Peste 15% din romanii care au votat duminica au facut-o intr-o alta localitate decat cea de domiciliu. Cu alte cuvinte, peste 650.000 de romani au profitat de zilele libere pentru a se plimba prin tara, fara a-si ignora insa dreptul constitutional de a alege. Ignorand sfaturile Ministerului Turismului, care imbie spre Bucovina, Delta Dunarii sau litoral, romanii au descoperit de Rusalii destinatii mult mai atractive, inghesuindu-se in judete precum Ilfov si Olt. Potrivit proceselor-verbale centralizate de Biroul Electoral Central, primele cinci locuri in topul judetelor cu cei mai multi votanti pe liste suplimentare revin Ilfovului (27.387 de voturi), Oltului (27.340 de voturi), Teleormanului (27.177 de voturi), Prahovei (25.223 de voturi) si Dambovitei (24.153 de voturi). In alte cinci judete (Arges, Bihor, Cluj, Dolj si Timis) numarul votantilor pe liste suplimentare a depasit 20.000.
La polul opus, cei mai putini votanti pe lista suplimentara s-au inregistrat in judetul Tulcea (doar 5.741 de votanti). In opinia organizatiilor nonguvernamentale care au observat alegerile din 7 iunie, este foarte putin probabil sa fie vorba de simple coincidente. "Evident ca romanii nu si-au descoperit brusc pasiunea pentru anumite judete. E mai degraba vorba de mobilizarea partidelor in respectivele judete", ne-a declarat Irina Bujder, director adjunct al Asociatiei Pro Democratia. In lipsa unor dovezi concrete de frauda pentru fiecare caz in parte, reprezentantii APD se feresc insa sa vorbeasca despre voturi multiple. Totusi, ei atrag atentia asupra unor situatii inedite, precum cea inregistrata intr-o sectie de votare din localitatea Matasaru (judetul Dambovita), unde, duminica la ora 12.00, din 100 de voturi exprimate in total, 60 proveneau de la votantii de pe lista suplimentara. Situatii similare au fost inregistrate si in alte sectii de votare dambovitene sau in localitatea Chitila (Ilfov).
Intamplator sau nu, cele mai multe suspiciuni de frauda s-au nascut tocmai in judetele cu multi votanti pe liste suplimentare. La Gorj, de pilda, semne de intrebare au ridicat "indicatiile electorale" trasate de Ionel Mantog, coordonatorul campaniei filialei locale PDL. "Incepeti transportul cat mai devreme! (…) Realizati peste 60% din norma inainte de pranz", au fost doua dintre indicatiile lui Mantog. Potrivit ministrului de Interne, Dan Nica, in maximum doua saptamani ar trebui sa fie identificate toate persoanele care au votat de mai multe ori pe 7 iunie.