20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportCine conduce Romania?

Cine conduce Romania?

Cel mai important om din Romania este, incepand de aseara, in mod oficial, Nicolae Vacaroiu, urmat de colegul sau PSD-ist Doru Ioan Taracila. Pe urmatoarele doua locuri sunt liberalii Bogdan Olteanu si Calin Popescu Tariceanu. Istoria ultimilor ani si modul in care s-au desfasurat lucrurile anul acesta demonstreaza ca in spatele lor sunt alte patru personaje, a caror importanta este cel putin la fel de mare. Social-democratii Ion Iliescu si Viorel Hrebenciuc, conservatorul Dan Voiculescu si liberalul Dinu Patriciu tin, de fapt, in mana, fraiele tarii, comenteaza Hotnews.

 

Nicolae Vacaroiu

Actualul pesedinte interimar al Romaniei a fost primul premier de dupa ’89 care a reusit sa reziste patru ani in functie, in perioada 1992-1996. Este senator din 1996, iar din anul 2000 conduce Senatul Romaniei.

 

Doru Ioan Taracila

Noul sef al Senatului este unul dintre cei mai vechi adepti ai presedintelui Ion Iliescu. Familia sa are o avere estimata la 16-18 milioane de dolari. Este senator din 1990 si a fost ministru de interne in perioada 1994-1996, in guvernul Vacaroiu.

 

Bogdan Olteanu

Tanarul presedinte al Camerei Deputatilor este membru PNL din 1991. Tatal sau a fost director general la Tehnofina SA din Bucuresti, iar bunica, Ghizela Vass, a fost o cunoscuta activista din perioada comunista. Nasul sau de cununie este Calin Popescu Tariceanu. A devenit presedinte al Camerei Deputatilor in 2006 si cu voturile PRM, dupa ce Adrian Nastase a demisionat din functie.

 

Calin Popescu Tariceanu

Actualul prim-ministru si-a inceput cariera de dupa 1989 infiintand primul post de radio privat din Romania, Radio Contact. Se numara printre primii membri ai PNL, dar a parasit partidul in vara lui 1990, impreuna cu Horia Rusu, Dinu Patriciu si Raymond Luca, formand Partidul National Liberal – Aripa Tanara. Mama sa a fost casatorita cu Dan Amedeo Lazarescu, vechi liberal, care a recunoscut ca a colaborat cu Securitatea. A revenit in PNL in 1993, prin absorbtia PL’93, si a fost ministru al Indutriei si Comertului in perioada 1996-1997. Este la al patrulea mandat de deputat si a fost numit prim ministru prin prisma faptului ca devenit presedinte al PNL dupa retragerea lui Theodor Stolojan. In vara lui 2005 a declarat ca demisioneaza, dar s-a razgandit, declansand conflictul politic cu presedintele Traian Basescu. A scos PD de la guvernare in martie 2007 si a militat in interiorul partidului pentru sustinerea suspendarii sefului statului.Este casatorit a treia oara si are o avere estimata de revista Capital la 18-20 de milioane de dolari. Detine un dealer de automobile care, pana la inceputul lunii aprilie, a fost unic importator al masinilor Citroen.

 

Ion Iliescu

A fost presedinte pe perioada a trei mandate in perioada 1990-1996 si 2000-2004 si este considerat tatucul PSD. Desi nu a fost lasat sa revina la conducerea partidului dupa pierderea alegerilor in 2004 si a avut conflicte cu noua conducere, a reusit, in decembrie 2006, sa se faca dorit de Mircea Geoana, care i-a oferit functia de presedinte de onoare al formatiunii. Este liderul social-democrat care are cea mai mare priza la public.

 

Viorel Hrebenciuc

Cunoscut drept strategul si negociatorul principal al PSD, Viorel Hrebenciuc este parlamentar din 1992. Numele sau a fost legat, de-a lungul timpul, de o serie de nume controversate cum ar fi Corneliu Iacobov, Dumitru Sechelariu si Omar Hayssam. Scandalul de la ziarul "Adevarul" i-a adus porecla de "guzganul rozaliu", fiind acuzat ca a controlat din umbra politica editoriala a publicatiei. Este lider al grupului parlamentar PSD din Camera Deputatilor. Este artizanul intelegerilor cu PNL care au dus, in final, la investirea guvernului PNL-UDMR si suspendarea presedintelui Traian Basescu.

 

Dan Voiculescu

Cel mai controversat om politic al momentului. Trustului de presa Intact, infiintat in 1990, este principalul atu al lui Voiculescu, care si-a pus, de-a lungul anilor, postul la dispozitia partenerilor politici, dar l-a folosit in principal pentru cresterea vizibilitatii propriului partid. Implicat, inainte de 1989, in comertul exterior al Romaniei, Voiculescu a fost banuit ca a colaborat indeaproape cu fostul regim si ca are cunostinta de soarta conturilor din strainatate ale sotilor Ceausescu. El a fost declarat colaborator al Securitatii ca politie politica in 2006, dar a contestat decizia CNSAS in instanta.

 

Dinu Patriciu

Este partener politic al lui Calin Popescu Tariceanu de la inceputul anului 1990 si a fost deputat si lider de grup parlamentar liberal in perioada 1990-2003. A renuntat la mandatul de parlamentar pentru a ramane om de afaceri. Este presedintele Grupului Rompetrol. Din 2005 este cercetat pentru fraude si a recunoscut ca societati aflate in subordinea sa au sponsorizat PSD in campania electorala din 2004. Patriciu a fost, de altfel, sustinatorul principal al realizarii unei aliante cu PSD dupa alegerile de acum trei ani. A intrat in familia mogulilor media dupa ce a cumparat cotidianul "Adevarul" si si-a anuntat intentia de a lansa doua noi televiziuni si o serie de noi publicatii. Este considerat drept principala cauza pentru care premierul Calin Popescu Tariceanu s-a opus tot mai puternic presedintelui Traian Basescu.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă