16.2 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăSportCazanciuc nu mai vrea ridicarea MCV. Ce precizări aduce privind Justiția

Cazanciuc nu mai vrea ridicarea MCV. Ce precizări aduce privind Justiția

 Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, joi, la Ruse, că nu a cerut niciodată ridicarea MCV, precizând că ar fi de dorit ca acest proces să aibă o finalitate, după ce România şi Bulgaria şi-au îndeplinit obligaţiile, informează Mediafax.

Întrebat în cadrul unui dialog cu cetăţeni români şi bulgari la Ruse ce argumente are pentru ridicarea MCV, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a precizat că o să caute “dovada” că ar fi cerut vreodată eliminarea acestui mecanism.

Citeşte şi: Ce a spus Tăriceanu despre MCV la Haga

“Cred că am spus puţin altceva, ceea ce a spus şi preşedintele Juncker, că în acest mandat ar fi de dorit ca acest proces să aibă o finalitate, după ce statele membre (România şi Bulgaria) şi-au îndeplinit obligaţiile”, a declarat Cazanciuc.

“La preluarea mandatului, cu doi ani în urmă, am primit un mandat foarte clar din partea preşedintelui României şi a primului ministru: de a avea în următorii ani rapoarte pozitive în cadrul MCV şi cred că acest lucru s-a realizat în foarte mare măsură şi s-a realizat printr-un dialog foarte bun cu autorităţile judiciare, cu CE (…) Am simţit sprijinul permanent al CE în a mişca procesul de consolidare a independenţei justiţiei, a reformelor în general. Noi avem acest mecanism, dincolo de obligaţiile noastre naţionale, pentru a creşte gradul de încredere a cetăţenilor în propriul nostru sistem. Nu trebuie să ne căutăm dreptatea pe alte meleaguri, trebuie să fim ferm convinşi că ne putem găsi dreptatea în România, nu trebuie să vină cineva din afară să spună ce avem de făcut. Cred că în momentul de faţă ştim sigur ce avem de făcut”, a mai spus ministrul.

El a adăugat că stat de drept înseamnă “şanse egale pentru toată lumea, reguli pentru toată lumea, respectate deopotrivă de toată lumea”.

Totodată, Cazanciuc a recunoscut că “mai sunt lucruri de făcut” şi că e nevoie de dialog la nivelul Parlamentului, cu clasa politică.

Întrebat despre iniţiativele de modificare a Codului Penal, Robert Cazanciuc a evitat întrebarea, referindu-se, în schimb, la aprobarea Codului de Procedură Civilă.

Ministrul a spus că această lege importantă “a trecut în două săptămâni în ambele camere ale Parlamentului”, “după un dialog destul de consistent cu membrii Parlamentului”.

“Doar prin dialog putem să depăşim anumite momente dificile”, a punctat ministrul.

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, s-a aflat, joi, la Ruse, unde a avut loc o întâlnire la care au participat aproximativ 750 de cetăţeni români şi bulgari, discuțiile fiind legate de statul de drept, spaţiul Schengen, integrarea romilor, moneda unică sau fondurile europene.

La discuții a luat parte preşedintele bulgar Rosen Plevneliev, dar și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

 

Cele mai citite

doi melteni la Washington scenariu de film de acțiune

A poposit pe biroul nostru un scenariu de film de acțiune. Ne-a fost trimis spre evaluare. Suntem tentați să-i acordăm o notă bună....

Cine sunt primi 10 candidații PSD la alegerile europarlamentare din 2024

Chiar dacă PSD și PNL au anunțat că vor merge pe liste comune la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, PSD și-a cam...

Rusia – Ucraina, ziua 708: Trei morți, în urma unui atac asupra Odesei

O dronă rusească a lovit o zonă comercială în portul ucrainean Odesa, de la Marea Neagră, ucigând trei persoane, au declarat armata ucraineană şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă