19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportCe se alege de pactul de coabitare?

Ce se alege de pactul de coabitare?

Consilierii prezidenţiali Cristian Diaconescu şi Iulian Chifu au început, ieri, discuţiile cu reprezentanţii Executivului, miniştrii Titus Corlăţean şi Robert Cazanciuc, pe tema pactului de coabitare dintre preşedinte şi premier.

Multe dintre prevederile acordului, semnat la 12 decembrie 2012, au fost încălcate sau ratate de semnatari, dar Traian Băsescu a început să vorbească de ruperea documentului în contextul intrării în linie dreaptă pentru prezidenţialele din 2014. Victor Ponta a afirmat că nu vrea să rupă pactul de coabitare.

Unul dintre punctele aflate în litigiu se referă la consolidarea independenţei justiţiei în raport cu influenţa politicului. Traian Băsescu l-a acuzat pe Victor Ponta că a încălcat înţelegerea în cazul revocării din funcţie a procurorului Lucian Papici, cel care a instrumentat dosarul vicepremierului Liviu Dragnea. O posibilă soluţie de compromis a fost indicată, ieri, de premierul Victor Ponta. Acesta a anunţat că ministrul Justiţiei va colabora cu procurorul general şi şeful DNA la desemnarea conducătorilor de structuri, dar şi la protejarea de „presiuni, strigăte şi telefoane de la preşedinte”.

Victor Ponta pare să facă un pas înapoi, cel puţin declarativ, prin includerea şefului DNA, Laura Codruţa Kovesi, propusă de Traian Băsescu, în mecanismul decizional. În cazul revocării lui Lucian Papici, unul dintre reproşurile preşedintelui a fost tocmai faptul că Robert Cazanciuc şi Tiberiu Niţu au ignorat punctul de vedere al DNA.

În trecut, preşedintele şi premierul au trecut peste conţinutul pactului, însă au făcut-o împreună.

Ei au stabilit prin acord politic numele şefilor parchetelor, deşi pactul prevedea “introducerea unui proces transparent de numire care să presupună candidaturi deschise, criterii de experienţă profesională, integritate şi rezultate pozitive în acţiunea anticorupţie”.

Cine ne reprezintă în străinătate

Potrivit pactului de coabitare, preşedintele are atribuţii pre-eminente în privinţa politicii externe şi în privinţa reprezentării la Consiliul European. Potrivit pactului, “părţile se angajează să continue practica aprobării mandatelor de reprezentare de către preşedintele României”. Preşedintele l-a acuzat pe premier că nu i-a cerut mandat pentru o serie de vizite din străinătate, un exemplu fiind cea din China.

Premierul afirmă, însă, că este obligat să ceară mandat doar în cazul în care ar reprezenta România la Consiliul European. Ponta a lăsat, ieri, să se înţeleagă că nu îşi va schimba strategia. El i-a cerut ministrului de Externe, Titus Corlăţean, să reprezinte ţara cât se poate de bine, la nivel european, aşa cum va încerca să o facă şi el, din postura de prim-ministru. Ponta a adăugat că preşedintele Traian Băsescu este supărat deoarece nu-l mai primeşte nimeni în vizită oficială, fiind „demis” din funcţie anul trecut.

Multe dintre ţintele punctuale prevăzute în pact sunt deja abandonate. Cele două părţi nu au avut poziţii comune privind aderarea la spaţiul Schengen, Traian Băsescu acuzând USL că a generat amânarea, apărându-şi demnitarii corupţi.

Modificarea Constituţiei, regionalizarea, reforma electorală sau noua Lege a sănătăţii au fost, de asemenea, amânate.

Bătălia pentru imagine

Disputa are şi o componentă de imagine, în perspectiva alegerilor prezidenţiale de anul viitor. Această dispută a făcut caduc articolul din protocol potrivit căruia “părţile se angajează să evite expresiile dure, atacurile de orice fel”.

“Nu pot să stau în remorca unui mitoman cum e Victor Ponta şi să fim amândoi etichetaţi la fel (…) Nu voi ezita să îmi retrag semnătura de pe un acord care a rămas gol”, a spus, recent, Băsescu. Şeful statului a comentat că Victor Ponta şi Crin Antonescu sunt „ca doi bebeluşi” din punct de vedere al înţelegerii funcţionării statului democratic.

Victor Ponta nu s-a lăsat nici el mai prejos. „Apropo de ticăloşie şi de tupeu, după ce îi faci dosar penal unuia dintre cei mai buni medici din România, mai ai şi nesimţirea să îl suni la telefon să îl rogi să ajute pe cineva”, spunea Victor Ponta în timpul scandalului legat de regele Cioabă.

Este greu de crezut că părţile vor mai respecta acest punct, în anul electoral 2014.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă