3.5 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSportCe spune Ioan Chelaru despre reluarea votului în cazul Șova

Ce spune Ioan Chelaru despre reluarea votului în cazul Șova

Vicepreşedintele Senatului, Ioan Chelaru, a apreciat, luni, că în cazul lui Dan Şova ar trebui reluat votul în plen, după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţională întreaga procedură din 25 martie, informează Mediafax.

Întrebat care este calea de urmat în cazul Dan Şova, după decizia Curţii Constituţionale, vicepreşedintele social-democrat al Senatului Ioan Chelaru a apreciat că, după ce Senatul va primi, oficial, hotărârea CC, se va stabili „calea de urmat” în prima şedinţă a Biroului Permanent.

Citește și: CCR: Hotărârea în cazul Șova, neconstituțională. Tăriceanu spune că va respecta decizia Curții, iar PNL cere reluarea votului

„Cred că drumul de urmat este dezbatere în Comisia juridică, stabilirea unei hotărâri şi în săptămâna următoare, după o şedinţă în plen a Senatului, probabil un nou vot”, a afirmat Chelaru.

Vicepreşedintele Senatului a precizat că aceia care vorbesc de o reintepretare a votului „fie nu cunosc, fie sunt de rea-credinţă”.

„Am văzut puncte de vedere care vorbesc de reinterpretare. Atât timp cât Curtea Constituţională a declarat neconstituţională întreaga hotărâre asta înseamnă că şi votul este neconstituţional, deci toată procedura, şi atunci va trebui să refacem procedura completă. De-asta am spus că nu se pune problema reinterpretării. Cine vorbeşte în aceşti termeni, sau nu cunoaşte sau este de rea- credinţă”, a spus Chelaru.

Întrebat de ce nu se poate reinterpreta, în condiţiile în care votul nu a fost viciat, Ioan Chelaru a precizat: „Dacă CC a spus că este o problemă cu hotărârea, care este dată, în principiu, în baza unor acte normative care au fost declarate în urmă cu 10 ani sau 7 ani neconstituţionale, dar care n-au fost modificate, în aceste condiţii toată procedura care s-a desfăşurat în ziua respectivă este neconstituţională şi va trebui refăcută. Şi ceea ce cred că se va întâmpla. Nu ştiu, o să vedem, nu eu hotărăsc, eu v-am spus un punct de vedere”.

În 25 martie, la votul din plenul Senatului privind cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării lui Dan Şova, din cele 151 de voturi exprimate au fost înregistrate 79 de opţiuni „pentru”, 67 „împotrivă”, iar cinci voturi au fost anulate.

Senatul a invocat atunci articolul 24, alineatul 4 din Legea 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor, potrivit căruia fiecare cameră hotărăşte în cazul cererii de reţinere, arestare sau percheziţie a deputatului ori a senatorului „cu votul secret al majorităşii membrilor săi”, deşi Constituţia prevede, la articolul 76, că hotărârile celor două camere ale Parlamentului „se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare cameră”. Senatul nici nu a emis atunci o hotărâre de respingere a solicitării DNA, arătând doar că s-a pronunţat prin vot secret asupra cererii, nefiind întrunit numărul suficient de voturi pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării unui senator.

PNL a sesizat, în 23 aprilie, Curtea Constituţională, arătând că „Senatul trebuia să-şi asume decizia prin care încuviinţează ori nu reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului în cauză”.

Curtea Constituţională (CC) a stabilit, pe 6 mai, în urma analizării sesizării PNL, că hotărârea Senatului în cazul solicitării DNA de încuvinţare a reţinerii şi arestării lui Dan Şova este neconstituţională.

CC arată, într-un comunicat de presă, că în urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, s-a constatat că Hotărârea Senatului din 25 martie 2015 în cazul lui Dan Şova este neconstituţională, întrucât a fost adoptată în temeiul unor dispoziţii legale şi regulamentare care contraveneau prevederilor articolului 76 alineatul 2 din Constituţie.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a constatat că Hotărârea Senatului nr. 32 din 25 martie 2015, prin care Senatul a constatat că nu au fost întrunite condițiile cerute de art. 24 alin. 4 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor și de art. 173 din Regulamentul Senatului, pentru a încuviința reținerea și arestarea preventivă a domnului senator Șova Dan – Coman, este neconstituţională, întrucât a fost adoptată în temeiul unor dispoziţii legale şi regulamentare care contraveneau prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţie”, se arată în decizia CC în cazul sesizării formulate de 46 senatori aparținând Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal.

Decizia este definitivă şi general obligatorie.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Spațiul Schengen va aduce economiei noastre impulsul masiv de care are nevoie

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat, într-o postare pe Facebook, beneficiile semnificative pe care aderarea completă a României la spațiul Schengen le va aduce economiei...

AUR organizează un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) anunţă că va organiza un protest în Piaţa Universităţii în data de 12 ianuarie. "Duminică, 12 ianuarie, la ora 14:00,...

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital joi, după finalizarea "cu succes" a intervenţiei de ablaţie a prostatei, a anunţat biroul premierului,...
Ultima oră
Pe aceeași temă