8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportCe spun celelalte partide in replica la propunerea PD de modificare a...

Ce spun celelalte partide in replica la propunerea PD de modificare a Constitutiei?

Liberalii sunt de acord cu modificarea Constitutiei, in masura in care ea nu se realizeaza in interesul unui om politic, iar la dezbaterile de revizuire a legii fundamentale ia parte intreaga societate, a declarat, astazi, vicepresedintele PNL Ludovic Orban, in replica la propunerea PD de modificare a Constitutiei.

Ludovic Orban a subliniat ca, odata cu schimbarea statutului Romaniei in tara membra a Uniunii Europene, va trebui sa existe o dezbatere serioasa cu privire la modificarea Constitutiei, dar aceasta discutie nu trebuie realizata in perioada de campanie electorala, iar la ea trebuie sa participe, in afara de politicieni, toate categoriile sociale.

In acest context, Orban a subliniat ca modificarea Constitutiei nu trebuie realizata doar pentru Traian Basescu sau Emil Boc, ci pentru toti romanii.

Liderul liberal a sustinut ca una dintre preocuparile permanente ale lui Emil Boc o reprezinta modificarea Constitutiei si a criticat propunerea acestuia de dizolvare a Parlamentului, in cazul in care presedintele nu este demis la un referendum de tipul celui din 19 mai.

"Nu pot decat sa ma amuz pe seama acestei copilarii, pe aceasta pozna scolareasca pe care o face domnul Boc. Stiti ce vrea domnul Boc? Domnul Boc vrea sa pedepseasca o intreaga clasa pentru un copil care a spart geamul", a afirmat vicepresedintele liberal.

El nu a precizat, in schimb, daca PNL doreste o republica prezidentiala sau parlamentara, dar a subliniat ca liberalii isi doresc o republica democrata in fruntea careia sa se afle oameni cinstiti, "care sa nu-si inchipuie ca sunt stapanii, ci slujitorii poporului roman".

Constitutia Romaniei trebuie modificata prin dezbatere nationala, anul cel mai potrivit pentru realizarea unei astfel de initiative fiind 2009, a declarat, astazi, intr-o conferinta de presa, presedintele Partidului Social Democrat, Mircea Geoana.

In opinia sa, initiativa anuntata de democrati privind strangerea de semnaturi in vederea revizuirii Constitutiei, reprezinta o alta forma de "propaganda ieftina" care face parte din campania presedintelui suspendat, Traian Basescu.

"Este o ineptie ieftina. Modificarea Constitutiei trebuie facuta prin dezbatere nationala. Trebuie sa dam timp pentru ca oamenii sa afle de aceste propuneri. Dizolvarea Parlamentului prin Consiliul director al PD reprezinta un fel de C.C. al PCR. Este nevoie de o dezbatere rationala pentru modificarea Legii fundamentale", a subliniat presedintele PSD.

Mircea Geoana considera ca modificarea Constitutiei nu este realista in prezent pentru ca la referendum nu se pot prezenta 9 milioane de romani ca sa voteze pentru noua lege fundamentala.

Modificarea Constitutiei in vederea crearii posibilitatii de dizolvare a Parlamentului, in conditiile in care referendumul pentru demiterea presedintelui nu confirma decizia acestuia de a-l suspenda, este una dintre fanteziile aiuritoare ale lui Emil Boc, liderul PD, a declarat astazi, vicepresedintele executiv al PRM, deputatul Lucian Bolcas.

"Modificarea Constitutiei nu inseamna schimbarea mersului trenurilor Cluj-Apahida", a spus deputatul PRM.

Potrivit acestuia, propunerea PD si a presedintelui acestuia "nu are nicio legatura cu modalitatile juridice si constitutionale" de a reglementa problema dizolvarii Parlamentului.

El a reamintit ca, chiar daca exista o astfel de initiativa legislativa, ea ar trebui sa treaca prin comisia parlamentara speciala, prin plenul reunit ale celor doua camere ale Legislativului si apoi sa fie aprobata prin referendum.

"Sa ne amintim ca ultima revizuire a Constitutiei a durat circa doi ani de zile", a subliniat Lucian Bolcas.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...
Ultima oră
Pe aceeași temă