Bulai crede ca Traian Basescu a ramas cu o imagine pozitiva in diaspora si ca romanii plecati la munca in Italia (42.000 de votanti) si Spania (35.900 de votanti), tarile in care au fost cei mai multi alegatori, "au intrat intr-un proces rapid de schimbare a modelelor". "Multi dintre cei care l-au votat duminica pe Traian Basescu provin din bazinul electoral al PSD, dar, departandu-se  de politica romaneasca, si-au dat seama de comicul mitei electorale cu care erau momiti", explica Alfred Bulai felul in care au evoluat romanii plecati la munca in strainatate, "care castigau in tara cativa zeci de euro pe luna, dar care intre timp si-au facut situatii bune acolo".

 

In Republica Moldova, 95 la suta din cei 12.257 de alegatori l-au preferat pe Traian Basescu, fiindca il considera autorul noii legislatii privind acordarea cetateniei si fiindca se bazeaza pe ajutorul Romaniei pentru a putea circula liberi in UE. Presedintele Basescu le-a mai multumit si celor peste 8.500 de romani din SUA care au votat, spunand ca multi dintre ei s-au mobilizat dupa ce au aflat rezultatele sondajelor la urne prezentate de televiziuni duminica seara. In celelalte tari comunitatile romanesti sunt mult mai restranse, iar in state ca Argentina sau Brazilia au votat de fapt doar functionarii ambasadelor si familiile lor.

Mircea Geoana a crescut pe spezele liberalilor
Potrivit sondajelor de opinie facute la urne, Mircea Geoana a cules intre 65 si 75 la suta din voturile alegatorilor liberali, dar sociologii nu au stiut sa spuna cati dintre cei care l-au votat pe Crin Antonescu in primul tur au venit duminica la urne. Totusi, sustinerea liderului liberal Crin Antonescu pentru PSD si Mircea Geoana i-a suflat victoria lui Traian Basescu in doar trei judete. In rest, nu a contat. Bacau, Salaj si Bucuresti au devenit rosii in turul al doilea, dupa ce in noiembrie Basescu le castigase. Primarul Zalaului, fost democrat-liberal care a fugit la PNL, si primarul liberal al Bacaului au basculat in favoarea liderului PSD. In Bacau si in Bucuresti, Crin Antonescu se luptase in turul intai de pe pozitii aproape egale cu Basescu, astfel ca voturile sustinatorilor sai au contat pentru Mircea Geoana.

 

Capitala a mers pe mana lui Geoana, Basescu pierzand lupta in medie cu trei procente. Cea mai mare diferenta de scor, de 5%, s-a inregistrat in sectorul 5, condus de Marian Vanghelie. In schimb, Traian Basescu a castigat si el trei judete in defavoarea lui Geoana. Minoritatea maghiara nu a ascultat indemnul UDMR de a-l sustine pe Mircea Geoana si a votat masiv cu Traian Basescu: Harghita si Covasna au devenit portocalii, Geoana pierzand la scor de 13, respectiv 20 de procente. In primul tur, aceste judete preponderent maghiare fusesera castigate detasat de Kelemen Hunor. Un alt judet pe care Basescu i l-a suflat lui Geoana in turul al doilea a fost Dambovita. Desi diferenta dintre cei doi fusese mai mica de doua procente in primul tur, s-a dovedit ca nu toti votantii liberali au ascultat directivele de partid.

Ardealul ramane cu Basescu
Traian Basescu a fost votat de peste 57 la suta in Transilvania, iar scorul cel mai mare l-a avut la Arad – cu 28%, la Cluj – cu 25%,  la Sibiu – cu 23%, la Alba – cu 21% mai mult decat Mircea Geoana. In schimb, liderul PSD a reusit doar la Vaslui si la Botosani sa-l depasasca pe presedintele in functie cu  mai  mult de 20 de procente. Traian Basescu a pierdut si de data aceasta Hunedoara, la 19 procente diferenta. Mircea Geoana a fost ajutat aici nu doar de gafele familiei Ridzi, care controla Valea Jiului, si unde liderul socialist a castigat cu peste 70 la suta, ci si de primarii liberali de la Deva si Hunedoara. In schimb, Traian Basescu a preluat conducerea detasat in Secuime, unde s-a apropiat de 60 la suta. Actualul presedinte nu a depasit insa performantele fostului premier Adrian Nastase, care in 2004 a reusit sa stranga peste 75 la suta din voturile exprimate in Covasna.

 

 

Mai mult:

PDL mizeaza pe alianta cu PNL

PSD va contesta rezultatele. Apoi se va ocupa de Geoana

Aventuri la PSD: "A venit domnu’ presedinte!"

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă