» 80% din deputati si 65% din senatori isi doresc inca un mandat si promit alegatorilor, in campanie, ca vor rezolva tot felul de probleme. Multi dintre acestia, unii chiar lideri de partid, au dovedit insa dezinteres pentru activitatea parlamentara: fie au lipsit de la vot, fie nu au avut initiative legislative.
Concluzia rezulta dintr-un studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice, in care au fost masurate doua dimensiuni fundamentale ale activitatii de parlamentar: prezenta la vot si initiativele legislative.
In ceea ce priveste primul indicator, au fost luate in calcul perioada februarie 2006-iunie 2008 pentru Camera Deputatilor si perioada aprilie 2006-iunie 2008 pentru Senat. In topul deputatilor chiulangii se mentine liberalul Crin Antonescu, care a participat la doar 511 dintre cele 3.278 de voturi exprimate in perioada monitorizata. Cu alte cuvinte, a participat la putin peste 15% din sedintele de vot! Locurile urmatoare sunt ocupate de Gabriel Oprea (PSD, 16% prezenta), Viorel Hrebenciuc (PSD, 17%), Liviu Almasan (PSD, 17%) si Ovidiu Gant (minoritatile nationale, 18,2%).
In top 30 deputati chiulangii mai apar si alti politicieni binecunoscuti, precum Dan Ioan Popescu (PC), Alin Teodorescu (PSD), Dan Radu Rusanu (PNL), Cozmin Gusa (PIN) sau Adrian Nastase (PSD). La Senat, situatia se prezinta similar, cu mentiunea ca primele doua locuri din topul chiulangiilor sunt ocupate de doi presedinti de partid: Corneliu Vadim Tudor si Mircea Geoana. Prezenta acestora la sedinte? 2,1% si, respectiv, 4,4%! Inca 12 senatori au participat la mai putin de un sfert dintre voturile date in plen: Aristide Roibu (PSD, 8,8%), Vasile Blaga (PD-L, 9,2%), Cristian Diaconescu (PSD, 12,7%), Irinel Popescu (PC, 12,8%), Adrian Paunescu (PSD, 17,6%), Gheorghe Copos (PC, 18,6%), Ion Radoi (PSD, 21%), Dorel Constantin Onaca (PD-L, 21,5%), Ion Iliescu (PSD, 21,7%), Adrian Cioroianu (PNL, 21,8%), Vasile Dancu (PSD, 22,2%) si Alexandru Athanasiu (PSD, 24,2%).
Top 30 senatori chiulangii este completat de nume precum Frunda Gyorgy (UDMR), Octav Cozmanca (PSD), Rodica Stanoiu (PC), Verestoy Attila (UDMR), Radu Stroe (PNL), Nicolae serban (PSD) si Razvan Theodorescu (PSD).
In ceea ce priveste cel de-al doilea indicator, cel al numarului de propuneri legislative initiate, IPP a monitorizat intregul mandat al actualilor parlamentari si nici de aici nu au lipsit surprizele. De exemplu, 10 deputati (pesedistii Mihail Sireteanu, Liviu Rusu, Ioan Adam, Ion Burnei si Vasile Butnaru, democrat-liberalii Marcel Piteiu, Viorel Constantinescu, Diana Busoi, Corneliu Popescu si fosta peremista Daniela Aprodu Buruiana) si un senator (democrat-liberalul Tudor Panturu) au depus o singura initiativa legislativa.
Daca unii au fost validati pe parcursul mandatului, Sireteanu, Constantinescu si Buruiana-Aprodu se pot "lauda" ca au avut o singura initiativa in toti cei patru ani de mandat. si pentru ca un numar cat mai mare de propuneri depuse nu inseamna automat o activitate parlamentara intensa si eficienta, IPP a verificat si in ce masura initiativele "alesilor" s-au transformat in legi. A reiesit astfel o lista cu 40 de deputati si 14 senatori care nu au reusit deloc sa-si convinga colegii ca merita a fi transformate in legi propunerile lor.
In contextul in care actualul Parlament lasa in urma importante restante – Legea lustratiei si legile sigurantei nationale sunt doar cateva exemple –, IPP propune ca metoda de sanctiune pentru absenteism repetat anularea mandatului, urmand a se institui un prag – 30%, de pilda – pentru absentele nemotivate de la lucrari.
» Crin Antonescu, deputat PNL de Bucuresti, candideaza pentru un mandat de senator in colegiul 2 din Capitala si isi face campanie cu ajutorul primarului general, Sorin Oprescu. Fostul social-democrat a aratat ca il sustine pe liberal deoarece ar fi "o voce in Parlament care sa vorbeasca despre problemele orasului".
» Corneliu Vadim Tudor, senator PRM de Bucuresti, candideaza tot pentru Camera Superioara in colegiul 12 din Bucuresti. In conditiile in care sondajele de opinie se incapataneaza sa situeze partidul sau sub pragul electoral, CVT a criticat in ultima vreme in mai multe randuri PSD si PNL, probabil in speranta unei apropieri de PD-L.
» Viorel Hrebenciuc, deputat PSD de Bacau. Doritor de inca un mandat, social-democratul a "convins" Guvernul sa-i acorde sume consistente pentru asfaltarea localitatilor din colegiul in care candideaza. Cel mai probabil contra sprijinului negociat pentru Executiv in momentele delicate, cum au fost cele ale motiunilor de cenzura.
» Mircea Geoana, senator PSD de Dolj. Incearca sa-i convinga pe alegatorii din Dabuleni sa-i acorde votul, dar a promis in numele partidului sute de mii de case, gradinite si sali de sport, instituirea celei de-a 13-a pensii, dar si amnistie fiscala pentru cei cu averi ilicite. Geoana a dat si asigurari ca a vorbit la NASA pentru a trimite un roman in spatiu.
» Vasile Blaga, senator PD-L de Bucuresti, promite alegatorilor din sectorul 3 ca se va implica atat in problema cresterii salariilor profesorilor, cat si in reabilitarea termica a locuintelor si scoaterea in strada a politistilor pentru ca Bucurestiul sa nu mai fie "unul dintre cele mai nesigure orase din Europa".