Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Realitatea TV, că îşi doreşte un guvern PNL, cu care să se simtă confortabil şi să pună în aplicare viziunea sa pe zece ani, precizând că relaţia cu guvernul actual este una instituţională, normală.
Despre relaţia cu actualul Guvern condus de Victor Ponta, preşedintele a precizat că are o relaţie instituţională, normală. ”Acest Guvern a fost aici, când am devenit preşedinte, nici nu i-am ales nici nu îi resping. Instituţional, nu e treaba preşedintelui, dar cu acest guvern nu văd cum să pun în practică viziunea mea pe zece ani pentru România”, a spus Iohannis.
"Zilele, după alegeri, au fost fierbinți și vor fi zile de care își va aminti cu mare plăcere, pe care nu le va uita niciodată. Nimeni nu a prevăzut că voi câştiga cu aproape 10% diferenţă acest tur de scrutin. Şi asta a fost surpriza pentru mine, dar am fost convins că voi câștiga alegerile, pentru că oamenii și-au dorit o schimbare", a mai spus Iohannis.
"După primul tur deja, unii au simţit mai repede, alţii au simţit mai greu că s-a format un nou val, valul pornit şi din Diasporă, dar şi din interiorul ţării, fiindcă mulţi nu au mers la vot la primul tur şi atunci rezultatul i-a făcut să-şi schimbe opţiunea de a merge sau de a nu merge la vot. Şi aţi observat un lucru rar întâlnit, că, faţă de primul tur, au fost mult mai mulţi români care au dorit să voteze, lucru care nu prea se întâmplă, şi, pe de altă parte, a început din Diasporă o întreagă mişcare care s-a reflectat şi în interiorul ţării", a continuat şeful statului.
Întrebat care este programul unui preşedinte, Klaus Iohannis a spus că programul său este extrem de simplu, când sunt în București. Vin dimineața, la 8:00, la birou, unde stau până la 19:30".
Klaus Iohannis a spus că în prima parte a lunii februarie va merge la Paris, Berlin și Bruxelles, unde se va întâlni cu reprezentanții țărilor.
"România a devenit cel mai important agent comercial al Republicii Moldova. Abia aștept un nou guvern pentru a efectua vizita în Moldova, pentru că nu mi s-a părut potrivit să merg acum, când partidele negociază formarea unui nou guvern.
"România speră că pacea se va instala în Ucraina. Noi, evident ne vom pregăti în ceea ce privește securitatea țării, vom fi în continuarea atenți, dar vom acorda sprijinul nostru necondiţionat partenerilor Nato", continuă Iohannis.
"Corupţia este o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Voi încuraja foarte mult lupta anticorupţie pentru că eu îmi doresc ca la sfârşitul mandatului meu, corupţia să mai exite câtuşi de puţin", a declarat preşedintele referitor la dosarele
"Chiar dacă nu mai sunt membru al PNL, urmăresc situaţia partidului", susţine Iohannis
"Este inadmisibil să nu poţi cerceta un parlamentar", afirmă şeful statului.
"Am invitat în zilele următoare partidele la discuţii cu privire la pachetele legislative, cu privire la un parlament mai mic, aştept ca ei să-mi spună cum văd cea mai bună cale pentru un viitor mai bun pentru această ţară, noi trebuie să modificăm codul electoral", a spus Klaus Iohannis.
“Regionalizarea poate fi o măsură care să ducă la modernizarea României. Dacă prin regionalizare se obține o administrație mai eficientă, o modernizare a administrației și se obține o dezvoltare economică, atunci merită făcută. Dar această chestiune trebuie discutată în public. Reforma în administrația publică se poate face împreună cu discuția pe regionalizare și pe descentralizare și dacă vorbim de numărul de entități administrative, da, eu cred că avem multe. Prea multe, este ineficient și va trebui totuși să găsim căi de eficientizare împreună cu oamenii. O cale greșită ar fi să se formeze o echipă de specialiști să vină să propună să se impună legea fără să se discute cu oamenii. O astfel de abordare ar fi contraproductivă și nu ar duce niciunde, fiindcă ar fi respinsă de jos. De aceea, și aici, același lucru: trebuie să începem discuția, să aducem argumentele admistrative și științifice, să lăsăm discuția să meargă în profunzime, iar, după aceea, să culegem concluziile”, a confirmat şeful statului.
Președintele Klaus Iohannis a declarat că revzuirea Constituţiei este un demers obligatoriu, precizând că, deşi are un parcurs complicat, care presupune consensul politic în Parlament şi apoi referendumul naţional, trebuie făcut.
"Proiectul Roşia Montana nu a fost bine organizat, el trebuie refăcut, nu mi se pare potrivit cum este construit acesta, are nevoie de o negociere serioasă, iar problema cu gazele de şist, cred că se va rezolva de la sine, odată cu reducerea preţurilor hidrocarburii Interesul pentru gazele de şist este în scădere", a susţinut preşedintele.
"Am avut mai multe discuţii cu domnul Ponta pe diverse teme, mi se pare absolut normal ca preşedintele şi primul ministru şă vorbească despre problemele României.În vara lui 2014 am început să lucrez la un proiect pentru 10 ani, în care schimbăm România, dar pentru asta am nevoie de un alt guvern, unul cu aceleaşi principii ca şi mine. DA, îmi doresc un guvern PNL, pentru că trebuie să avem abordări similare. Am nevoie de un guvern lângă care să mă simt confortabil. Nu resping acest guvern, dar nu văd cum mă poate ajuta să creez o Românie puternică şi prosperă", a spus Iohannis.
Întrebat dacă are un nume de premier, în cazul în care PNL ar prelua guvernarea, Klaus Iohannis a răspuns spunând că alegerea sa va fi î continuare Cătălin Predoiu, ținând să menționeze că acest lucru l-a spus şi înainte de a fi desemnat preşedinte.
"Am iertat atacurile din campanie, dar nu le voi uita", a ţinut să menţioneze preşedintele, Klaus Iohannis.
"România este pe cale de a deveni România lucrului bine făcut, dar pentru asta este nevoie să ne implicam cu toţii", au fost cuvintele adresate de preşedintele României, Klaus Iohannis.