14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSportCe spune Klaus Iohannis despre votul prin corespondență

Ce spune Klaus Iohannis despre votul prin corespondență

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că este “foarte bucuros” că Senatul a adoptat proiectul de lege privind votul prin corespondenţă. De asemenea, șeful statului a precizat că speră că până săptămâna viitoare să fim în posesia legii. 

“Avem o guvernarea care s-a dovedit incapabilă să asigure condiţiile necesare pentru exercitarea acestuia de către toţi cetăţenii în ţară şi în străinătate. Absenţa unei legi a votului prin corespondenţă ar fi în continuare o piedică în a garanta tuturor cetăţenilor români, oriunde s-ar afla ei, dreptul al vot. (…) Sper că există înţelepciunea la nivelul tuturor partidelor pentru a schimba cât mai repede această stare de fapt şi de a finaliza acest proiect”, a mai spus Iohannis.

Citește și: Proiectul legii votului prin corespondenţă, adoptat de Senat

Şeful statului a vorbit și despre stabilirea bugetului pentru anul viitor. 

“Ne aflăm în perioada imediat premergătoare construirii bugetului. Îmi doresc ca el să fie rezultatul unei viziuni, al asumării unor obiective în interesul întregii societăţi şi a respectării angajamentelor luate de întreaga clasă politică nu al unor calcule electoraliste sau interese partizane. Practica direcţionării de resurse de la bugetul statului pentru a influenţa procesul electoral nu are ce căuta într-o democraţie puternică. Renunţarea la un asemenea mod de lucru ar fi tocmai expresia unui comportament responsabil”, a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele Iohannis a făcut aceste declaraţii la Biblioteca Centrală Universitară, unde a fost prezent la evenimentul “Magna Carta, fundamentul statului de drept britanic, cu o istorie de 800 de ani”. La eveniment au luat parte şi ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, procurorul general, Tiberiu Niţu.

Proiectul legii votului prin corespondenţă a fost adoptat, luni, de plenul Senatului, fiind înregistrate 117 voturi “pentru” şi zece “împotrivă”.

Senatul este prima Cameră sesizată cu acest proiect de lege, textul legislativ urmând să fie transmis spre dezbatere Camerei Deputaţilor, forul decizional.

Cele mai citite

Impactul Plafonării Prețurilor asupra Ratei Inflației: Analiza Politicilor PSD

Introducere la Contextul Economic Actual Banca Națională a României (BNR) a publicat recent un raport care arată că măsurile de plafonare a prețurilor inițiate de...

Raport BNR. Rata inflației va mai scădea în 2024, dar rămâne peste nivelul Uniunii Europene

Rata anuală a inflației IPC (indicele prețurilor de consum) se va menține pe o traiectorie descendentă pe cvasitotalitatea intervalului proiecției, însă ritmul dezinflației este...

Proliferarea în mediul online a imaginilor cu abuzuri sexual asupra copiilor, creștere alarmantă

Proliferarea în mediul online a imaginilor ce înfățișează abuz sexual asupra copiilor sau cele care prezintă conținut dăunător s-a accentuat în primul trimestru al...
Ultima oră
Pe aceeași temă