15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportCe spune Klaus Iohannis despre votul prin corespondență

Ce spune Klaus Iohannis despre votul prin corespondență

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că este “foarte bucuros” că Senatul a adoptat proiectul de lege privind votul prin corespondenţă. De asemenea, șeful statului a precizat că speră că până săptămâna viitoare să fim în posesia legii. 

“Avem o guvernarea care s-a dovedit incapabilă să asigure condiţiile necesare pentru exercitarea acestuia de către toţi cetăţenii în ţară şi în străinătate. Absenţa unei legi a votului prin corespondenţă ar fi în continuare o piedică în a garanta tuturor cetăţenilor români, oriunde s-ar afla ei, dreptul al vot. (…) Sper că există înţelepciunea la nivelul tuturor partidelor pentru a schimba cât mai repede această stare de fapt şi de a finaliza acest proiect”, a mai spus Iohannis.

Citește și: Proiectul legii votului prin corespondenţă, adoptat de Senat

Şeful statului a vorbit și despre stabilirea bugetului pentru anul viitor. 

“Ne aflăm în perioada imediat premergătoare construirii bugetului. Îmi doresc ca el să fie rezultatul unei viziuni, al asumării unor obiective în interesul întregii societăţi şi a respectării angajamentelor luate de întreaga clasă politică nu al unor calcule electoraliste sau interese partizane. Practica direcţionării de resurse de la bugetul statului pentru a influenţa procesul electoral nu are ce căuta într-o democraţie puternică. Renunţarea la un asemenea mod de lucru ar fi tocmai expresia unui comportament responsabil”, a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele Iohannis a făcut aceste declaraţii la Biblioteca Centrală Universitară, unde a fost prezent la evenimentul “Magna Carta, fundamentul statului de drept britanic, cu o istorie de 800 de ani”. La eveniment au luat parte şi ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, procurorul general, Tiberiu Niţu.

Proiectul legii votului prin corespondenţă a fost adoptat, luni, de plenul Senatului, fiind înregistrate 117 voturi “pentru” şi zece “împotrivă”.

Senatul este prima Cameră sesizată cu acest proiect de lege, textul legislativ urmând să fie transmis spre dezbatere Camerei Deputaţilor, forul decizional.

Cele mai citite

Josep Borrell insistă pentru ca țările UE să ajute Ucraina cu sisteme antirachetă

Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ale cărei oraşe sunt supuse atacurilor Rusiei, a...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Acumularea de gaze este o cauză posibilă a exploziei de la blocul din Craiova

Acumularea gaze este posibila cauză a exploziei produse miercuri seară la un bloc din Craiova, în urma căreia o persoană a murit și trei...
Ultima oră
Pe aceeași temă