17.7 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSportChiar rezistă USL până în martie?

Chiar rezistă USL până în martie?

Un vicepreşedinte al PSD crede că luna martie ar fi momentul potrivit pentru ruperea USL. Până în martie mai sunt însă şi alte momente-cheie care ar putea determina oficializarea destrămării alianţei la putere.

 

„În aprilie începe campania pentru europarlamentare şi avem nevoie de o situaţie clară. Să ştiu pe ce picior joc, ca să zic aşa“, a explicat vicepreşedintele PSD Gabriela Firea de ce crede că luna martie ar fi un moment bun pentru ruperea USL. Iar Firea nu este singurul lider social-democrat care face astfel de calcule. În special în teritoriu se consideră că trebuie clarificată rapid relaţia PSD-PNL, mai ales că se înmulţesc judeţele în care liberalii şi social-democraţii nu se înţeleg. Ilfov, Botoşani, Argeş, Alba şi Bihor sunt doar câteva din judeţele în care USL nu funcţionează, iar scandalurile se ţin lanţ, mai ales când este vorba de bani. În Ilfov, de pildă, după cum spune Gabriela Firea, şeful CJ, liberalul Marian Petrache, ar fi făcut astfel încât banii primiţi pe final de an să ajungă doar la primăriile conduse de liberali şi democrat-liberali.

Dacă ne uităm la momentele-cheie care aşteaptă USL în lunile ianuarie şi februarie, luna martie poate fi considerată însă un pronostic optimist.

Congres de reconfirmare

Vicepreşedintele PNL Florin Ţurcanu a anunţat că va propune, în prima şedinţă a conducerii liberale, să fie organizat un congres extraordinar al USL pentru a fi reconfirmat Crin Antonescu drept prezidenţiabilul Uniunii. Anunţul vine în contextul în care nimeni din USL nu pare să mai creadă într-o candidatură a lui Antonescu, deşi social-democraţii spun încă, ce-i drept cam cu jumătate de gură, că nu s-au răzgândit în privinţa susţinerii liderului liberal.

Propunerea lui Ţurcanu, dacă va fi preluată şi de alţi lideri ai PNL, ar pune PSD într-o situaţie foarte dificilă. Evident că un congres precum cel din 2012 (când a fost oficializat tandemul Victor Ponta – premier, Crin Antonescu – preşedinte) nu va fi organizat de social-democraţi, ceea ce poate fi interpretat public de liberali drept o confirmare a faptului că social-democraţii nu-l mai susţin pe Antonescu pentru cea mai înaltă funcţie în stat. Or, o asemenea concluzie grăbeşte, evident, sfârşitul USL.

Descentralizarea, pe 10 ianuarie

Judecătorii Curţii Constituţionale se vor pronunţa vineri asupra sesizării depuse de PDL la Legea descentralizării asumate de Guvernul Ponta. Dacă verdictul CCR va fi defavorabil Executivului, proiectul se va reîntoarce în Parlament. Dacă verdictul CCR va fi unul favorabil, proiectul tot se va întoarce în Parlament, deoarece preşedintele Traian Băsescu a vorbit deja despre reexaminare. Or, odată ajunsă în Parlament Legea descentralizării, sunt şanse sporite să apară discuţii între liberali şi social-democraţi pe acest subiect. Pe de o parte, să nu uităm că, şi în prima fază, liberalii au fost nemulţumiţi de unele dintre măsurile gândite de vicepremierul Liviu Dragnea. Iar pe de altă parte, au existat voci în PNL care au atras atenţia că o descentralizare efectuată în condiţiile actualului sistem de vot (în care preşedinţii de CJ şi primarii sunt aleşi într-un singur tur de scrutin) va determina un monopol social-democrat. De altfel, la un moment dat, 63 de aleşi PNL au propus ca primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin, iar preşedintele de CJ să fie ales dintre consilierii judeţeni.

În februarie, amnistie şi Cod Penal

Pe 15 februarie, tot de la Curtea Consti­tuţională este aşteptat un verdict în privinţa modificărilor aduse Codului Penal. După acelaşi tipar ca la Legea descentralizării, modificările se vor reîntoarce în Parlament, iar liberalii s-au pronunţat deja împotriva lor.

Tot la începutul sesiunii parlamentare este de aşteptat să se inflameze discursurile pe Legea amnistiei. Reamintim că, plecând de la acest proiect şi de la înregistrările din şedinţa conducerii PNL, Antonescu şi Ponta au ajuns să se acuze reciproc, public, de minciună.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă